Hasbi Tembel Er (Beetle Bailey)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
HASBİ TEMBEL ER
(Beetle Bailey)



Mort Walker tarafından yaratılan ve 1950'de King Features Syndicate tarafından satın alınan Beetle Bailey, yine bu firma tarafından sunulan önemli ve çok başarılı çizgiroman serilerinden biridir. Hatta bu nedenle King Features imzasıyla uzun yıllar boyunca başka bir çizgiromanı piyasaya sürme gereği duymamıştır. Aynı zamanda bu seri şirketin sahibi William Randolph Hearst'ün bizzat beğendiği son çizgiroman serisi olarak da bilinir. 3 Eylül 1950'de başlayan Beetle Bailey kısa zamanda en popüler çizgiromanlar arasıma girmiş ve uzun yıllar boyunca popülerlikte Peanuts'la ikinciliği paylaşmıştır. Birinci sırada 1980'lere dek her zaman Blondie/Fatoş yer almıştır. Camp Swampy/Bataklık Kampında geçen bu 'ordu bantı'ndaki tiplemelerin sayısı çizgiromanlar arasında sayıca en çok olanlardır. Aşağı yukarı elli yıllık hareketli tarihi boyunca kamp, içten veya dıştan herhangi bir saldırıya uğramadan ve dokunulmadan kalmıştır. Bantın yerini belirtmek ya da birtakım konuları enjekte etmek dürtüsüne karşı koyan Walker'ın benzerlerinden uzak dünyası, George Baker'ın Sad Sack'ından ve Bili Mauldin'in Willie and Joe'sundan daha iyi sonuç vermiştir.

Beetle_Bailey-1.png

Beetle Bailey, çizgiroman kahramanı Örümcek-Adam'ın başlığındaki gibi miğferlerinin altından asla görünmeyen gözleriyle Mort Walker'ın 'herkes'i olmuştur. Beetle Bailey otoriteye karşı koyar, hep kestirme yollara kaçar. Ve Walker gibi o da isteksiz bir askerdir. Çavuş Orville Snorkel ise otorite figürüdür, Beetle Bailey'in sonsuza kadar sürecek antagonist'idir (karşıtı). Yiyecekten ve emir vermekten çok hoşlanır. Kızların yanında çok utangaçtır, tek bir gerçek dostu vardır: Köpeği. Çizgiromanların en komik köpeklerinden biri olan Beetie Bailey, aralarında devamlı süren savaşa rağmen bu talihsiz ve bahtsız er için haince sevgi duymaya devam eder ve her yıl Beetle, çavuşu izinde eve götürür.


Diğer karakterlerin arasında başta; General Halftrack vardır. Anlamsız otoritenin yaşlı sembolüdür. Chaplain Staneglass son derece etkisiz ama sevilebilirdir. Beetle'in dostu Killer Diller ise kendini kadınların erkeği ilan etmiştir. Tombiş Plato, entelektüeldir ve Zero ise hep deneyip kesinlikle ve asla iyi birşeyler yapmayı başaramayan 'kasabanın aptalı'dır. Teğmen Sonny Fuzz, tam bir yükselme meraklısıdır, aslında bu tip Walker'ın o rütbeye geldiğinde kendi şişmiş başıyla ilgili duyduğu üzüntü tarafından ilham alınarak yaratılmıştır. Afro saçlı, zenci olan diğer teğmenin ismi ise Flap'dır. Kendi ordusunu yönetiyormuş gibi görünür. Bayan Buxley; General Halftrack'ın iri göğüslü, sarışın ve güzel sekreteridir. Bant onun sayesinde bir seferde birkaç haftalık 'gag'lar yakalamakta zorluk çekmez.

beetle-bailey.png

Bu bantta stilize edilen kaygan tarzdaki 'gag'lar kişiliklerin birbirinin arasındaki ilişkilerine dayanır. Kesinlikle hiç bir dış karakter ve yerel tipleme işin içine sokulmamıştır. Beetle Bailey dünya çapında yaklaşık 1300 gazetede yayımlanma imkânı bulmuştur. Yap-bozlara, oyunlara, oyuncağa, bulmacaya ve diğer benzeri promosyonlara sınırsız ilham kaynağı olmuştur. Üzerine bir düzine kuramsal kitap yazılmıştır. Bir seri çizgifîlmi çekilmesine karşın, sanatsal ve ticari açıdan başarısız sayılan çizgifilmler olarak kalmışlardır. Bu periyodik çizgifilmlerinin dışında; 1990 yapımı Beetle Bailey: Pride of Camp Swampy ve 1991 yapımları Beetle Bailey: Military Madness, Beetle Bailey: Pranks in the Ranks, Beetle Bailey: Serge's Last Staud, Beetle Bailey: You're in the Army Now gibi uzun metrajlıları da koleksiyonunda yer almıştır.

izgiromanAnsiklopedisi267.jpg


Pişmiş Kelle mizah dergisinin 248. sayısında yayınlanan Hasbi Tembel Er bantı.

Ülkemizde ilk olarak 1954 yılı yaz aylarında Vatan Gazetesinde basılan bantlarıyla ortaya çıkan ve Hasbi Tembel Er başlığıyla gözüken Beetle Bailey bantları, daha sonraki yıllarda yayın koleksyonunu giderek zenginleştirmiştir. 1965 yılı Ekim ayından itibaren ise Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu'nun çıkardığı Çocuk ve Yuva dergisi sayfaların da Er Bob adı altında tam sayfa maceraları basılmıştır. Ayrıca Nisan 1982 tarihinden itibaren Hello adlı dergide Beetle Bailey başlığıyla renkli bantları yayınlanmıştır. 1990 Mart ayından itibaren her hafta Pişmiş Kelle mizah dergisinde ve 1990'da yeniden yayına giren Milliyet Çocuk dergisinde Hasbi Tembel Er başlıklarıyla ve 1990'ların ortasında da Meydan Gazetesinde Hasbi Tembeler adıyla boy göstermiştir. Eylül 2002'den sonra Vatan Gazetesi sayfalarında başlığı Hasbi Tembeler şeklinde metamorfoza uğrayarak günlük bantları yeniden yayına başlamıştır.
 
Üst