Güngörmüşler (Bringing Up Father)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,912
NeverLand
GÜNGORMUŞLER
(Bringing Up Father)



1913 yılında yarattığı ve çizdiği başarılı günlük bir gazete bantı olan Bringing Up Father'ın ardından 14 Nisan 1918'de renkli Pazar sayfasını da devreye sokan George McManus, aslında konu olarak William Gill'in 1893 tarihli bir tiyatro eserinden yola çıkmıştır. The Rising Genaration; isimli bu tiyatro eserinden esinlenen McManus, bir aile bantı hazırlamıştır. Evin babası rolündeki Jiggs, zengin bir ailenin hayatta kalan son ferdidir ve eskiden çamaşırcı olan karısı Maggie'yle tanışıp onunla evlenmiştir. Lüks mimari dekorların önünde karşı cinsler arasındaki çatışmaları, hareketli sunuşlarla veren McManus, giderek kendisine ait bir anlatım stili geliştirmiştir. Şık ve iyi giyimli Jiggs, genelde arkadaşlarıyla sevdiği bir lokantada yemek yiyebilmek için buna karşı çıkıp duran Maggie'den habersiz evden ayrılmak için çareler üretirken; sosyetik ve bohem kızları Nora da gününü gün etmeye çalışan bir gösteriş meraklısıdır.

bufather.jpg


43522_93006_6.jpg


Bringing Up Father, yüksek sosyeteyi, buradaki karizmatik olma telaşlarını, etraftaki ayak takımı kabilinden işçileri ve gençleri, onların bakış açılarını anlatan dev bir parodidir. Bringing Up Father günlük bantları, George McManus'un 1954'deki ölümünden sonra yazar Bill Kavanagh ve çizer Frank Fletcher'in ellerine teslim edilmiş; bir süre sonra da başlık, kendisini XXI. yüzyıla taşıyacak olan Frank Johnson'ın yetenekli fırçasına teslim edilmiştir. Renkli Pazar sayfalarını ise uzun süre Vernon Greene hazırlamış, onun 1965'deki ölümünü takiben de Hal Campagna yani kısaca Camp bu seriyi devralmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi258.jpg


26 Aralık 1971 günü Hürriyet Gazetesinde yayınlanan Güngörmüşler bantı.

Ülkemizde ilk kez 26 Mayıs 1925 (1341) tarihinde yayınlanan Resimli Perşembe'de Bican Efendi başlığıyla Türk okurunun karşısına çıkan Bringing Up Father, 25 yıl sonra bu kez Hürriyet Gazetesinin sayfalarında Güngörmüşler başlığıyla uzun yıllar yayınlanacak bir bant olarak okuyucuyla yeniden buluşmuştur. Hürriyet'de yayınlanan Güngörmüşler'de Jiggs tiplemesi Şaban, Maggie ise Tonton adını alırken kızları Nora'da Leyla ismini almış, seri ayrıca hafta sonu ilavesinde de ilgiyle izlenmiştir. 1936 yılında yayınlanmaya başlayan Yavrutürk adlı çocuk dergisinde Toraman Amca ve Adıgüzel başlığıyla boy gösteren Bringing Up Father, bu tarihten sonra da ilk olarak 1967'de Nihat Özcan'ın Fatoş dergisinde dolgu malzemesi konumunda; 1960'ların sonunda Hürriyet'in yayınladığı 7 Gün dergisinde; 1970'de Şilliler Yayınevi'nin Fatoş dergisinde dolgu çizgiromanı olarak ve 1979'da Taner ve Bora Yayınevleri tarafından kendi başlıklı serisinde; 1980'lerde Televizyon Kahramanları adlı bir dergide boy göstermiştir. Nisan 1982 tarihinden itibaren İngilizceyi kolay bir yöntemle öğretme programı çerçevesinde yayınlanan Hello adlı dergide de orijinal başlığıyla renkli bantları yayınlanmıştır. 1991'de ise Hürriyet Magazin''de bir süre haftalık olarak yer bulmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi259s.jpg
izgiromanAnsiklopedisi259.jpg


Taner ve Bora Yayınlarından iki farklı Güngörmüş Ailesi albümü.
 

F.Akture

Süper Üye
25 Mar 2015
14
104
Güngörmüşler

Nihat Özcan' ın 1966' da bastığı ve adı Güngörmüşler olan dergi de var. O dergide Miki v.s dolgu olarak kullanılmış.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,318

Sevgili "bakunin" dostumuzun da belirttiği gibi bizde genelde "Güngörmüşler" olarak tanınan çizgi bant "Bringing Up Father", ülkemizde ilk kez 26 Mayıs 1925 tarihinde "Resimli Perşembe" dergisinde "Bican Efendi" adıyla yayımlanmıştı ve balonlar haliyle eski Türkçeydi. Önce Sevgili "profesör" üstadımız bu eski Türkçe dergiyi ÇD'nda paylaşmış, daha sonra da "Shoryuken" dostumuz bu dergiyi yanında bir de Latin harfleriyle yazılmış Türkçe balonlamasıyla birlikte ÇD'nda şurada yeniden paylaşmıştı. Paylaşımın tarama ve düzenleme kalitesi çok yüksektir.

G_ng_rm_ler_Resimli_Per_embede.jpg

 
Son düzenleme:
Üst