Fred HARMAN

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Fred HARMAN, (1902-1982)


9 Şubat 1902 tarihinde St.Joseph'de doğan Fred Harman, babasının Colorado yakınlarındaki çiftliğinde geçen coşkulu çocukluğundan sonra, 1920 yılında Kansas City Star gazetesine çok kısa süreli bir bant hazırlayarak çizgiroman sektörüne adım atmıştır.

Fred Harman, 1924'de yeniden St.Joseph'e dönüp burada illüstrasyonlar yapmaya başlamış ve California, Minnesota ve Iowa'da değişik işler denedikten sonra Hollywood'a yerleşmişti. 1934 yılında çizgiroman dünyasında daha rahat adımlar atmasını sağlayacak olan Bronc Peeler başlıklı bir western bantı çizmeye başlamıştır. Henüz küçük bir çocukken sağladığı edinimlerin de katkısıyla 1938'de Ailen Dean'in Zane Gray'in romanlarından yola çıkarak senaryolaştırdığı King of the Royal Mounted'ı çizmeye başlamış ancak devamı için başarı sağlayamamıştır. Umutları kırılan Fred Harman, tam herşeyden vazgeçmişken Gazete Girişimcileri Birliği Başkanı Fred Ferguson'la tanışmış ve bu sayede yarattığı bir başka western başlığı olan Red Ryder ile şöhrete ulaşmıştır.

harman.jpg

1940 yılında artık adını Red Ryder Çiftliği koyduğu baba ocağındaki yere geri dönen Fred Harman, 1960'da New Mexico, Albuquerque'e yerleşmiş çizgiroman kahramanının maceralarını, yaptığı diğer resim çalışmalarını ve bantının devamını Bob MacLeod'a devredinceye değin buradan çizmeyi sürdürmüştür. Fred Harman 1982 yılında ölmüştür.
 
Üst