bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
esseGesse


Patlak veren İkinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında İtalya'da çizgiroman yayıncılığında büyük bir artış olur. Pek çok yayınevi 1940'ların İtalyasında ardarda çizgiroman ve çocuk dergisi yayınlamaya başlamıştır. Yayınlanan çok sayıda dergi, kaybedilen savaş sonrasında da italyan gençliğinin ilgi odağı haline gelir. Ve yüzlerce genç italyan ressam, yeteneklerini bu alanda kullanmak için harekete geçer. esseGesse başarıyı yakalayan bir çizgiroman grubu olarak bunların arasından hemen sıyrılanlardan biri olmuştur. esseGesse, hevesli oldukları kadar çok yetenekli üç italyan gencinden kurulmuştur. Bunlardan biri olan Giovanni Sinchetto, çizgi dünyasına bu beraberlikten 8 yıl önce Fulmine Mascherato serisiyle; Dario Guzzon, Taurinia yayınevinden çıkan Pizzina dergisinde hikaye metinlerine vinyet ve çizimleri, Alpe yayınevinden çıkan Cucciolo isimli bir çizgiromanın yardımcı ressamlığıyla ve grubun son elemanı olan Pietro Sartoris ise, Alpe yayınevinin bir başka yayını olan Tarman isimli bir macera çizgiromanıyla tanınmışlardır.

Zamanla tanışan üç kafadar varolan bu zengin ortamdan faydalanabilmek amacıyla koltuk altlarına sıkıştırdıkları çizim çalışmalarını yayınevlerine sunmuş, ancak bu denemeler başarılı olmamış ve eserlerini pazarlayamamışlardır. esseGesse kod adlı ortaklar umutları kırılmış bir halde büyük şehir yayıncılarını bir kenara bırakıp bir de küçük kentlerdeki lokal yayıncıları denemek zorunda kalmışlardır. Birkaç hayalkırıklığı daha yaşadıktan sonra Turin kentinde kendilerine ve yaptıkları çalışmalara güvenen küçük bir yayınevi bulmuş ve anlaşmışlardır. Önceleri cep kitabı şeklindeki magazinlere çizgiroman hazırmışlardır. Bu arada da oluşturdukları ortaklığa da isimlerinin ilk harflerinden S, G ve S den türetilmiş esseGesse adını yaptıkları çalışmalarda artık devamlı kullanmaya başlamışladır, işte 1951 yılında yayıncı Torelli'nin onları ayrılmamacasına tam manasıyla bir araya getiren kararı ile ortak ilk eserlerini hazırlamışlardır. Bu, ülkemizde 1961 senesinde Kartal Yayınları bünyesinden çıkan Kartal dergisinde Kara Süvari adı ile de yayımlanan bir westerndir.

izgiromanAnsiklopedisi205.jpg


Kartal dergisi kapağından yayına başlayan bir esseGesse performansı olan Kara Süvari sayfası.

1874'de geçen ve okuru klasik batı motifleri ve karakterleri arasında bir gezintiye çıkartan bu çizgiromanda Frisco Smith adında, bir bankanın özel dedektifi olarak çalışan genç bir kovboyun halkın gaspedilen haklarını koruma uğruna kötülerle yaptığı amansız mücadele anlatılmıştır. 17x8 santimlik ve 32 sayfalık, içi siyah beyaz, kapağı renkli, minik şerit şeklindeki ebatıyla çıkan o dönemin haftalık İtalyan çizgiroman dergilerindan (piccolo) biri olan bu seri bayağı ilgi görmüş ve esseGesse ekibine bundan sonra ikinci bir karakter daha yaratmaları için firsat vermiştir. Bu kez Andrea Lavezzolo'nun senaryolarından yola çıkılarak Kinowa/Kinova isimli maskeli bir intikamcı hazırlanmıştır. Kinova, Batı'ya göç ederken kızılderililerin saldırısına uğrayan bir kervandan, kafa derisi yüzülmüş ve ölüme terk edilmiş bir halde tek başına kurtulan Sam Boyle isimli genç bir adamın intikamını konu edinmişti. Kinova'nın misyonunu tamamladığına inanan esseGesse, 1951 yılında uzun yıllar devam edecek ve en önemli çizgiroman başlıklarından biri olan Capitan Miki/Tommiks'i hazırlarlar, İtalya'da haftalık yayın periyodunda yayınlanan Tommiks, tam 708. sayısında noktalanmıştır.

Tommiks'i 1954'de dağıtım startı verilen Il Grande Blek/Teksas izledi. Öyküde iri yarı olmasına karşın iyilikten başka birşey düşünmeyen altın gibi bir kalbi olan ve Amerika'nın özgürlüğü için bağımsızlık mücadelesi veren cesur Blek ve avcı arkadaşlarının maceraları anlatılmaktadır. Bu tarihten sonra yaklaşık on bir yıl boyunca devam ettirdikleri bu iki başlığa yeni maceralar hazırlamayı sürdürmüşlerdir. Ancak esseGesse'nin ürün portföyü 1965'de önce Alan Mistero/Tom Braks, ertesi yıl da II Comandante Mark/Kaptan Swing ile iyice zenginleşmiştir. 1966 yılında, esseGesse ekibinin üyeleri artık kırklı yaşlarının olgunluğunda çalışmalar yapmaya başlamışladır. Başlangıcını yaptıkları ve ilk birkaç düzine macerasını hazırladıkları Tom Braks'ın senaryo ve maceralarındaki kısırdöngüden sıkılmışlar, imza ve performanslarını daha karizmatik ve güçlü bir lider olan Kaptan Swing ve Ontario Kurtları üzerinde değerlendirmek isteyerek sadece bu başlığı hazırlamayı seçmişlerdir. Kahraman Kaptan Swing, Kanada-Amerika doğal sınırını oluşturan Ontario Gölü'nde sahile yakın büyükçe bir adaya kurulu ve ancak tahta bir köprüyle ulaşılabilen Ontario Kalesi komutanıdır.

izgiromanAnsiklopedisi206.jpg


esseGesse'yi oluşturan üç efsane ismin illüstrasyon portreleri.

esseGesse çizgiromanları pek çok benzer özellik taşımaktadır. esseGesse'nin çekirdek kadrosu Vahşi Batı'nın mahmuzlu çizmelerle ezilen topraklarında geçen maceraları tema olarak işlemeyi çok sevmiştir. Bu nedenle yeni yarattıkları karakterde bu motifleri bolca kullanmışlardır: Mesela Çelik Blek, Tommiks, Kinova ve Tom Braks ahlakçıdırlar. Eğlenceyi hele hele bir kadınla oluşturulabilecek bir eğlenceyi asla düşünmezler. Kaptan Swing bunlardan biraz farklıdır. Betty'i -neredeyse- doğal karısı olarak addetmesine karşın minik -ama kontrollü- çapkınlık denemeleri de yapar...
Tommiks ise, platonik olarak takıldığı albayının kızı Suzi'den masum bir öpücük aldığında bile yanaklarının kızarmasını engelleyemez. Tom Braks'da ise kadın mefhumuna zaten pek rastlanmaz, rastlandığında da ancak dekor unsuru olarak görünür. Ayrıca yaşadıkları tüm maceralarda hepsinin hedefi açıkça bellidir, göreceliğe yer yoktur. Bu durum okuyucusu için de büyük bir rahatlamadır, çünkü gerçek hayattaki gibi sonunu kestiremediği tecrübeler yoktur karşısında. Herşey kesin ve net kalıplarla sınırlandırılmıştır_ kötüler bile.

esseGesse çizgiroman kahramanlarının hemen hemen bütün maceraları dilimize aktarılarak Türkiye'de de yayınlanma şansı bulmuştur, ilk olarak 1955
yılındaki Ceylan dergisinde yayınlanan Kahraman izci adıyla Tommiks boy göstermiş, hemen ardından da kendi özel başlığı ve dergisine kavuşmuştur. 1956 yılında yine Ceylan Yayınları tarafından yayınlanan Teksas, 1960'da Kinova-Tex dergisi sayfalarındaki maceralarıyla Kinova ve 1961'de Kartal dergisindeki Kara Süvari başlıklı maceralarıyla Frisco Smith izlemiştir. 1969 senesine gelindiğinde bu kez Tay Yayınları'nca çıkarılan Tom Braks ve ondan bir yıl sonra İlhami Alpagut'un yayınladığı Kaptan Swing ile esseGesse koleksiyonu tamamlanmıştı. esseGesse çizgiromanlan sonraki yıllarda bazı gazeteler tarafından ilave olarak da okurlarına sunulmuştur.
 
Üst