Hal FOSTER

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Hal FOSTER, (1892-1981)


16 Ağustos 1892'de Halifax, Nova Scotia'da doğan Amerikalı ressam, 1906 yılında ailesiyle birlikte Winnipeg Manitoba'ya taşınmıştır. 18 yaşında ailesini geçindirmek için eğitimini yarım bırakan Hal Foster, ödül avcılarının ve Vahşi Batı'nın son emareleri içerisindeki Manitoba'nın vahşi doğasında rehberlik yaparak çalışmaya başlamış, 21 yaşına geldiğinde resim yeteneğini geliştirebilmek amacıyla kararını vermiş bir şekilde bisikletine atladığı gibi Chicago'ya doğru yola çıkmıştır. Art lnstuted'e ve National Acedemy of Design ve Chicago Acedemy of Fine Arts'a devam etmiştir.

hal-foster-g.jpg


Hal Foster çizim masasınn başında..

Bu uzun ama iyi eğitimin sonrasında Hal Foster, bir illüstratör ve reklam ressamı olarak çeşitli ajanslarda çalışmıştır. Böylece kısa sürede çevrede illüstrasyon ve poster çalışmaları için oldukça sağlam bir profesyonel ün kazanmıştır. 1928 yılında Joseph H.Neebe, Edgar Rice Burroughs'un Tarzan karakterinin çizgiromana uyarlanması için işi dönemin en şöhretli çizeri J.Allen St.John'ı reddettikten sonra Hal Foster'a çağrıda bulunmuştur. Tarzan ilk kez çizgiromana adapte edilmektedir ve Hal Foster sadece bir Tarzan macerası çizmeyi kabul etmiştir. Kreasyonun çizimlerine başlayan Hal Foster'in bu çalışması Ocak-Mart 1929 tarihleri arasında yayınlandıktan sonra Hal Foster reklamcılığa geri dönmüştür. Fakat ısrarlara ancak Eylül 1931'e kadar dayanabilmiş ve Tarzan'ın renkli Pazar sayfasını çizmek için yeniden işe başlamıştır. 1937 yılında Hal Foster artık çizgiromana iyice bulanmış ve kendini kabul ettirmiş bir halde kendisine ait bir kahramanın çizim çalışmalarına yönelmiştir: Prince Valiant.

foster_tarzan.jpg


Hal Foster'dan Tarzan sayfası.

İlk Prince Valiant bantı, King Fcatures Syndicate'in dağıtımında ve 13 Şubat 1937 tarihli Pazar sayfalarında yayınlanmıştır. Aslına bakılırsa Prince Valiant'ın doğumu ve hazırlanması daha eskilere, ta 1934'lere dayanmaktadır. Bu tarihte Hal Foster o zamanki işvereni olan United Feature Syndicate'e Prince Valiant'ı önermiştir. Ancak şirket sonsuz teessürleriyle birlikte bu tarihi çizgiromanın okurlar tarafından tutulmayacağı gerekçesiyle teklifi reddetmiştir. Halbuki dikkatle kurgulanan ve zamanının çok ötesine uzanan Prince Valiant senaryosu o yıllarda yayınlanan diğer bantlarda olduğu gibi merkez karakterin çevresinde rastgele birbiriyle örülmüş bölümler şeklinde değildir. Kreasyon kahramanın yaşamını iyi ve kötü zamanlarını yansıtan çok gerçekçi kalıplara sahiptir. Kahramanın yaşadığı efsanevi dönemin ve toplumun durumunu yansıtan, organik bir bütündür. Bu özelliği zaten Prince Valiant çizgiromanının en büyük öyküsel kariyer başarısıdır.

foster.jpg


Hal Foster'dan Prince Valiant sayfası.

Hal Foster, bugün bile geçilemeyen stili ile çizgiroman sanatının en önde gelen ve saygın ressamlarından biri olma özelliğinde sabittir. Hazırladığı çizgiromanlarda -Tarzan dahil- asla konuşma balonu kullanmamıştır. Senaryoya ait metinleri imaj karesinin içine yerleştirmiştir. Bu tarz Avrupa'da bir önceki yüzyıldan kalma bir resimli anlatı biçemidir ancak buna karşın çizgiroman sanatına yeni anlayış ve teknikler kazandırmıştır. İyi bir illüstratör olarak anatomi bilgisini ve çizgiromanda mekan kullanımının kazandırdığı önem ve değer onun çizimlerinde daha iyi anlaşılmıştır. Hiç bir ayrıntıyı çizmekten kaçınmamış, iyi bir araştırmacı olmuş— böylece tarihsel tiplemeler, kostüm, folklorik arka fon hepsi onun çizimlerinde hayat bulmuştur. Kendisini izleyen kuşaktan pek çok ressama çizgileriyle önderlik etmiş, onları etkilemiştir. Ancak Prince Valiant'da aksiyon yok denecek kadar azdır. Bu durum bir parça da 1981 yılında ölen Hal Foster'ın gayet yüklü olan senaryo metnine ve karelerdeki çizimlerin statik kompozisyonuna bağlıydı. Bu statik çalışma ilerleyen zaman içinde aksiyon çizimlerinin iyice arttığı çizgiroman sektöründe bir handikap olacaktır.
 
Üst