bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
GRUP PERİŞAN


Çalışmalarında Aptülika lakabını kullanan Abdülkadir Elçioğlu'nun 1987 yılının ortalarında Gırgır dergisinde çizmeye başladığı Grup Perişan, burada ve sonradan yayınlandığı Hıbır ve H.B.R. Maymun adlı mizah dergilerinde haftalık yayın temposunda ve her seferinde genelde üç bant olarak yayınlanmıştır.

Mazhar, Soyut lakaplı Şadi ve Mikrop lakaplı Danyal adlı üç üniversite öğrencisinin maceralarının anlatıldığı Grup Perişan bantı, toplumsal bir sorun ve olgu olan üniversite gençliğine ve onların farklı yaşam kesitlerine eğilen en önemli çizgiromandır. Bir bekar-öğrenci evinde iki arka daşıyla beraber yaşayan ve babası yazar olduğu için başı dertten kurtulmayan Mazhar, bu minik grubun lideri gibidir. Üniversitelilerin klasikleşen eylemlerinden geri kalmayan 'metalci' yaşam biçim(ler)iyle, bunlara iki de bir müdahale etmeye çalışan 'kıro'lara karşı, yüzünden eksik olmayan gülümsemesiyle direnç gösteren gitar çalma meraklısı bir gençtir. Mazhar ayağındaki postalları, uzun saçları, giysilerine çizdiği anarko tasarımlar ve arasıra yaptığı çapkınlıklarıyla tanınmaktadır. Soyut Şadi ise, koca kafası, yanlardan yukarı doğru uzamış kıvırcık saçları, omu-zundaki çantası, dudağından düşürmediği sigarası ve gözlükleriyle tam bir dağıtmış 'kıdemli' üniversitelidir. Mimarlıkta okuduğu rivayet edilir, cimriliği dillerdedir ve o da çapkındır. Hatta Mazhar'a göre daha entel görünüme ve karizmaya sahip olduğundan bu konuda hemen hiç zorlanmaz. Mikrop Danyal'a gelince; genelde tişörtünün altından pörtieyen şiş göbeğiyle ve kıvırcık saçlarıyla dikkat çeker. Hafif melankoliktir, gitar çalmaya meraklı olsa da mazhar'ın eline su dökemez.

izgiromanAnsiklopedisi251.jpg


Aptülika'nın Grup Perişan albümünün kapağı.

Seriye daha sonraki yıllarda başındaki şapkayı ters giymeye bayılan Keçe, Rambo diye anılan küçük bir çocuk, Mazhar'ın bir ara daimi sevgili konumundaki Narten, Kedi Levo diye anılan eski bir solcu, bir 'punk' ve arasıra karelerde boy gösteren bizzat Aptülika'nın kendisi ve yine kendisine benzettiği pankart taşıyıp duran sevimli özeleştiri kuşu gibi başka tiplemeler de katılmıştır.

Aralık 1995 tarihinde 4M Yayıncılık logosuyla basılan bir Grup Perişan -1989'dan 1995'e Seçmeler başlıklı albümü yayınlanmıştır. Bu albümde sadece Hıbır ve H.B.R. Maymun dönemi maceralarına yer verilmiştir.
 

gurcansarı

Çeviri & Balonlama
10 Tem 2010
587
3,700
istanbul
1987 de öğrenci evimin kapısında grup perperişan yazardı. gerçekten de evin kapısından içeri hiç bir kız 30 saniyeden fazla bakamamıştı. ( girmekten bahsetmiyorum, sadece bakmak )
heavy metalin, rock un, rocker olmanın ne olduğunu kaba hatlarıyla da olsa Aptüllica dan öğrendim diyebilirim. metalci olmanın metallica dinlemekten ibaret olmadığını o gösterdi bir nesle. bir çok grubu ve tarzı ondan öğrendik. çizerliğinin dışında da gerçekten sağlam bir iş çıkardı bence.
 
Üst