Fearless Fosdick (Doğrucu Davut)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
FEARLESS FOSDICK
(Doğrucu Davut)



Hoş Memo'nun da yaratıcısı olan Al Capp tarafından hazırlanan Fearless Fosdick, Chester Gould'un polisiye ve ciddi bantı DickTracy ile dalga geçen, neşe dolu içeriğiyle ilk kez 22 Kasım 1942'deki renkli bir Li'l Abner Pazar sayfasında görünmüştür.

B_ACfosdick1bg.jpg


Fearless Fosdick'in 1. sayı albüm kapağı.

Fearless Fosdick, Tracyvari giyimi ve hareketleri onu ti'ye alan senaryosuyla Sunday Mirror sayfalarına taşınmıştır. Yakın arkadaşı ve meslektaşı Chester Gould'un toleransına sığınarak çizilen başlık, aslında Li'l Abner'ın bir macerasında Abner'ın en çok hoşlandığı ve okuduğu bir gazete çizgiromanı olarak ortaya çıkmış ve idealize kahramanı olarak senaryosuna katılmıştır. Fosdick, ilk görünüşünde sadece bir cinayet girişiminden kurtulmaya çalışmaktadır; çünkü fitili yakılmış patlayıcılara bağlanmıştır. Ancak Pappy Yokum, bu bantın yayınlandığı gazete sayfasının bir parçasını tütün sarmak için yırtmıştır. Bu yırtık parçada da aksi gibi Fosdick'in beladan kurtuluş volu vardır. Yırtık gazeteyle karşılaşan Li'l Abner, bu noktadan sonra gözde kahramanının nasıl kurtulduğunu merakla araştırmaya başlamış ve bir türlü öğrenemediği o kurtuluş yolunu bulmak için Fosdick'i kaçıran Scragg Kardeşler'e bilinçli olarak yakalanıp, kendisini aynı o şekilde bağlatmıştır...

asw08327.jpg


Bir Fearless Fosdick bantı.

Gel zaman git zaman konuk olduğu bu ilk macerada kendisine epeyce yer bulan Fearless Fosdick karakteri bir süre sonra Li'l Abner bantından özgürlüğünü kazanarak kurtulmuş ve kendi bağımsız başlığına kavuşmuştur. Okurunun çok ilgi göstermesi üzerine önce 30 Mayıs 1943'da renkli Pazar sayfası olarak başlayan Fearless Fosdick bantı, 16 Haziran 1944'den itibaren günlük bant formatında da yayına sürülmüştür. Ancak Al Capp hâlâ işin esprisini ve ruhunu korumayı başarmaktadır, zira bantlara attığı çizer imzası Lester Gooch olarak kalmıştır. Yani Chester Gould'un okunuşuna çok yakın bir takma isim. Üstelik Dik Tracy'nin kötü adamlarının isimlerine benzer parodi yüklü karakterler de Fearless Fosdick karelerine konuk olmaktan geri kalmamaktadır.

asw08815.jpg


Bir Fearless Fosdick bantı.

Fearless Fosdick'e maceralarında eşlik eden bazı daimi dostları olmuştur. Bunlar arasında sadistçe bağırıp çağıran şefi ile agresif kız arkadaşı ön plandadır, ayrıca Rattop adlı bir suçlu ve baş düşmanı konumundaki Sydney isimli bir papağan da işin cabasıdır. Fearless Fosdick, sevgilisil Prudence Pimpleton ile asla evlenememiş olsa da -bilmeden- Li'l Abner'la Daisy Mae'nın evliliklerine giden yolu kolaylaştırmıştır.

ddavt62a-732251.jpg

1950'lerin sonunda Milliyet Gazetesi sayfalarından Doğrucu Davut adıyla yayınlanan Fearless Fosdick, Türkçe serüvenini aralıklarla devam ettirmiştir.
 
Üst