bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Frank FRAZETTA, (1928- )


9 Şubat 1928'de Brooklyn, New York'da doğan Frank Frazetta ya da dostlarının deyişiyle 'Fritz', Brooklyn's Academy of Fine Arts'daki eğitmeni Michael Falanga'dan aldığı resim bilgisi ve yeteneğiyle henüz on altı yaşındayken bilimkurgu çizimleri yapan John Guinta'nın asistanı olarak profesyonel olmuştur.

Frank_Frazetta.jpg

Frank Frazetta'nın ilk çizgiroman çalışması ise Baily Comics tarafından Aralık 1944'de yayınlanan Tally Ho adlı dergideki Snowman'dir. 1940'lar boyunca Toby, Pines, Fawcett (özellikle Green Arrow başlığı dikkat çekiciydi), Prize, Fiction House, Standard ve Avon gibi çeşitli çizgiroman yayıncılarına çalışmalar yapmıştır. Ancak genç ve başarılı çizerin üstlendiği en önemli performans, 1949'da National'ın yayını Adventures Comics için çizdiği Shining Knight adlı karakterdir. Frazetta, Ghost Rider ve Tim Holt başlıklarına da işler yaptıktan sonra, 1952 Nisan ayında çizgiroman otoritelerince en beğenilen çalışması olan Thun'da adlı karakteri M.E. Grubu için çizmiştir. Senaryosunu Gardner Fox'un kaleme aldığı Thun'da, konusu ormanda geçen bir çizgiromandı ve bu iş Frazetta'yı diğerlerine taşımaya yetmişti. 1950'lerin hemen başında gerçekleştirdiği çizgiroman dergileri dışında Famous Funnies için Buck Rogers kapakları çizmeye başlamıştır. Bunu takiben de dönemin yükselen trendi E.C. Comics için korku çizgiromanları ve dergileri için de nefis illüstrasyonlar hazırlamıştır.

Frank Frazetta, 1952 yılından itibaren takriben bir yıl süren Johnny Comet isimli -başlığın adı sonradan Ace McCoy olmuştur- bir günlük bant çizmiştir. Tabii serbest illüstratör olarak çalışırken, çizer arkadaşı Dan Barry için Flash Gordon ve Al Capp için de Li'l Abner/Hoş Memo bantlarına yardım ettiğini de vurgulamak yerinde olur. Ayrıca yine çizer dostları Harvey Kurtzman ve Elder'in başarılı başlıkları Little Annie Fanny için de artistik mürekkeplemesini devreye sokmuştur. Şöhretini ve kariyerini bu tarihten sonra illüstratör olarak geliştirmek isteyen Frank Frazetta, Tarzan, Conan gibi popüler romanlara çizdiği kapaklarla 1966'da bir de Hugo Ödülü kazanmıştır. Onun benzersiz tarzının etkilediği sayısız illüstratör arasında Mike Kaluta, Berni Wrightson ve Jeff Jones gibi önemli imzalar olmuştur.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231


Şurada Frank Frazetta'nın 1966'da "After The Fox" (Sevimli Mahkûm) filminin afişlerini yaptığından bahsetmiştim. Oraya yazdığım Frazetta ile ilgili bölümü ansiklopedi bölümüne de ekliyorum:

...(filmdeki) küçük sürpriz de şu: Bu filmin afişini "Frank Frazetta" çizmiş. Sadece afişi de değil, 6 adet lobi kartını ve soundtrack albümünün LP kapağını da o çizmiş. Bir önceki yıl da Woody Allen'ın "What's New, Pussycat?" (anlamı: N'aber Kedicik?) filminin afişlerini yine Frazetta yapmış, bu nedenle "After The Fox" afişindeki promosyon yazısı şöyle: "kediciği" yakaladınız... Şimdi de Tilki'nin peşine düşün!. "What's New, Pussycat?" Türkiye'de "Evlenmekten Korkuyorum" adıyla gösterilmişti.

Fox_afi_1.jpg


Başka bir afiş:
Fox_afi_2.jpg


Afişin orijinal çizimleri bir açık arttırmaya konmuş (Çini ve suluboya)
Fox_afi_3.jpg


Soundtrack albümünün kapağı. Onda da Frank Frazetta'nın çizimi kullanılmış.
Fox_afi_5_plak.jpg


Bu da Frank Frazetta'nın Woody Allen'ın 1965 tarihli
"What's New, Pussycat?" filmi için çizdiği afiş.

fca9416aba87595319519404b56d71ae.jpg


 
Son düzenleme:

RD1907

Yeni Üye
3 Mar 2016
70
527
Bu başlık açıldıktan 14 ay sonra, 10 Mayıs 2010'da Fritz'i kaybettik maalesef...
Çizgi roman dünyasının nice Fritz'lere ihtiyacı var hâlâ...
 
Üst