bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
EŞİ NADİDE


Ramize Erer tarafından 1980'lerin sonunda Gırgır dergisinde yaratılan Eşi Nadide bantı, bünyesinde barındırdığı mizahi konularıyla sarışın, büyük göğüslü, etine tombul bir kadının maceralarını içermektedir.

Nadide, arkadaşlarına sürekli akıl vermesinin yanı sıra genelde kendine güvenli, mutlu ve güler yüzlü, yemeğe çok düşkün, hayatından memnun bir kadındır. Onun ev hanımı olarak kalması ve herhangi bir işe girmemesi için sürekli Nadide'yi ikna eden memur kocası ortalıklarda pek gözükmese de Nadide'ye çok sayıda başarılı yan karakter eşlik etmiştir. Bunlar tombul ve esmer Nevin Hanım, köylü Ünzile Hanım, kocası bol bol iş seyahatlerine çıkan Jale Hanım, Sinik Hanım, temizlikçisi Fevriye, çapkın ağabeyi Ekrem, oğlu Ayhan, Fikriye Hanım ve onun gibi daha nice yan karakterin doluştuğu ve zenginleştirdiği Eşi Nadide serisi, tam bir toplumsal ayna galerisidir. Yine de seriye katıldıktan sonra yıldız karakterlerden biri olup çıkan, sürekli burnunu "firk, firk" şeklinde çekip duran bozuk şiveli ve Çemizgezekli Ezik Hanım ise tam bir fenomendir. Ürkek, çekingen, sinmiş biri gibi kambur duran Ezik, kocasının kendisini sık sık daha kentli ancak kendisi gibi 'toplu' Benli Zehra adlı bir başka kadınla aldattığını bilse de sesini çıkarmayıp kaderine bırakan kalender ruhlu biridir. Ancak yine de yıllardır yapamadığı birşeyi yapmayı başardığında güvenini derhal yakalayabilecek kadar da değişken sağlam karakterdedir. Boşanmaya kalkıştığı kocası Zekai'yi sonradan affetse de onu sabrıyla ve sessizliğiyle etkilemektedir. Tüm karakterizasyonun kendine ait dünyalarının bir yansıması ve onların kesişme noktası olarak sunulan bant, Erer'in okurlarına 'ne yaparsanız yapın, mutlu olun' felsefesini fısıldadığı bir yerdir. Çizerin yuvarlak hatlı bayanlarla dolu bantında, estetik ve kreatif çizgilerine ilaveten, her seferinde mizah için yola çıkıp onu bulan metaforik bir yapı vardır.

izgiromanAnsiklopedisi206f.jpg


Ramize Erer'in Hıbır mizah dergisinde yayınlanan
bir Eşi Nadide bantı.

Eşi Nadide, bir süre ilk ortaya çıktığı Gırgır mizah dergisinin ardından, ilk sayısı 9 Haziran 1994'de çıkan Hıbır mizah dergisi sayfalarından da uzun yıllar boyunca okuyucusuna ulaşmaya devam etmiştir. H.B.R. Maymun dergisiyle birlikte başlığın yayını da kendisini ifade edebilecek yeni bir alan bulamadığından ortadan kayboldu. Mart 1996'da Eşi Nadide bantlarından yapılan seçmeler Parantez Yayınları tarafından albümleştirilmiştir.
 
Üst