bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
GÜNAYDIN ARKADAŞ


(1) İlk sayısı 7 Mart 1982 tarihinde Haldun Simavi'nin sahibi olduğu İlyay İleri Yayınları tarafından yayınlanan Günaydın Arkadaş dergisi, çok kısa süren haftalık yayın temposu içerisinde derginin yönetmeni olan Ersin Burak'ın hazırladığı Türk kültür tarihi köşeleri, bulmacalar, öyküler dışında ünlü çizgiromanlara da sayfalarını açmıştır. Uzay'da iki Türk Genci-Tan ve Bige başlığıyla yayınlanan Valérian; Olağanüstü Adam Bay Maestro adıyla sunulan Docteur Justice; tarihe geçmiş önemli kızılderili şeflerinin hayatını konu alan Mangus Colorado, Gerenimo; Özcan Eralp'in bir robot karakteri işleyen karikatürize bantı Robi; Peyo'nun Şirinler serisinden kopyalanarak çizilen Puffi; Cemil Açıkkol'un çizdiği bir bant olan Duygu; yanı sıra Petrolün Öyküsü gibi konulu anlatıları da çizgiroman formatına yakın bir sunuşla basmış, Yalçın Didman'ın çeşitli illüstrasyonları da dergide yayınlanmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi255a.jpg


1982 yılında yayınlanan Günaydın Arkadaş dergisi.


(2) 13 Kasım 1983 tarihinde ilkinin üzerinden yaklaşık bir buçuk yıl geçtikten sonra Günaydın Gazetesi bu kez ücretsiz ek olarak sekizer sayfalık renkli bir çizgiroman ilavesi vermeye başlamıştır. 1982 yılında Kara Maske adıyla toplam 16 sayı çıkan kahramana ait maceranın ilk sayfasını süslediği Günaydın Arkadaş, Kemal Kınacı yönetiminde 30 Haziran 1984'e değin toplam 207 sayı olarak yayınlanmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi255b.jpg


Arkadaş'da yayınlanan Maskeli Süvari.

Günaydın Arkadaş, spordan bilime, otomobillerden bulmacalara kadar çeşitli köşeler açmış, ancak sayfalarına ustaca serpiştirdiği bant ve çizgiromanlarla bu türün okuyucusuna daha çok hitap etmeyi başarmıştır. Serhat Gürpınar'dan Sportmen Selim; Suat Gönülay'dan başından sarığını, üzerinden uzun kuyruklu cübbesini eksik etmeyen Küçük Sultan; Murat Alpay'dan yaşam koşullarının zorluğundan dolayı çalışmaktan ve para kazanmaktan başka hayatı olmayan Çırak Osman; ilavedeki bantlar olmuştur. Kapak ve içinde devam eden Kara Maske dışında ise arka kapak içinde Görünmeyen Adam yayınlanmış, ona sonraki sayılarda usta çizer Abdullah Turhan'dan kırk üç sayfada biten bir futbol çizgiromanı olan Ağlara Takılan Umut katılmıştır. 1984 yılı başındaki sayılardan itibaren Şafak Tavkul'dan Sevecen adlı bir kedi karakterin bantı; Şubat ayında Alamo Kalesi'ndeki Meksika kuşatması altındaki günleri yansıtan macerasıyla ön kapaktan yayına başlayan Bob Kroket; Mart sayılarında ise Türk çizgiroman tarihinin ilk ve tek yaşlı kadın çizgiromanı olan Mine Nine, İhsan Ertürkmen'in sevimli çizgilerinden okura sunulmaya başlamıştır. Dergi, nisan ayından itibaren bu kez popüler filminden de esinlenerek Murat Kürüz'ün senaryoları ve Can'ın çiziminden Şampiyon adlı reel stilde bir çizgiromana yer vermiştir. Yine bu dönemde Haydar Işık'la Hüseyin Işık, Emel başlıklı bir bant; Tavkul, Sevecen'de ortaya çıkan ve kısa zamanda onun popülaritesini sollayan Kafadan Bacak adlı bir ahtapotun maceralarını konu edinen bir bant; Bülent Morgök'den Gizli Acan, dergi kapanıncaya dek boy gösteren son çizgiromanlar olmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi255l.jpg


Günaydın Arkadaş'da Abdullah Turhan'ın Ağlara Takılan Umut başlıklı çizgiromanından bir bant.



izgiromanAnsiklopedisi256.jpg


Günaydın Arkadaş dergisinde yayınlanan Bob Kroket sayfalarından biri.



izgiromanAnsiklopedisi256j.jpg
izgiromanAnsiklopedisi256jg.jpg

Şafak Tavkul'dan Kafadan Bacak ve Murat Alpay'dan Çırak Osman bantları.
 
Üst