bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
GAI-LURON


İlk kez 30 Kasım 1962 yılında Marcel Gotlib tarafından yaratılan ve bu tarihten itibaren Vaillant isimli haftalık dergide yayınlanan Nanar et Jujube adlı devamlı maceralarda yer alan Nanar isimli genç çocuğun fox cinsi Jujube adlı köpeği olarak ortaya çıkan sevimli bir karakterdir. Seriye Nanar için bir de kız dahil olunca başlığın ismi Nanar, Jujube et Pietté'ye dönüşmüş, ardından da Jujube et Gai Luron halini almış; son olarak da 1966'dan itibaren sadece Gai-Luron olarak kalmıştır.

Gai Luron, adeta köpeklerin filozofu gibidir ve ismi 'neşeli dost' anlamına gelmekteydi ve bu onun karakterini teğet geçen bir isimdi. Yılgın ifadeli yüzü, dünyadan bıkmış bir hayatın tüm iniş çıkışlarını yansıtmaktadır. Ancak yine de suratında gizlenen uyanık ve alaycı bir ifade de yok değildir. Umursamaz bir dünyanın önüne çıkardığı çeşitli tatsızlıklara yönelik yorumlar yapan Gui-Luron, bunu yaparken tekdüze ve hafifçe küçük düşürücü bir ton kullanmakta ve sanki tenezzül ediyormuş gibi davranmaktadır.

49.gif


Pif dergisinde yayınlanmış bir Gai Luron karesi.

1970 yılında yaratıcısı Gotlib, Gai Luron başlığını asistanı Dufranne'e bırakarak emekliye ayrılmıştır. Henri Dufranne ustasının stilini aynen koruyarak karakterin popülaritesinin en azından aynı düzeyde kalmasını sağlamıştır. Editions Vaillant tarafından yayınlanan özel albümü ise yalnızca Gotlib'in çizim koleksiyonundan seçilmiştir. 1967-1976 yılları arasında Gai-Luron'u çizen Dufranne, sonradan yetişkinlere yönelik yayın anlayışına sahip Fluide Glacial'de bu içeriğe uygun maceralarını çizmeye başlamıştır.

Gai-Luron, ülkemizde ilk kez 1970'lerde Şilliler Yayınevi'nden çıkan bazı kısa süreli çizgiroman dergilerinde boy göstermiş, 1980'lerin ortasında ise Türkiye Çocuk dergisinde yayınlanan Çomar başlıklı seri ise ondan esinlenilmiştir.
 
Üst