bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
FRANSA


1820'lerde özel olarak resmedilmiş imajlardan müteşekkil Epinallerle başlayan Fransa'nın çizgiroman sanatıyla tanışma safhası, 1889'da çalışmalarında Christophe takma adını kullanan Georges Colomb'un Le Petit Français Illustre adlı yayında çizdiği La Famille Fenauillard adlı sevimli bir ailenin maceralarının anlatıldığı çizgiromansal başlıkla gelişme göstermiştir.

XX. yüzyılla beraber Fransa' da çoğalan çocuk yayınları, bazı çizerlerin öykü metinlerine daha fazla sayıda resimle yorum getirmesine yardımcı olmuş, ardından da Le Journal Illustré gibi dergilerin resimli öykü anlatımlarına daha rahat imkan tanımaya başlamıştır. Semaine de Suzette'de 1905 yılında ilk kez ortaya çıkan Bécassine isimli sevimli Brüton kızının maceralarını Emilé Joseph - Porphyre Pinchon çizmiş, L'Epatant adlı dergide beliren Les Pieds Nickelés'i ise Louis Forton hazırlamıştır. Fransa'da yayınlanan ilk yabancı çizgiroman ise L'Excelsior'daki Winnie Winkle olmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi227.jpg


Fransız çizgiromancılığının gelişiminde önemli etkileri olan Le Semaine Suzette dergisi.



izgiromanAnsiklopedisi228c.jpg


Pellos tarafından çizilmiş ve sonradan albümleşen bir Les Pieds Nickelés macerası.


3 Mart 1925 tarihi de Fransız çizgiromancılığında önemi bir milattır. Bu tarihte Alain Saint-Ogan isimli genç ressam Zig et Puce başlığında iki serüvenci çocuğun heyecanlı ve tempolu maceralarını çizmeye başlamış ve sonrasında gelecek sayısız kahramana önayak olmuştur. Sonraki yıllarda yayınlanmaya başlayan Le Journal de Mickey ile Walt Disney Fransızlarla tanışmış, Robinson adlı dergide ise Brick Bradford ve Jungle Jim ve Hop-la! isimli dergide ise Tarzan, Mandrake, Flash Gordon gibi Amerikan çizgiromanları yayınlanmıştır. Diğer Amerikalılar'dan Popeye/Temel Reis, Red Ryder ve Prince Valiant/Kahraman Prens ise Urrà adlı dergide çıkmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi227a.jpg
izgiromanAnsiklopedisi227b.jpg


Marcel Navarro'nun Vampus'u ve bir Pilote sayısı.

1938'de yayınlanmaya başlayan haftalık Spirou dergisindeki çizgiroman oranı yeni Fransız çizerlerine fırsatlar tanımış ve pek çoğunun yeni çizgi kahramanlarla ortaya çıkmasına önayak olmuştur. Aynı durum 1946'dan itibaren yayınlanan Tintin için de geçerlidir. Bu tarihlerde Fransız yayıncılar güney komşuları italyan çizgiromanlarına iltifat göstermeye başlamış ve birbiri peşi sıra Capitan Miki/Tommiks, II Grande Blek/Teksas, Pecos Bill/Pekos Bill ve onların ardına eklenen Zagor -Fransa'da Yuma adıyla çıkmıştır-, Martin Mystere, Tex/Teks ve diğerleri ülkeye giriş yapmıştır.


izgiromanAnsiklopedisi228.jpg
izgiromanAnsiklopedisi228a.jpg


Uderzo'nun çizdiği Kaptan Marvel Junior bantı ve bir Charlie Mensuel kapağı.

1959'da yayınlanmaya başlayan Pilote dergisi haftalık periyoduyla ve içeriğindeki yaşça biraz daha büyük okurlara hitap eden çizgiromanlarıyla yeni bir ekol yaratmış ve sonrasında gelen Jean-Claude Forest'ın Barbarella, Philippe Druillet'nin Lone Sloane'una Marcel Gotlib, Nikita Mandryka gibi yetenekli çizerler dahil olmuştur. 1972'den itibaren L'Echo des Savanes adlı aylık yayını Le Canard Sauvage, Charlie Hebdo, Metal Hurlant, Fluide Glacial, Circus -sonradan A Suivre-, Charlie ve Vecu adlı karma dergiler izlemiştir. Ancak 1980'lerin ortalarına değin bu dergilerin çoğu Fransız okurunun artık albüm formatında çizgiromanlara yönelmelerinden dolayı kapanmak durumunda kalmıştır. XXI. yüzyıla ulaşıldığında A Suivre adlı karma dergi hâlâ Fransız çizgiromancılığının ayakta olduğunun en önemli göstergelerinden biri olarak yayınlanmaya devam etmektedir.
 
Üst