Ertuğrul EDİRNE

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,309
49,907
NeverLand
Ertuğrul EDİRNE, (1954- )


2 Ocak 1954 tarihinde Hadımköy, istanbul'da doğan Ertuğrul Edirne, 1975 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü'nden mezun olana dek eğitimine Türkiye'nin çeşitli illerinde devam etmiş ve liseyi Erzurum'da bitirmiştir. Çocukken okuduğu çizgiromanlar ve izlediği filmlerle gelişen resim tutkusu, akademiye ilk başladığı 1970 yılında Hürriyet Gazetesine çizdiği illüstrasyonlarla profesyonel düzeye ulaşmıştır.

Ertuğrul Edirne, aralarında Murat Sertoğlu, Sarver İskit, Metin Soysal gibi önemli yazarların tarih konulu kitaplarını resimlemiş, ve 1973-1978 yıllan arasında da ilk çizgiromanlarını yine Hürriyet Gazetesine hazırlamıştır. 'Türk Edebiyatından' üst başlığı altında Hüseyin Rahmi Gürpınar'dan Can Pazarı, Kaynanam Nasıl Kudurdu, Orhan Kemal'den Yalancı Dünya; Mahmut Yesari'den Tipi Dindi ile ünlü Amerikan filmi 'Exorcist' filminden uyarlanan ve konusunu gerçek hayattan alınan Cinayet başlıklı çalışmaları çizgiroman formatında yayınlanmıştır. Yine bu dönemde Akbank adına Günaydın Gazetesinde 'Tarihin Meşhurları' adı altında bazı çizgiromanlar daha çizmiştir. Edirne, 1976'da Milli Eğitim Bakanlığınca yayınlanan İleri Yavrutürk dergisine ve ertesi yıl da Elele dergisinin çocuk ilavesi olan Çitlembik'e ve Yıllarboyu Tarih, Türkiye Çocuk, Mandrake, Kızılmaske, Eroskop gibi yayınlara çeşitli kapak illüstrasyonları hazırlamıştır. Kurduğu reklam şirketi, pek çok ressamın çalıştığı bir stüdyo haline gelmiş ve Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bir uygulamayla resimli çizgi stilinde reklamlar hazırlamıştır.

Çizer, Şenol Kirpikçioğlu'nun APS adlı resim ajansının aracılığıyla Almanya piyasasına adım atmış, 1980'lerden itibaren de Köln'e yerleşmiş ve başta Bastei Yayınevi olmak üzere uzun süre korku çizgiromanları ve çeşitli kapaklar hazırlamıştır. Kapak illüstrasyonu yaptığı seriler arasında Prince Valiant, Luc Orient, Sigurd, Garth, Manos Kelly, Conny, Bessy gibi önemli çizgiroman başlıkları ve Perry Rhodan gibi bilimkurgu roman kahramanları vardır. Edirne, Türkiye'de yaşarken çizdiği birkaç film afişinin ardından, 1990'lar boyunca Avrupa ülkelerinde kullanılan yaklaşık 250'den fazla sinema ve video filmi afişi illüstre etmiştir. Ertuğrul Edirne, 1999 yılında Airbrush Art+Action dergisi tarafından yılın illüstratörü seçilmiş, çalışmaları hakkında özel bir sayı yayınlanmıştır.

Alman Comic Preis ve Roman kataloglarına kapak çizimleri ve çizgiroman koleksiyon dergileri için belgesel yazılar yazmak Edirne'nin son çalışmaları arasında yer almıştır.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,366
141,626
Üstadın çizimlerine 8 adet örnek. 233 mb olarak ben indirdim. Ufaltıp buraya yükledim. Müthiş çizimler.

Bessy_Classic_001_Die_Pioniere.jpg


Bessy_Classic_020_Die_Hungersnot.jpg


Bessy_Classic_045_Die_Geiseln.jpg


Bessy_Classic_046_Der_verwunschene_Schimmel.jpg


Bessy_Classic_047_Der_feuerrote_Wagen.jpg


Bessy_Classic_048_Die_heilige_Flamme.jpg


Bessy_Sondermotiv_I_Freundschaft_am_Lake_Tahoe.jpg


Bessy_Sondermotiv_II_Nacht_im_Tal_der_Stille.jpg
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,088
36,756
İstanbul
Nefis çizimler.

Zaman bulduğunda bu resimleri bir cbr dosyası haline getirip orjinal büyüklükleriyle paylaşabilir misin, Selahattin üstadım?

Teşekkürler.
 

R.Türkmen

Çizgi Roman Ustası
12 Şub 2012
763
2,979
Ertuğrul EDİRNE Türk çizerler arasında en sevdiğim,
en beğendiğim üstatlarımızın başında gelir benim için her zaman.
Renkleri de, çizimleri de kendine özgüdür ve çok çok güzeldir.
Çizgi romanların yanı sıra, tarihi romanlara ve çocuk dergilerine kapak çizimleri hazırlamış,
Almanya'da BASTEİ Yayınevi'ne nice çalışmalar yapmıştır.
2009 yılında Alman yayınevleri ve çizgi roman klüpleri tarafından
9. Sanatın Şövalyesi ünvanıyla ödüllendirilmiştir.

Facebook'ta paylaştığım çizimlerimi beğenmesi ve yorumlar yazması benim için onur vericidir.
Hakkında yazdığım bir yazım vardı. Bulursam resimleriyle birlikte paylaşayım.
 
Üst