bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
FANTASTİK DÖRTLÜ

Dört süper kahramanın maceralarını içeren Fantastic Four'un ilk sayısı 1961 Kasımında Marvel Comics editörü Stan Lee'nin imzası altında ve bu başlığın yüz taneden fazla sayısını tek başına çizecek olan ressam Jack Kirby ve bu çizimleri renklendiren Joe Sinnott'un sanatsal çabasıyla yayına başlamıştır.

Fantastic Four serisi Stan Lee'nin Amerikan çizgiroman dergilerinde farklı bir ekol yarattığı ilk çalışmalardan birisidir. Öykü, uzaya yapılan bir deneme uçuşu sırasında füzenin mürettebatının geçirdiği bir kaza ve bu kaza sonucu kazanmış oldukları şaşırtıcı insanüstü özellikleri anlatarak başlamıştı. Karı koca Richardslar, yakın dostları Ben Grimm ve Sue'nun erkek kardeşi Johnny Storm'dan oluşan bu dört astronot, genetik yapılarının değişmesine neden olan kazanın ardından edindikleri süper güçleri insanlığı tehdit edenlere karşı mücadele etmek ve suçluları adalete teslim etmek için kullanacaklardır. Daha çok Bay Fantastik adıyla anılan Doktor Reed Richards, ekibin doğal lideri ve bilimsel araştırmalarını yürüten elemanıdır. Ben(jamin) Grimm ise, iri yarı cüssesi ve kayaya dönüşmüş olan vücuduyla Thing/Şey adını almış bir kaba kuvvet timsalidir. Human Torch/İnsan Alevi adıyla bilinen Johnny Storm ise, gökyüzünde canlı bir alev meşalesi misali, yüksek hızla uçma yeteneği olan bir gözü karadır. Reed'in önceleri kız arkadaşı, sonradan eşi olan Susan Richards ise Invinsible Woman/ Görünmez Kadın olarak da tanınır. Kendisini veya zihinsel olarak yoğunlaştığı herhangi bir maddeyi görünmez hale getirebilme yeteneğine sahiptir.


66029168ck6.jpg


Fantastik Dörtlü ekibi.

Üstün güçleriyle suç(lular)a karşı mücadele veren Fantastic Four'un düşmanları arasında yine süper güçlü kötüler çoğunluktadır. Bunlardan Birleşik Devletler'i kaosa sürükleme amacında olan ve Avrupa'daki minik bir Doğu Bloku ülkesinden gelen şizofren Doctor Doom en başta anılması gereken kişidir. Bütün süper yetenekleri ve kullandıkları donanımlı cihazlara rağmen son derece mütevazi bir aile yaşantısında olan ve sürekli hükümetin yanında olan Fantastic Four elemanları, diğer pek çok Marvel kahramanı gibi gerçek kimliklerini saklamak zorunda değillerdir. Bu durum onları benzerlerinden ayıran en önemli özelliklerden sadece bir tanesidir.

Seriye birçok saygın yazar ve ressam profesyonel katılım sağlamıştır. Bunlar arasında Archie Goodwin ve Roy Thomas imzalı uzun senaryoları çizen Doug Moench, Marv Wolfman, George Perez, John Buscema, Steve Ditko, Bili Sienkiewicz, John Romita Jr. en dikkat çekenleridir. 1981 yılında Gene Colan çizimi, senaryoyu ve renklendirmeyi tek başına ele aldığında seri neredeyse çizgiromanlar arasında silinmeye yüz tutmuştur. Colan, başlığa gereken dinamizmi katmak için Susan'ı ön plana çıkarmış ve Reed'le bir erkek çocuklarının olmasını sağlamıştır. Bu sayede popülariteleri yitirmelerinin üzerinden fazla zaman geçilmeden mavi kostümleriyle Dörtlü yeniden gündeme getirmeyi başarmıştı.

izgiromanAnsiklopedisi211.jpg


Fantastik Dörtlü'nün Türkiye'de yayınlanan ilk sayısının kapağı.

Fantastic Four, Fantastik Dörtlü adıyla Türkiye'de ilk kez Nisan 1988 tarihinden itibaren Alfa Yayıncılık logosuyla on beş günlük bir periyotla yayınlanmıştır. Ancak bu serinin çok daha öncesinde ise Bilka Yayınları'ndan çıkan Örümcek-Adam karelerinden okura kendini sevdirmişlerdir. Toplam 20 sayı olarak çıkan Fantastik Dörtlü, Türkiye macerasını bu sayılarla noktalamış, Şubat 1989'dan itibaren de kalın ciltleri aylık olarak yeniden piyasaya sunulmuştur.
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,575
İzmir
En beğendiğim süper ekiplerden biridir.
Hele filmde Jessica Alba Sue'yu canlandırdıktan sonra ayrı sever oldum. :D
 
Üst