Happy Hooligan

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,309
49,907
NeverLand
HAPPY HOOLIGAN


Frederic Burr Opper
'ın teneke kutu şapkalı, klasik evsiz barksız olmasına karşın neşeli mi neşeli serseri tiplemesi olan Happy Hooligan, ilk kez 20 Mart 1900'da William Randolph Hearst'ün New York ve San Fransisco gazetelerinde pazar günü yayınlanan çizgiroman ekinde dört renkli bir bant panel olarak boy göstermiştir. Bu başlangıç, 1930'dan 1932'ye kadar yayınlanacak olan serinin, pazar günleri çıkan The Doinngs of Happy Hooligan adındaki ilk bölümlerini oluşturmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi265a.jpg

İlk başlarda, oldukça göze batan kıpkırmızı bir burun ve kafasında şapka niyetine mavi bir tenekeyle (kutu daha sonra kırmızıya çevrilecek ve üzerinde bazen boş bir etiket olacaktır) çizilen Happy, patavatsızca davranışları yüzünden başı devamlı (başlangıçta pos bıyıklı ve kocaman bir copla temsil edilen) polisle belaya giren saf ve masum bir tiptir. Tüm bu şanssızlığına rağmen Happy, adına yaraşır bir şekilde daima iyimserliğini korudu ve kocaman gülümsemesi, çizgiroman sanatında milyonlarca okur için hızla yepyeni bir simge haline geldi. Kısa bir zamanda Hearst'ün dört sayfalık Pazar ekinde, arka veya öndeki yarım sayfayı, daha sonra da sık sık tam sayfayı kaplayan The Doings of Happy Hooligan bu başlığı, 'Happy Hooligan'ın Talihsiz Kahramanlığı' vesaire gibi bir bölümlük maceralar için devreye girmiştir. Esasen kısa ve toparlak bir karakter olan Hooligan, 20 Nisan 1902'de dizideki sürekli karakterlerin ilki ve uzun zamandır kayıp olan kardeşi Gloomy (Somurtkan) Gus'a rastladığında, ilerleyen yıllardaki daha boylu ve zayıflamış görünümüne çoktan kavuşmuştur.

HappyHooligan1903cover.jpg


1903 tarihli Happy Hooligan albüm kapağı.

Happy ne denli neşeliyse, Gus da bir o kadar asık suratlıdır ve Happy'nin tam tersine şansı hep yaver gider. Ne zaman Happy'nin başı kanunla belaya girse, Gus hep bir şekilde bundan fayda sağlar— bu bazen lezzetli bir yemek bazen bir çuval elmas bazen de başka bir beldenmedik ganimettir. 15 Mart 1903'de Happy, kendine Flip adında siyah beyaz bir melez köpek edindiğinde, Gus da artık dizideki yerini sağlama almıştır. Bu arada Haziran 1902' de yayınlanan sıradışı bir macerada Happy ile Gus, anne babaları, bir enişte ve üç yeğenle birlikte yemek yerlerken görülürlerse de, bantın ilerleyen bölümlerinde bunlar arasından sadece yeğenler tekrar gözükecektir. 14 Şubat 1904'de Happy, sonraları beraber İngiltere'ye çok komik bir seyahat gerçekleştireceği eski püskü kuyruklu frağı, tozluklu ayakkabıları ve tek gözüne taktığı gözlüğüyle bir İngiliz hayranı olan Montmorency adındaki bir üçüncü kardeşine rastlamıştır.

0341R.gif

1914'den itibaren başlığının sürekli olarak değişiklik göstermesine karşın Happy Hooligan bantı, 1923 yılı ortalarında Happy ve Gloomy'nin beraberce bir dünya turuna çıktıkları maceranın başında isim tekrar Happy Hooligan olmuştur. 1925 yazında Pazar sayfası bir kez daha Mr.Dubb'a odaklanır ve bu kez isim Mr.Dubb and Mr.Dough halini almıştır. 1920'de kısa bir dönem gözükmüş olan Mr.Dough, Mr.Dubb'ın heybetli patronudur. Happy, Aralık 1925'de Mr.Dough'ın emrinde bir gece bekçisi (sonra da kapıcı) olarak tekrar sahneye çıkar ve Ocak 1927'de dizinin ismi bir daha değişmemek üzere tekrar Happy Hooligan oluncaya dek Dubb'la beraber giriştikleri bu macerayı sürdürmüştür.

Happy Hooligan çizgiroman sayfalarının dışındaki başka birçok alanda da popüler bir figür olmuştur. 1900'lerde birçok sahne prodüksüyonuna konu olmuş; 1902'de Stillman ve Vogel tarafından şarkı haline getirilmiş; 1917'lerde Hearst'ün Uluslararası Film Servisi'nin ürettiği birçok çizgifilme konu olmuş ve yüzyılın başından itibaren çeşitli zamanlarda kitap formatında birçok kez basılmıştır. Opper, yetmiş yaşının ortalarına kadar çizimine devam ettiği Happy Hooligan, sonunda gözlerinin iyice zayıflaması üzerine son olarak 4 Ağustos 1932'de tamamen bırakmak zorunda kalmıştır.
 
Üst