Gon

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
GON


Yaratıcısı Masashi Tanaka'nın elinden hayat bulan Gon, tabiatta artık eşi benzeri olmayan yavru bir dinozoru konu alan ve özellikleri çok olan bir çizgiroman kahramanıdır. İlk kez Japonya'da yayınlanan Morning adlı periyodik bir karma çizgiroman dergisinde Mart 1992 tarihinde gözüken Gon, hayvanlar dünyasında kendi yolunu çizmeye ve varolmaya çalışan bir dinozorla ilgilidir.

Gon, her biri yaklaşık otuz sayfa süren maceralarında her seferinde farklı hayvanlarla karşılaşmakta ve kimi zaman onlarla boğuşmakta, kimi zaman da onlara yardımcı olmaktadır. Hiçbir macerasında konuşma balonu olmayan Gon, Tanaka'nın kendine has çizim ve anlatım stiliyle örgülenmiş ve sabitlenmiş gibidir. Kısa sürede kendi ülkesi dışında da popülarite yakalayan başlık, pek çok Avrupa ülkesinde ve ABD'de yayınlanmıştır. Avrupa çizgiroman ekolünün artistik yönüne eklediği klasik Japon çizim tarzıyla ortaya çıkan mükemmel sentezle arzı endam eden Gon, soyu tükenmiş bir türün, nereden ve nasıl ortaya çıktığı konu edilmeden işlendiği bir atmosfere sahiptir. Bebek bir tirannozor olan bu karakter, tekil yaşantısını sürdürebilmek için kutuplardan Afrika steplerine değin yolculuk etmektedir. Çatık kaşları, her zaman araştıran meraklı huyu, aşırı asabi ruhu, lider olma dürtüleri, rekabete gelememe gibi bilumum özelliğiyle daima ön plandadır. Karizmatik olmasının yanı sıra zekidir de- kuvvetli olanın hayatta kalma kapasitesini yüksek tuttuğu vahşi doğanın ortasında bir abide gibidir. Aslında makyevelist yaklaşımıyla yerine göre hareket etmeyi de çok iyi becermektedir. Gon, kendi doğasında varolan şiddet dürtülerine rağmen bazen inanılmaz duyarlılıklar göstermekten de hiç geri kalmaz. Kısaca insanın kendine ve çevresine açılan pencerelerinden birine simgesel bir açılım sergileyen bu başlık ve içeriğindeki hoş maceralar Tanaka felsefesinin muhteşem yansımalarıdır.

izgiromanAnsiklopedisi245.jpg


1999 yılında basılan ilk Türkçe Gon albümü.

Gon, ülkemizde ilk kez Hakan Alpin'in sahibi olduğu ve edite ettiği Darkwood Sakinleri Çizgiroman Kültürü Dergisi'nde gözükmüştür. Bir sonraki durağı da yine Alpin'in İthaki Yayınları adına yayın yöneticiliğini yaptığı bir çizgiroman serisinde ve 1999 yılı içinde olmuştur.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,676
İstanbul
Forumumuzda 3 harfli başlıkları arayamadığımız için Gon gibi çizgi romanları, Diyar'ın uçsuz bucaksız sokaklarında bulmak çok kolay olmayabilir. Bu nedenle en azından ulaşabildiğim paylaşımları buraya toplayayım diye düşündüm. Eserde konuşma balonları yok. Sadece bölüm başlıkları var.

Sevgili yturan tarafından bu bölüm başlıklarının çevrildiği paylaşım:

http://www.cizgidiyari.com/forum/ceviri-ve-balonlama/45518-gon.html



Sevgili gandor08 tarafından yapılan ve başlıkların İngilizce olduğu paylaşım:

https://www.cizgidiyari.com/forum/yabanci-dilde-cizgiromanlar/73031-gon.html



Sevgili kolibri tarafından paylaşılan ve galiba Türkiye'de yetişkinlere yönelik ilk manga olan Gon'un İthaki baskısının linki:






Yeri değil belki ama yine de kısaca değineyim: Bahse konu 3 harfli başlıkları arayamama sorununu Google marifetiyle çözebiliriz. Google'un arama sekmesini şunu yazarsak Diyar'daki ilgili başlıklara ulaşabiliriz:

gon site:cizgidiyari.com
 
Son düzenleme:

veryabsurd

Çeviri & Balonlama
3 Ara 2014
456
5,715
Buna ben bir el atayım bari. İlk fırsatta daha yüksek çözünürlüklü olarak elden geçirip paylaşırım.
 
Üst