bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Hanna & Barbera STÜDYOLARI


1911 New Mexico doğumlu ve İrlanda asıllı bir aileden gelen William Hanna ile 1912 New York doğumlu ve Sicilya asıllı Joseph Barbera, yaptıkları işbirliğiyle ciddi ve kaliteli bir animasyon stüdyosu kurarak Walt Disney'e ve stüdyosuna rakip bir konuma geçmişlerdir.

Hanna & Barbera işbirliğinin ses getiren ilk profesyonel çalışmaları 1937 yılından itibaren Fred Quimby'nin de becerileriyle devreye soktukları Tom and Jerry çizgifilm başlığıdır. Metro-Goldwyn-Mayer film şirketi için hazırlanan Tom and Jerry, birkaç yıl sonra sürekli bir seri halini almış ve diğer animasyon projelerine daha sıcak ve sağlam gözle bakabilmelerine imkan vermiştir. 1957 yılında Hanna & Barbera Productions adı yapım şirketini kuran ikili piyasadaki pek çok önemli ve yetenekli animatör ve senaristi bünyelerine kazandırmışlardır. Amerikan televizyon kanalları her gün Hanna & Barbera yapımı çizgifilm serileriyle dolup taşıyordu. Bunlardan bazıları günün en önemli ve reyting ölçümlerinin yapıldığı saaderde oynayacak kadar popülerleşmişti. Mesela Yogi Bear/Ayı Yogi adlı karakter The Huckleberry Hound Show adlı bir televizyon programında ilk kez görünmüş ve izleyicileri derhal yakaladığı saptanarak kendi başlığındaki serilerde 'canlandırılmaya' başlanmıştır. Bu devasa başarılar sayesinde stüdyo ve üretim başlıklarını iyice genişleten William Hanna ve Joseph Barbera, 1990'larda kıta dışına çıkarak Avrupa'da çok meşhur olan The Schtroumpfs/Şirinler'i de hazırlamaya başlamıştır.

Hanna & Barbera yapımları arasında en bilinenleri şöyleydi: Huckleberry Hound/Akıllı Bıdık (1953), The Flintstones/Taş Devri (1959), Yogi Bear/Ayı Yogi (1959), Jetsons/Jetgiller (1962), The Pink Panther/Pembe Panter (1964), Atom Ant/Atom Karınca (1965).

izgiromanAnsiklopedisi265.jpg


Hanna & Barbera kahramanları bir arada.
 
Üst