The Gumps

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
The GUMPS


Sidney Smith tarafından yaratılan The Gumps'ın ilk günlüğü 12 Şubat 1917'de, ilk Pazar sayfası ise 29 Haziran 1919'da yayınlanmıştır. İlk yazarı Francis Scott Fitzgerald olduğundan dolayı 1920'li yılların tamamında ABD sınırları içindeki en popüler gazete bantlarından biri haline gelmiştir. Fitzgerald gibi Sidney Smith'de okuyucularının heveslerini ve iştahlarını yansıtmış, onlara hayatın normal ve rasyonel öğeleri olarak sumuştur. Alt orta sınıf tipik bir ailenin yaşadıklarını yansıtmak için tasarlanan The Gumps, Chicago Tribune'nün yayıncısı Joseph M.Patterson tararından yazım ve çizimi için Sydney Smith'e emanet edilmiştir. Yayınlanan ilk bölümde aile üyeleri detaylı olarak tanıtılmıştır: Bastonlu ve melon şapkalı baba Andy Gump; ailenin beyni ve adanmış ev kadını Minerva (Min) Gump; yedi yaşındaki oğulları afacan Chester Gump; Hope adında bir kedi; Buck adında bir köpek. Ayrıca ana panelde Gumpların üniversitede okuyan bir kızları ve donanmada bir oğulları olduğuna dair bir bilgi vardır. Aslında bütün bu karakterizasyonu yayıncı Patterson önermiştir, zira bunu yaparken amacı Gumpları tamamen toplumun ortalama sınırlarına yerleştirmektir. Ancak çizer Smith, ailedeki çekirdek üçlü ile ilgilenmiş, yan karakterlerden köpek ve kedi, karelerde nadiren görünmüş, ve sonuçta tamamen ortadan kaybolmuşlardır. Üstelik büyümüş ve evden ayrılmış kız ve erkek çocuktan da bir daha hiç bahsedilmemiştir.

izgiromanAnsiklopedisi251-1.jpg


The Gumps bantı.

Sidney Smith tüm çizim yeteneğine karşın Andy Gump dışında kalıcı bir karakter yaratacak yetenekten uzaktır. Yine de yarattığı tiplemeler Gump etiği içinde oynadıkları rol açısından son derece yeterlidirler, ancak kendi içlerinde öyle çok muhteşem ve akılda kalıcı tipler değillerdir. Dul biri olan Zander, De Stross Anne, onun kızı Millie, Carlos, eski tüfek Old-Timer ve diğerleri.


Sidney Smith, stribinde en çok sevdiği kahramanının bir otobiyografisini yazıp resimlemişti. Bu kitabın adı 'Andy Gump: His Life Story' (Reilly&Lee, 1924) idi. 1930'daki ekonomik kriz derinleştiğinde hız kaybeden The Gumps'ın bu nedenle hedef kitlesiyle arasındaki paralellik kaybolmuştu, hem de Sidney Smith'in tüm denemelerine rağmen. Üstelik Smith, hayatının en büyük kontratına imza attığı sırada beklenmedik bir trafik kazasında hayatını kaybetmesi olaya tuz biber ekmiştir. The Gumps'ın telifini elinde tutan 'syndicate' çılgınca Sidney Smith'in yerini tutacak yeni birini arayıp durmuş ve nihayet bant bu göreve gelebilecek en kötü tercih olan Gus Edson'a devredilmiştir. Edson'un ne olup biteceği önceden kendini belli eden öyküleri, izleyicileri tarafından pek beğenilmemiş ve 1959 yılında bant yayından kaldırıldığında kimsenin ruhu bile duymamıştır. 1974'de Sidney Smith'in kreasyonu koleksiyon mantığında ve albüm formatında yeniden hayranlarına sunulmuştur.
 
Üst