bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
ELLA CINDERS


Bir okyanustan diğerine kadar şöhreti yayılmış, bütün zamanların en popüler çizgiromanlarından birisi de Ella Cinders'dir. Bill Conselman ve Charlie Plumb'ın hazırladığı Ella Cinders, ilk kez 1 Haziran 1925'de günlük çizgiroman bantı olarak; ve bu tarihten yaklaşık birbuçuk yıl kadar sonra, yani 1 Ocak 1927'de renkli Pazar sayfasında yayına başlamıştır. Bazılarının aksine Pazar sayfaları günlük sürekliliği olan maceranın devamı niteliğindedir. O dönemin çizgiromanlarının Pazar sayfalarına yansıyan versiyonlarında günlük yayınlananlardan daha farklı bir macera ele alınmıştır.

Los Angeles California'daki bir yazar ve ressamdan oluşan bir ekip tarafından üretilen (Conselman, Los Angeles Sunday Times'da editördür; Plumb ise, San Gabriel'e yakın bir yerde karikatüristtir) Ella Cinders, bir yandan Hollywood sahnelerinin temel mekan ve tema olarak kullanan, bir yandan da Sinderella isimli masal kahramanının temasını içeren (ki, bencil annesi ve kız kardeşleri için köle gibi çalışan bir karakterdir) bir yapıdadır. Bu içeriğiyle Filmland stüdyo kontratı kazanan ilk çizgiroman olmuştur. Başlangıçta Metropolitan Gazete Servisi tarafından dağıtımı yapılan Ella Cinders, yayımlandığı daha ilk yıl büyük bir başarı elde etmiş ve öyküsü 1926'ların ortalarında başrolünü Colleen Moore'un oynadığı büyük bir stüdyo filmi haline getirilmiştir.

Plumb tarafından bir hayli mizahi bir tarzla çizilen Ella Cinders başlangıçta espri yüklüdür ve şöhret basamaklarında hızlı adımlarla ilerlemiştir. Zaman zaman, öykü serisinin devamında halk katılımını sağlayan, halkın hayalgücüne yönelik interaktif açılımlar da denenmiştir. Mesela 1929'da okuyuculardan 'Ella evlensin mi, yoksa kariyerine devam etsin mi' diye teklif getirmeleri istenmiştir. 1933'de ise, Ella'nın sahip olacağı bir milyon doları nasıl harcayacağını anlatmaları için 500 dolarlık bir yarışma organize edilmiştir.

1930'da Conselman, Boston'daki Stratford Şirketi için çizgiromanındakilerden daha önceki dönemlere ait Ella Cinders Hollywood'da isimli, kitap uzunluğunda bir öykü kaleme almıştır. Aynı yılın Eylül ayında ise, Ella'nın haftalık (6-11 Ekim) orijinallerini Los Angeles'dan New York'a taşıyan bir posta uçağı Warren, Ohio'da düşmüş ve alevler çizimlerin kenarlarını dört beş santim, hatta daha fazla derinlikteki bir alanı yakmıştır. Postane tarafından bu olay ajansa haber verilmiş ve yanmış orijinallerden kalan kısmının yayınlanması için abone olan gazetelere ucu ucuna— gazetelerin basımına ramak kala yetiştirilmiştir. Böylece düşen uçaktan kurtarılabilen tüm bant ve kareler, uçağın enkazından çıkarıldıkları şekilde aynen yayınlanmıştır. Alevlerin yuttuğu diyalog balonları, yazı detayları ve herşey, okuyucuların değerlendirmesine bırakılarak yarım yamalak da olsa basılmıştır. Neyse ki, devamlılık hissini sağlayacak karelerden yeteri kadarı kurtarılmıştır. Ayrıca, düşen uçağın öyküsünü yarısı yanık çizgiromanın kullanılmasıyla anlatan tanıtım, ölçülemez boyutta olumlu cevap bulmuştur.

Ella'nın kendisi; yakın arkadaşı ve abisi Blackie Cinders; maceraya düşkün babası Samuel Cinders; despot annesi Mytie Cinders; üvey kızkardeşleri Prissie ve Lotta Pill; sağır ama sadık aşkı, güçlü Waite Lifter serinin belli başlı karakterlerinden bazılarıdır. Bunlara ilaveten bir Hollywood yönetmeni olan Phil M. Waister; yardımcı yıldızı Fluffy Frizelle; şeytani düşmanı yapımcı O.Watters Neek gibi unutulmaz karakterlerle de desteklenen Ella Cinders, 1929-1931'de yaratıcılık ve popüleritede tam anlamıyla zirveye oturmuştur. Ama bu noktada yaratıcıları Ella'ya romantik ve çekici bir hava vermeye karar vermişlerdi. Bu sebeple serideki o aşina Hollywood dekorlarına son vererek, onu Winnie Winkle ve Boots and Friends tarzında tam bir romantik öyküye dönüştürmeye başlamışlardı. Yenilenen kahraman, artık günlük çizgiromanında yakışıklı yeni erkek arkadaşlarla çevrelenmişti. Ella, aslında gizemli bir adam olan Patches ile evliydi. Ayrıca renkli Pazar bölümlerinde de eski espritüel kalıplarına uygun yayını devam etmekteydi. Bu yanlış yayın stratejileriyle Ella, devamlı olarak o muhteşem orijinallikteki çekiciliğini kaybetmeye başlamış ve yayın hakları böylece 1 Ocak 1933' de yeni bir ajansa, United Features'a geçmiştir. Bu arada 5 Temmuz 1931'de başlığın vanına renkli bir Pazar sayfası çizgiromanı olan Chris Crusty da eklenmiştir. Devasa şöhrete sahip komşusuna oranla çok büyük bir ürkeklikle yayına çıkan bu çizgiroman, 1930'ların ortalarında Ella'nın kısa bir süre öncesine dek yıldız olduğu baş sayfadan daha komik içeriğiyle öne çıkmayı başarmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi195.jpg


Bir Ella Cinders karesi.

1930 ve 1940'ların sonlarında ise daha yaratıcı bir öykü formatına yeniden dönebilmek için yapılan epey bir çabalamadan sonra Ella Cinders, yedek çizgiroman konumuna düşmüştür. Bili Conselman'ın beklenmedik ölümünden sonra— 1950' lerde, öykünün Fred Fox tarafından ele alınmasının ardından da gözle görülür bir ilerleme kaydedilememiştir. Birkaç yıl sonra Plumb'ın yerine Roger Armstrong seriyi çizmeye başlamış, böylece bu çizgiromanın tirajı iyice düşmüştür. Yine de ilk altı yılı içinde Ella Cinders, çizgiroman alanında parıltılı ve çok ilgi çekici bir türe girizgah olarak büyük başarılar sağlamış, çizgi stili olarak seçkin ve bir öykü olarak eğlendirici özellikleriyle tüm dikkatleri üzerine çekmiştir.
 
Üst