Harold GRAY

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Harold GRAY, (1894-1968)


20 Ocak 1894'de Kankakee, Illinois'de doğan Harold Gray, 1913 yılında basındaki ilk işi olan Indiana-Lafayette'de yayınlanan bir gazetede Purdue Üniversitesi'nde okuduğu süre boyunca çalışmıştır.

Harold Gray, eğitmen teğmen olarak görev yaptığı askerden sonra Chicago Tribüne gazetesinde çizim işi bulmuş ve burada Sidney Smith'in yarattığı ve senaryolarını yazdığı The Gumps'ın günlüklerini çizmeye başlamıştır. 1921-1924 yılları arasında The Gumps maceralarını hazırlayan Gray, 1924'ün ortalarında Yüzbaşı J.M.Patterson'dan teklif alarak ona ait Chicago News-Tribune için Little Orphan Otto başlıklı bir günlük bant hazırlamıştır. Yayıncı Patterson serideki erkek çocuğu Otto'nun yerine bir kız karakter geçirmesi için Harold Gray'i ikna edince, değişen içerikle doğru orantılı olarak günlüğün başlığı da Little Orphan Annie olarak değişmiştir. İlk Annie bantı 5 Ağustos 1924'de New York Daily News'da yayınlanmış ve beklenmedik bir başarı yakalamış, böylece aynı yılın 2 Kasımında renkli Pazar sayfası da seriye eklenmiştir.

gray.jpg

Atlas sahilinden Pasifik sahiline dek şöhreti yakalayan Little Orphan Annie, Harold Gray'e olan ilginin artmasına neden olacaktır. Böylece çalışmalarını daha rahat yapabilmek için oturmakta olduğu doğu sahilinden sırayla önce New York'a ardından da Southport ve Connecticut'a taşınan Gray, sonunda La Jolla'da bir California evi almış ve buraya yerleşmiştir. 1 Ocak 1933'de Annie bantından çıkardığı ikinci bir tipleme olan Maw Green'i de Pazar sayfaları halinde iki sene boyunca her hafta çizmiştir. Sürpriz bir şekilde 3 Mayıs 1933'de Little Orphan Annie günlüğünü asistanı Ed Leffingwell'e bırakan Gray, sadece hafta sonları yarım gazete sayfasını kaplayan büyümekte olan bir yeniyetmenin maceralarının anlatıldığı Little Joe'ya başlamıştır. Ancak Ed Leffingwell'in ani ölümü nedeniyle Little Joe'yu Ed'in yine ressam olan kardeşi Robert'e devreden Harold Gray, ilk yaratımı olan Little Orphan Annie'ye tam mesai vermek üzere geri dönmüştür.

Gray, çok sevdiği bantlarına saatler harcayarak senaryolar yazmış ve mürekkepleme yapmış, bu arada da Annie ve Joe ABD dışında küçük seyahatlere çıkmış, eğlenceli Ortabatı maceraları yaşamıştır. Harold Gray, tam 45 yıl çizeceği Little Orphan Annie ve diğer başlıklarını sonradan anısına çıkarılacak albümleri hariç 9 Haziran 1968'de öldüğünde ardında bırakmıştır.
 
Üst