bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,911
NeverLand
HASAL YAYINLARI


Hasal Yayınları, gazeteci sahibi Tevfik Yener tarafından kurulmuş ve 1981 yılı ortalarında yayınladığı ikinci sınıf İtalyan ve Fransız ve Dan Dare gibi başarılı İngiliz çizgiromanlarıyla adını duyurmuştur. Ancak birçoğunun orijinal başlığı değiştirilen bu çizgiromanların ömrü oldukça kısa olmuştur.

Bunlar arasında sadece Haziran 1981'de başlayan Herkül serisi on sayı sürmüştür. Bu ikisinin haricinde Haziran 1981'de okurların huzuruna çıkan Uzay başlıklı seri dokuz sayı; Ağustos 1981'de başlayan Cim Kozmos altı sayı; Ekim 1981'de başlayan Neveda Kit üç sayı; Mayıs 1981'de yayına giren Kobra iki sayı; Temmuz 1981'de çıkmaya başlayan Oktar beş sayı; Ağustos 1981'de başlayan Pistolero altı sayı; Hayalet Kovboy Borax dokuz sayı yayınlanabilmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi265a-1.jpg


Hasal Yayınlarının bastığı Herkül, Uzay, Pistolero ve Nevada Kit serilerinden birer kapak.

Cim Kozmos ve Uzay, bilimkurgu çizgiromanıyken, Nevada Kit, Borax ve Pistelero western temalı serilerdir. Herkül, mitolojik öğeler barındıran fantastik konular işlemiş, casuslukla ilgili Kobra ise macera çizgiromanlan kategorisine dahil edilmiştir. Oktar ise, 1970 yılında ülkemizde Karabina Slim üst başlığıyla yayınlanan ancak sayfalarının yarısı Marco Polo adlı bir başka çizgiromanın sonradan çizilen maceralarına ayrılan bir yayındır. Bu seri Ceylan Yayınları tarafından 1964'de çıkarılan Akbulut Kaan'a, da oldukça fazla miktarda esin kaynağı olmuştur. Benzer şekilde Karabina Slim'de Nevada Kit'de Karabina Smith başlığını alarak yayınlanmıştır. Cim Kozmos'un bazı sayılarında ise, geçmişi 1950'lere dayanan ünlü Dan Dare adlı İngiliz bilimkurgu çizgiroman serisinden bazı maceralar Süper Dan adıyla yer almıştır. Borax ise, 1970'lerin sonunda Şenol Kirpikçioğlu'nun APS Yayınevinde çıkardığı Boraks'dan esinlenerek hazırlanan ve Fikret Kol'un yazıp çizdiği bir kahramanın maceraları anlatılmıştır. Yine Borax başlığında dolgu amacıyla Tom Dallas başlığının yanı sıra, Jo Jaws adıyla kullanılan çizgiroman da yıllar boyunca tarihi kahraman Tolga'nın çoğu sayısında Tunga ismiyle yayınlanmıştır. Bununla birlikte Hasal Yayınları genelde Pistelero başlığıyla birlikte anılmıştır. Zira bu başlıkta Skot Long-Uzun Namlu adıyla yer alan bir macerasında Ken Parker, Tay Yayınlarındaki devamlı ilk serisinden yıllar önce ilk kez Türkçe konuşmuştur. Ayrıca Borax serisinde Yalçın Dağlı ve Şahin Karakoç kapak resimlerini gerçekleştirmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi266.jpg


Hasal Yayınevi logolu Kobra, Oktar, Borax ve Cim Kozmos.
 
Üst