Henry

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
HENRY


Carl Anderson tarafından yaratılan Henry tiplemesi ilk kez 19 Mart 1932 tarihinde haftalık bir bant olarak Saturday Evening Post'da ortaya çıkmıştır. Kel kafalı kahramanına çok az konuşma balonu ve diyalog veren Anderson'ın pandomimci yanı ağır basmış ve esprili olduğu kadar macera dolu karelerini karakterinde yarattığı hareket ve mimiklerle tamamlamayı tercih etmiştir.

Henry, yayınlanır yayınlanmaz o denli popüler olmuştur ki, Amerika dışında da kendisine talep bulmayı başarmıştır. Almanca versiyonu çok dikkat çekici yayın başarıları yakalamış ve William Randolph Hearst, başlığın sahibi olduğu King Features Syndicate tarafindan dağıtımına karar vermekte zorlanmamıştır. Böylece 17 Aralık 1934'de günlük bant ve 10 Mart 1935'de de renkli Pazar sayfası, Hearst dağıtımındaki gazetelerde ilk kez görülmüştür. Henry bantı ne Katzenjammer Kids/Kaptan ve Çocukları gibi çocuksu şeytanlara ne de dönemin diğer çocuk kahramanlarına benziyordu, o ortalama biriydi. Henry, sessiz ve yalnız bir çocuk olmasına karşın sosyal aktivitelerde daima önlerde yer almıştır. Sessizlik onu çevresindeki toplumdan iyice uzaklaştırmış ve bu uzaklık Henry'nin neredeyse sınırsız olan özgürlüğüne yansımıştır. Zira maceralarında ne okula gidiyor gibi görünüyordu ne de bir ailesi varmış gibi bağımlı hareket ediyordu.

SuperApes-30-751552.jpg

Anderson, 1942 yılında Henry günlük bantlarını Don Trachte'nin ve renkli Pazar bantlarını da John Liney'in ellerine teslim ederek kendini altmış yedi yaşında emekliye ayırmıştır. Trachte ve Liney fena sayılmayacak bir başarı grafiğiyle seriyi sürdürmüş, onların yerine ise 1948'den itibaren Jack Tippet ve Dick Hodgins adlı ressamlar başlığı devralmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi269.jpg


1939 Yavrutürk Yıllığında Kocakafa başlığıyla çıkan Henry sayfası.

Henry'nin ilk Türkiye ziyareti Çetin adıyla ve yazısız hikaye olarak Birinci Kanun/Aralık 1937'de Çocuk Duygusu dergisinde olmuş, onu 1938 tarihli Yavrutürk Yıllığı'nda Kocakafa adıyla tek sayfalık bir öyküsü izlemiştir. Ayrıca 1950'de Yeni Afacan'da Keloğlan ve 1952 yılından itibaren yayına başlayan 1001 Özel adlı haftalık derginin bazı sayılarında Kocabaş'ın Maceraları başlığıyla yayınlanmıştır. Bunu 1955 yılı ortalarından itibaren Türkiye İş Bankası tarafindan aylık olarak yayınlanan Kumbara çocuk dergisindeki Yumurcak Çetin başlıklı versiyonu -orijinal çizgileri ve çizerinin adı da yazılmış olarak- izlemiştir. 1950'lerin sonunda ise Tercüman Gaetesi sayfalarındaki bantlarıyla Türk okuruna ulaşmıştır. Henry ayrıca Burhan Yayınları tarafindan basılan ve ilk sayısı 1 Ekim 1963 tarihinde Keloğlan Gazeteci adı altında sonradan ciltlenen haftalık fasiküller halinde çıkmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi270.jpg


Henry'nin Keloğlan Gazeteci başlığıyla yayınlanan Burhan Yayınlanan dergisi.
 
Üst