bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,908
NeverLand
EERIE


ilk olarak 1947 yılı ortalarında Avon Yayınevi tarafından sadece bir tek sayı olarak yayınlanan bir dergi olan Eerie, ilk 'korku' dergisi olarak tarihe geçmiştir. Periyodik bir halde yayınlanan ilk Eerie dergisi ise, yine Avon tarafından 1951 yılında Eerie Comics No: 1 olarak yeniden başlığa geri dönüldüğünde çıkmıştır. Yine de gerçek anlamda ve hatırda kalıcı olarak bilinen ilk Eerie başlıklı dergiyi yayıncı James Warren, 1965 yılından itibaren çıkarmaya başlamıştır.

Eerie, korku ve gerilim dolu öğeler barındıran Creepy gibi giderek bir markaya dönüşmeden önce okuyucuların da içinde yaşadığı toplumun ne türden 'garip' kişi, kişilik ve olayları barındırıyor olabileceğini korkusuzca sunmuştur. Warren, bu tarihe değin bir süredir yayınlamakta olduğu ve içeriğinde Amerikan korku sinemasının garip, korkunç yaratıklarını sayfalarına konuk eden Famous Monsters of Filmland adlı bir dergiyle haşır neşir olmasına karşın, aklı fikri 1950' lerin başındaki korku ve dehşetli çizgiromanlarına benzer bir yayındaydı. Sonuçta 1964 yılında yayınlamaya başladığı Creepy'ye ertesi yıl eklenen Eerie başlığıyla hayallerine kavuşmuştur. 1954' de Amerikan Çizgiroman Dergileri Birliği tarafından alınan bağlayıcı kurallar dizinini simgeleyen 'Comics Code Authority'den uzak olsalar da bu yeni dergilerdeki öykü ve çizimler daha itinalı seçilmiştir. Geçmişten ders çıkaran bir yayıncı olan Warren, 1969 yılında Vampirella ile kurdeleyi tamamlayıncaya değin, Eerie sayfalarındaki sıradışı çizgiromanları birer birer sunan çirkin suratlı, şişko Eerie Dayı; Archie Goodwin'in senaryolarını çizen Jack Davis, Alex Toth, Joe Orlando, Frank Frazetta ve Reed Crandall gibi çizerlerin elinden okuyucuya ulaşmayı sürdürmüştür.

69-1.jpg


Eerie dergisinin 69. sayı kapağı.

Warren Comics'e ait Eerie dergisindeki öyküler -tıpkı Creepy'ler'dekiler gibi-, önce Suat Yalaz'ın 1967 yılında çıkardığı Korku Magazin adlı seride, ardından da Mehmet Kemal Benli tarafından yayınlanan Korku dergilerinde ve nihayet Alfa Yayınları'nın çeşitli serilerinde boy göstermiştir.
 
Üst