Huppen HERMANN

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Huppen HERMANN, (1938- )


izgiromanAnsiklopedisi271.jpg

Huppen Hermann
, 17 Temmuz 1938 tarihinde Belçika'da doğmuştur. İkinci Dünya Savaşı yılları boyunca bol bol okuyarak başladığı çizgiroman macerası onu günübirlik iyilikler yapan sevimli karakterler çizmeye dek götürmüştür. 1963 yılında kısaca 'Hermann' diye imza attığı ilk çizim çalışmalarını ikinci sınıf yayınevlerine yapmaya başlayarak profesyonel kariyerine adım atmıştır.

Hermann, Şubat 1966'da senaryolarını Greg'in yazdığı Bernard Prince başlıklı bir macera çizgiromanını haftalık Tintin dergisi için hazırlamış ve ismini bu sektörde de duyurmuştur. Ertesi yıl artık hem Hermann'ın hem de Bernard Prince'ın adını herkes duymuştur. Aynı yıl bu kez tarihi bir içeriğe sahip olan ve kısa bir süre yayınlanan Jugurtha'yı devreye sokmuştur. Hermann'ın yeteneğini konuşturmasıyla birlikte şansı da açılmış ve yine Greg ile birlikte Tintin dergisi için bu kez değişik teması olan bir westerni, Comanche/Komançi'yi hazırlamaya başlamıştır. Bu sıralarda kahramanının yayınlandığı derginin hemen her hafta kapak çizimlerini de yapmıştır.

TIN1187-00.jpg


Comanche'ye yer ayıran bir Tintin sayısı kapağı.



17919-3056-20046-1-comanches-auml-v.jpg
hermann_comanche.jpg


Bir Comanche kapağı ve bir sayfası.

1979 yılında Jeremiah adlı kasvetli ve bir felaket sonrasının mizansenini içeren bir çizgiroman çizmeye başlayan Hermann, iyi ve kötü arasındaki geleneksel kavgayı işlemiştir. Avrupalı çizgiroman okurunun bam teline bastığı bu başlık bir anda 'best-seller' olmuştur. Aynı durum ortaçağ atmosferinde atalarının şatosunu arayan bir şövalyenin öyküsünü anlatan Les Tours de Bois-Maury başlığı için de geçerlidir.

180px-ToursDeBoisMaury.png

Bunların ardından da tek maceralık ve daha kişisel konuları işlediği Missié Vandisandi, Caatinga ve politik bir hiciv öyküsü olan Sarajevo-Tango'yu hazırlamıştır. Yaptığı bu çalışmalarla dinamik çizgiroman anlatım dilini daha da mükemmel hale getirmiştir. Mevcut çizgiroman süper starı statüsünün bir tür kanıtı olarak Hermann, Sarajevo-Tango'da bir liste yapmış ve albümünün gönderilmesi için eski Yugoslavya'daki anlaşmazlığa karışan çeşidi politikacılann ismini geçirmiştir. Ancak iddiaya göre Bill Clinton Slobodan Milosovic ve Papa John-Paul bu çağrıyı yanıtsız bırakmayı tercih etmiştir. Hermann'ın son çalışmalanndan biri olan On a Tué Wild Bill ise kendi yazıp çizdiği ilk western olma özelliğini taşımaktadır.

Hermann_Sarajevotango_01.jpg


Sarajevo-Tango kapağı.
 
Üst