Ham FISHER

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Ham FISHER, (1900-1955)


1900 yılında Wilkes-Barre, Pennysylvania'da doğan Hammond Edward Fisher ya da bantlarında kullandığı isimle Ham Fisher, orta halli bir işadamının tek oğludur. Henüz beş yaşındayken ilgi duymaya başladığı çizgiromana profesyonel olarak yaklaşmadan önce, 1919'da Wilkes-Barre Times-Leader'da spor illüstrasyonları yapmaya başlamıştır. Kapasitesini ve yeteneğini burada bir süre geliştirdikten sonra günlük gazetelerde bantlar çizmeye girişmiştir.

1938_0320_palooka.jpg


1938 tarihli bir Joe Palooka bantı.

Ham Fisher, 1920 yılında ilk şöhretli bantı olan ve bir boksörün heyecanlı maceralarının anlatıldığı Joe Palooka'ya start vermiş, ancak yıllar boyunca hiçbir yayıncıyı bu başlık için ikna edememiştir. Fisher, 1928 yılında Charles V.McAdam'ın yönetimindeki McNaught Syndicate tarafından yirmi ulusal gazetede birden dağıtımına başlanmadan önce, Joe Palooka'yı bir süre unutmak durumunda kalmıştır. Ham Fisher, kendi yarattığı bant için bildiği tüm 'syndicate'leri dolaşmaya başlamış, bu alanda bir de rekora imza atmıştır. Çünkü Joe Palooka'ya fazla güvenemediğinden hazırladığı bir başka başlık olan Show Girl'i -ki adı sonradan Dixie Dugan olmuştur- kırk günde otuz gazeteye birden satmayı başarmıştır. Bunun ardına eklediği Joe Palooka'yı ise üç haftada tam yirmi gazeteye birden satacaktır.

izgiromanAnsiklopedisi219.jpg


Ham Fisher'ın otoportresi.

Toplumda bir prens gözüyle bakılan Ham Fisher, bir zamanlar hayalet ressamlığını yapmış olan Al Capp'ın Atlantic Mountly dergisindeki "I Remember Monster/Canavarı Hatırlıyorum" başlıklı makalesinde kendisi aleyhine olduğu anlaşılan, ancak direkt olarak isim kullanılmayan yazısından sonra hayranlarının hışmına uğramaya başlamıştır. Fisher'daki Al Capp paranoyası onu 27 Aralık 1955 tarihinde intihara sürüklemiştir.
 
Üst