Frederic WERTHAM

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Dr. Frederic WERTHAM, (1895-1981)


Frederic Wertham, 20 Mart 1895'de Nuremburg, Almanya'da doğmuştur. 1921'de Wurzburg Üniversitesi'nden mezun olmadan önce Londra'da Kings Koleji'nde, Münih ve Erlangen Üniversitelerinde eğitim almıştır. Münih Kraepe Kliniği'nde göreve başlamadan önce lisansüstü çalışmalarına başlamıştır. Wertham, 1922'de Birleşik devletlere göç etmiş ve New York'un en prestijli tıp okullarından biri olan, John Hopkins Üniversitesi bünyesindeki Phipps Psikiyatri Kliniği'nde kısa sürede gayet iyi bir konuma ulaşmıştır. Bu süre zarfında 1926'da yayınlanacak olan ilk eseri 'The Brain as an Organ'ı kaleme almıştır. Kitaptakilere kaynak olarak Münih'deki Dr.Kraepelin'in teorilerini göstermiş olmasına rağmen çağdaşları tarafından ilk başlarda alaya alınmış, ancak kitap zamanla dönemin psikoloji kitapları arasında oldukça itibar görmüştür.

izgiromanAnsiklopedisi636-1.jpg


Profesör Frederic Wertham.

Bir süre sonra da Bellevue Hastanesi'nde başhekim olmak üzere 1932'de Phipps'den ayrılmıştır. Daha sonra zihinsel sağlık ve suç davranışlarıyla ilgili makale ve kitaplar yazmaya devam etmiştir. 1930'larda New York'a geri dönerek, tutuklu suçlular için bir psikiyatri hastanesinde çalışması teklif edildiğinde kabul etmiştir. Wertham, 1941'de 'Dark Legend' adlı kitabı yayımlandıktan sonra çalışmalarını suç ve popüler kültür üzerine yoğunlaştırmıştır ('Dark Legend' on yedi yaşlarında New Yorklu bir delikanlının otuzlu yaşlardaki annesini öldürmesini konu almaktadır).

Bu faaliyetlere rağmen 1940'ların ortalarına değin pek tanınmayan bir genç olan Wertham, psikiyatri hastaları üzerinde bazı deneysel çalışmalara başlamıştır. Bu çalışmalarının sonucunda elinde birçok makale birikmiş ve sonuçta bunları kitaplaştırarak çizgiroman dergilerinin ve çizgiroman kahramanlarının boş, hatta okur kitlesi olan çocuklar için zararlı şeyler olduğu konusunda ulusal bir isteriye neden olmuştur. Ancak Dr.Wertham'in çalışmalarının tümü çizgiromanları yerin dibine batırmaya yönelik değildir, aynı zamanda okullarda ırk ayrımının psikolojik sonuçları konusunda da bir makale kaleme almıştır. Bu makale okullarda ırk ayrımcılığının anayasaya aykırı olduğu sonucuna varan bir mahkemede kanıt olarak dahi kullanılmıştır. Dr.Wertham'in her zaman için ön planda tuttuğu konu çocukların psikolojik sağlığı olmuştur. Ancak çok sayıda çocuk suçluyla uğraşırken onların neredeyse hepsinin zamanın çizgiroman endüstrisinin ürettiği 'en beter' başlıkların takipçisi olmaları doktorun gözünde çizgiromaların belli bir yere oturmasına neden olmuştur. Çizgiromanlar ve suç arasında bağlantı kurarak vardığı sonuçlar 1950'lerdeki çizgiroman endüstrisi için tam bir felakete yol açmıştır. Pek çok radyo ve televizyon kanalında konuşma yapan Frederic Wertham'in tezleri kamuoyunda giderek taraftar kazanmaya başlamıştır. 'Seduction of the Innocent' isimli kitabındaki teorileri konusunda epey destek bulan, dahası konunun Amerikan Senatosu'nda yapılan bir özel oturum zincirinde tartışılmasına kadar da olayı derinleştirmeyi başarmıştır. Çoğu E.C. Comics logolu Terror, Vault of Horror, Weird Science gibi çizgiroman dergilerini didik didik incelediği bu kitabında sadizm, şiddet, cinayet, dehşet ve diğer suç unsurlarının çocukların takip ettiği bu dergilerde aşırıya kaçacak şekilde yansıtıldığını iddia etmiştir. Pedagojik olarak sayısız psikolojik bozukluğa sebebiyet vereceğini savunduğu araştırmasından sonra 1956 yılında bu kez 'Circle of Guilt' ve 1966'da da 'A Sign for Cain' adlı kitaplarını yayınlamıştır.


izgiromanAnsiklopedisi636.jpg


Prof. Wertham'ın olay yaratan kitabı Seductions of the Innocent'in kapağı.

1970'lerde daha ılımlı bir Dr.Wertham vardır ve çizgiroman hayranlığının boyutlarıyla ilgilenmektedir. Çizgiromana karşı daha evvel takındığı tavrı savunmak için şöyle yazmıştır: "Benim asıl ilgim çizgiromanlara veya kitle medyasına değil, çocuklara ve gençlere yöneliktir. Yıllar boyunca büyük ruh ve zihin sağlığı kliniklerine müdürlükler yaptım ve genç insanların genelde çok kötü muamele gördükleri ıslahevlerine gönderilmemeleri için büyük çabalar harcadım. Hatta bazılarının elektrikli sandalyeye gönderilmemeleri için uğraştım. Bunca sayıda yeniyetmenin sorunlarla boğuştuğunu, başlarını derde soktuğunu gördüğümde bunlara neden olan kaynaklara ulaşmaya çalıştım. Bu çalışmalar sırasında karşıma suç çizgiromanları çıktı. Çizgiroman etiğine yönelik direkt bir çalışmam hiç olmadı. Onları teşvik etmedim ya da onlara inanmadım. Vardığım bilimsel sonuçların çizgiromanlarla olan ilgisi yalnızca, bazıları mültimilyoner olan suç çizgiromanı yayıncılarının en kötü başlıklarına karşı kanuni tepki veya önlemlerden kork malarına yönelikti. Onların oluşturduğu bütüne karşı koruma sağlandı Suç çizgiromanlarındaki vahşet ve şiddetin fazlalığının kontrol altına alınması sansür değildir. Çocukları korumanın sansürcülükle ilgisi yoktur. Bir kitap sansürcülüğü vakasında federal mahkemeye kabul edilen ilk Amerikalı psikiyatrist ben oldum- ve verdiğim ifade sansüre karşıydı."

Dr.Frederic Wertham'in 1974'de kaleme aldığı 'The World of Fanzines: A Special Form of Communication' adlı kitabı onun son eseridir. Pek iyi organize edilmemiş ve gerçekle bağı bir parça kesilmiş görünen bu eserinde çizgiroman hayranlığını, aralarında fanzinler yoluyla barış dolu bir iletişim sağlayan gençlerin yarattığı hoş bir alt kültür olarak tanımlamıştır. Bu kitabın yayımından sonra Dr. Wertham, New York Çizgiroman Sanatı Kongresi'ne davet edilmiştir. Burada düşmanlıkla değilse bile şüpheyle karşılanmış ve hem kongreyi hem de çizgiroman alanını tamamen terk etme durumunda kalmıştır. 29 Kasım 1981 tarihinde Almanya'da ölmüştür.
 
Üst