Fritz the Cat

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
FRITZ the CAT


1959 yılında ünlü Robert Crumb tarafından 'underground' çizgiroman dergileri ve zihniyeti için yaratılan Fritz the Cat, -son öyküsü hariç- paradoksal biçimde sadece çizerinin eğlencesi için hazırlanmıştır.

Robert Crumb'ın dokuzuncu sanatın tüketimi ve üretimi için oldukça değişik fikirleri vardı. Ona göre ürettiği şeyden önce insanın zevk alması gerekmekte, zevk alınan birşeyden para kazanmak onun için ayıp sayılmaktadır. Bu nedenle Robert Crumb'ın çizdiği ve sonradan en fazla popülerleşen başlık olan Fritz the Cat, 1969 yılına değin yalnızca türün ve bu tür 'underground' dergilerin takipçilerince bilinen bir karakter olarak kalmıştır. Fritz the Cat öykülerinden ikisi hariç tamamı 1965 öncesinde çizilmişlerdi.

FritzNoGood.jpg


Robert Crumb'dan bir Fritz the Cat karesi.

Fritz the Cat karakteri, adından da anlaşılacağı üzere bir kediydi, ancak sahip olduğu bütün özellikleriyle tamamen insani vasıflar taşımaktaydı. İnsana ait fobiler, davranış şekilleri, giyim kuşamı, diyalogları, iletişim metodlarıyla bir çizgiroman fablı gibidir. Her seferinde önceden belirsiz miktarda üretilen kopyalar bir daha asla Crumb tarafından çoğaltılmamıştır. Crumb Brothers Almanac adı altında okuruna sunulan dergileri kardeşi Charles Crumb'la birlikte ilk olarak 15 Ekim 1959 tarihinde çıkarmıştır. Bu dergide yer alan ve isim olarak Fritz'i kullanan bir kedi, sonraki dergilerde giderek popülerleşen karakterin prototipini oluşturmuştur. Crumb Brothers Almanac'ın tamamı Robert'ın tasarımıdır ve kurşun kaleminden mürekkeplemesine değin tüm artistik çabayı da yine o sergilemiştir. 1965 tarihli Help! adlı magazinde yer alan Fred the Teenage Girl Pigeon başlıklı bantta ilk kez gözüken Fritz, sonraki yıllarda dünya çapında bir şöhreti yakalayacağının hiç de farkında değildir.

RobertCrumbFritzCat0_jpg.jpg


Robert Crumb'ın çizdiği bir Fritz the Cat sayfası.

1959-1965 arasında yaklaşık bir düzine öyküde Robert Crumb ve Fritz the Cat okurlarına ulaşmıştır. Bu koleksiyon 1968'de Viking Press tarafından Head Comix adı altında okurlara yeniden sunulmuştur. Bu arada Fritz the No-Good başlıklı bir öykü de özellikle bu albüm için 1968'de çizilmiştir. Yakaladığı bu popülarite sa yesinde Crumb'a getirilen bir teklif sonucunda Fritz the Cat, 1969'da Ralph Bakshi ve Steve Krantz tarafından animasyon bir yapımla yeni ve farklı bir izleyici kitlesine ulaşmayı başarmıştır Ancak yapımı hiç beğenmeyen Robert Crumb isminin jenerikten silinmesi için yönetmenleri mahkemeye vermiştir, üstelik bir sonraki Fritz the Cat macerasını çizerken bu amimasyondaki ve kendi yaratımındaki Fritz tipini yepyeni bir bi çimde 'tombul bir kedi'ye dönüştürmüştür, ayrıca bu kez Fritz'in yanında 'Stevie' ve 'Ralphi adlı iki de yeni 'tip' vardı. Bunlar yetmiyormuş gibi Robert Crumb, kedi Fritz'in cinsel paylaşımını reddettiği bir devekuşu tarafından öldürülmesini uygun bulmuş ve 1959'da yarattığı karakteri ilelebet tarihe gömmüştür.

fritzthecat.jpg


Ralph Bakshi ve Steve Krantz tarafından yapılan animasyonun afişi.

1974 yılında hem Crumb, hem de Bakshi olmaksızın gerçekleştirilen The Nine Lives of Fritz The Cat isimli bir başka animasyon ise ilkinin berbatlığını dahi aratan düzeyde kalmıştır.
 

ed86

Süper Üye
3 Kas 2018
824
1,609
Altyazısı olduğu için animasyon filmini torrentle indirdim. Birkaç yıl önce Türkçe basılmış ama fahiş fiyatçı sahaflar satıyor eskileri şu an. Elinde olan tarayıp paylaşsa keşke.
 
Üst