Ergün GÜNDÜZ

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
Ergün GÜNDÜZ, (1960- )


izgiromanAnsiklopedisi257nh.jpg

1960 yılında doğan Ergün Gündüz, henüz ortaokul sıralarında dirsek çürütürken çizdiği ilk karikatürler Gırgır dergisinin okur sayfasında yayınlanmış ve böylece çizgiroman sanatına dek uzanan dolu dolu bir kariyer oluşmaya başlamıştır.

Ergün Gündüz, bu ilk çizgi denemelerinden sonra kısa bir dönem Çarşaf mizah dergisinde boy göstermiştir. Gırgır dergisi çizerlerinden bazılarının ayrılarak Mikrop adlı yeni bir dergi çıkarmasından dolayı Gırgır'daki çizer boşluğunu doldurmak adına Oğuz Aral'ın davetiyle bu dergide profesyonel düzeyde çalışmaya başlamıştır. Kısa sürede Fırt ve Gırgır'da kapak, kısa öykü ve karikatürleri derginin sayfalarını doldurmuş, hatta Aral'ın ünlü çizgiroman kahramanı Utanmaz Adam'ın yeni maceralarında ustasına yardımcı ressamlık yapmıştır. Güzel Sanatlar Akademisi'ne girmiş, ancak 1978 yılında Bahreyn'den gelen bir çizgifilm projesi teklifine olumlu yanıt vererek bu ülkede iki buçuk sene kalmıştır.

Çizgi stilini oturtmuş ve deneyim kazanmış olarak Türkiye'ye geri döndüğünde üniversiteyi kaldığı yerden tamamlarken, bir yandan da yine Gırgır'da sayfalar hazırlamayı sürdürmüştür. Önceleri Galip Tekin ile ardından da Hasan Kaçan'la ikili oluşturarak karikatür popülerliği yüksek sayfalar çizmiştir. Aralarından Hasan Kaçan, Latif Demirci, İrfan Sayar ve Bülent Arabacıoğlu'nun da bulunduğu kişilerle beraber 1989 yılında Gelişim Yayın Grubu ile anlaşarak bu yayın kuruluşunun logosuyla Hıbır adlı yeni bir mizah dergisini çıkarmışlardır. Ancak bir süre sonra bu yayın kuruluşundan da koparak Gündüz'ün sahipliğinde kurulan 4M Yayıncılık Limited A.Ş.' nin bünyesine geçmiş ve burada dergilerini bağımsız olarak ve H.B.R. Maymun adıyla okuyucuya ulaştırma durumuna gelmişlerdir. Bu şirket adına Heavy Metal-Şebek adlı bir müzik dergisi ve Aksak Kurbağa adlı kısa ömürlü iki dergi daha çıkmıştır. Gündüz, Hıbır'da uzun süre devam eden Kaç Cevdet Kaç başlıklı çizgiromanı Orhan Alev'in senaristliğinde hazırlamıştır.

Gündüz, Bilgi Üniversitesinde bilgisayar çizimleri ve 'storyboard' üzerine dersler vermiş, ayrıca ilk sayısı 1991 yılı Aralık ayında okuyucuya sunulan ve sadece iki sayı çıkabilen Rr adlı aylık bir çizgiroman dergisinin yayınını gerçekleştirmiştir. Onu 30 Kasım 1992 tarihinden itibaren 17 sayı boyunca yayında kalan haftalık çizgiroman dergisi Joker izlemiştir, Rr'de İrfan Sayar ve Sarkis Paçacı ile birlikte editörlük yapmış, ayrıca dergide Alo... Anne Herşey İyi Olacak ve Cepheden Mektuplar başlıklı iki çizgiroman çalışması gerçekleştirmiş, yine aynı yıl içinde çıkan Gool Show adlı spor mizah dergisinde Yılmaz Okumuş'un kaleme aldığı öyküler çizmiştir. 1996 yılı sonunda İrfan Sayar'ın imtiyaz sahibi olduğu Şebek adlı haftalık mizah-müzik dergisinde senaryosunu Mehmet Ersoy'un yazdığı Kesat Behzat başlıklı bir çizgiroman öyküsü hazırlamıştır. Ergün Gündüz 2000'li yılların hemen başında Floransa'da resmilerinin ve çizgiroman çalışmalarının sergilendiği bir sergi açmış, ve '2000 Yılında Dünya Renkleri' adlı uluslararası çizgiroman sergisine davet edilmiştir. Temmuz 1999'dan itibaren çıkmaya başlayan ve her biri kısa ömürlü dört ayrı başlıkta (bilimkurgu, fantastik, taksi öyküleri ve garip öyküler) serileri olan Akrep'in Gölgesi adlı bir çizgiroman dizisinin editörlüğünü üstlenmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi257-1.jpg


Ergün Gündüz'ün Taksi'deki Öyküler adlı çizgiromanının giriş sayfası.
 
Üst