bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
FIRT


1976 yılından itibaren Haldun Simavi'nin sahibi olduğu yayıncılık şirketi tarafından İstanbul'da yayınlanmaya başlayan haftalık mizah dergisi olan Fırt, ağabeyi Oğuz Aral'ın Gırgır'la başlattığı yeni bir akımın ardına katılan Tekin Aral'ın yönetiminde çıkmıştır. Başlangıçta kadrosunun büyük çoğunluğu Gırgır dergisinde çalışanlarından oluşmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi217g.jpg


Fırt'ın birinci yayın yılında basılan sayısının kapağı.

Fırt, sonraki yıllarda kadrosuna dahil olan Yavuz Taran, Gürcan Gürsel, İbrahim Sarı, Orhan Alev, Şevket Yalaz, Birol Bayram, Behiç Pek, Özden Öğrük, İlhan Ertem, Turgay Tüysüz, Murat Alpay, Engin Ergönültaş, Sefer Selvi, Galip Tekin, Hasan Kaçan, Latif Demirci, Ergün Gündüz, Mehmet Çağçağ, Güneri İçoğlu, Can Barslan, Gani Müjde ve Altan Erbulak gibi çizerlerle on beş yılı aşan dev bir koleksiyona ulaşmıştır. Bu çizerler arasından Şevket Yalaz ve Ergün Gündüz dönüşümlü olarak Orhan Alev'in senaryolarıyla Stero Seyfi'yi; Ertem, Şundan Bundan başlığında ve Taran da kendi yazıp çizdikleri öyküleri; Ergönültaş, İşsiz Ali başlığını; Öğrük, Sinek Bar ve Muzırlar köşelerini; Pek, Zalak Mahmut'u; Galip Tekin, Bloody Mary Production Sunar başlıklı kısa öykülerini; Tekin Aral ise yazdığı öyküleri Turgay Tüysüz, Latif Demirci, Ufuk Gürgenç gibi çizerlerle birlikte hazırladığı Tarzan bantını (sonraki yıllarda Tarzan ve Arap Kadri); Bayram, İster inan ister İnanma; Ergün Gündüz ise konusunu Barslan'ın yazdığı Lastik Arif'i; İlban Ertem, meşhur tiplemesi Küçük Adam'ı hazırlamışlardır.

izgiromanAnsiklopedisi217.jpg
izgiromanAnsiklopedisi217A.jpg


Barslan ve Gündüz imzalı Lastik Arif, ve Eflatun Nuri'nin Fıstıkçııı!., başlıklı çizgiromanlarından sayfalar.

Bu arada Tekin Aral'ın burada kaleme almaya başladığı 'Salacak Öyküleri' de Fırt'ın lokomotiflerinden biri haline gelmiştir. Dergi 1989 yılı sonlarında Gırgır gibi Ertuğrul Akbay'a satılınca da aynı kadro tarafından H.İlhan Esen'in sahibi olduğu Sabah Yayıncılığın bünyesinde Fırfır adıyla çıkmaya devam etmiştir. Akbay ise, elde kalan eski yayınlanmış çalışmaların arasına zaman zaman kattığı yeni birkaç ürünle Fırt'ı uzun yıllar boyunca yayınlamayı sürdürmüştür. Böylece 1990'ların başından itibaren Fırt'ın kadrosunda Bülent Benli, Harun Karakuş, Nevzat Zeylan, Ahmet Mehmet Ot, Selim Şahin, Yusuf Ercins, Bülent Özdemir, İlhan Nalbant, Ruhi Köktürk, Metin Demirhan ve Ali Galip Altunçul ile Eflatun Nuri Erkoç gibi deneyimli çizerler yer alma şansı bulmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi218.jpg


Fırt mizah dergisinde yayınlanan bir Zalak Mahmut bantı.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Paylaşım için teşekkürler üstadım. Bir de ön kapağın hemen arkasında, her hafta güzel bir kadının olduğu "yavrunuzun sayfası" adlı erotik mizah sayfası vardı.. Kadınları çevreleyen değişik çizgi tiplemeleri, bu kadınlara sürekli laf atarlardı.. :)
 
Üst