Hy EISMAN

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
Hy EISMAN, (1927- )


27 Mart 1927 tarihinde Paterson, New Jersey'de doğan Hy Eisman, dünyada halihazırda yayınını sürdüren en eski çizgiroman bantı olan The Katzenjammer Kids/Kaptan ve Çocukları'nı devraldığı 1986 yılından beri hem serinin senaristliğini yazmış hem de çizimlerini gerçekleştirmiştir. Bu sayede bantın 100. doğum yılının kutlandığı 12 Aralık 1997 günü yayınlanan bölümünü de o çizmiştir.

katz1.jpg

Hy Eisman, henüz lisedeyken bir günlük gazeteye kendi yarattığı bantın maceralarını çizmiştir. Eğitimini tamamladıktan sonra popüler çizgiroman bantı Kerry Drake'in hayalet ressamlığını yapmıştır. Bu 'gölge' işin ardından çizgiroman dergi sektörüne güçlü bir giriş yapmış ve Nancy, The Munsters, Tom and Jerry, Little Lulu gibi önemli başlıkların maceralarını hazırlamıştır. Ayrıca Charlton Comics için tam 1.635 sayfalık bir aşk çizgiroman koleksiyonu hazırlamıştır. Eisman, The Katzenjammer Kids'in yaratıcısı ve ilk çizeri Rudolph Dirks'in tekniğini gelişen şartlara göre modernize ederek günümüzdeki temsilcisi konumuna ulaşmıştır. King Features Syndicate'in dağıtımında olan The Katzenjammer Kids, 2002 yılı itibarıyla uluslararası alanda yaklaşık günlük elli gazetede yayınını sürdürmektedir. Böylece yaratıcısı Dirks'den sonra asırlık seriye katkı sağlayan Harold Knerr, Doc Winner, Joe Musial, Mike Senich ve Angelo De Cesare gibi çizerler kervanına Hy Eisman da katılmıştır.

Hy Eisman'ın özelliklerinden birisi de 1994' den beri Popeye/Temel Reis'in renkli Pazar sayfalarının senaryo ve çizimini de üstlenmiş olmasıdır. Popeye'deki görevini de Doc Winner, Bela Zaboly, Bud Sagendorf ve Bobby London gibi geleneksel çizer zincirinin son halkasına eklenerek üstlenmiştir. 1975 ve 1984 yıllarında 'En İyi Mizahi Çizgiroman Dergisi Çizeri' ve Ulusal Çizerler Birliği ödüllerini almaya hak kazanmıştır. New Jersey'deki Joe Kubert School of Cartoon and Graphic Art'da eğitmenlik görevi de üstlenen Hy Eisman, hayranlarına gazete sayfalarındaki bantları vasıtasıyla ulaşmaya devam etmektedir.
 
Üst