Eciş ile Bücüş

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
ECİŞ ile BÜCÜŞ


Çizeri Orhan Tolon'un kargacık burgacık, eğri büğrü anlamlarına gelen tanımlamalardan esinlenerek başlıklandırdığı Eciş ile Bücüş'ün Gökyüzü Yolculuğu, ilk kez 15 Nisan 1935 tarihli Çocuk Sesi adlı haftalık derginin 277. sayısında gözükmüştür.

Eciş ile Bücüş, ele geçirdikleri bir uzay gemisiyle önce Ay'a, ardından da yıldızlara doğru açılarak Merih'e ulaşmış ve burada mızraklarıyla kendilerine saldıran Merihlilere karşı ölümcül bir mücadele vermiştir. Tolon'un bir önceki çizgiromanı olan Fahri Gülünç'ün bitimini takiben 276. sayıda anonsu yapılan Eciş ile Bücüş'ün Uzay Yolculuğu, basketbola meraklı iki kafadarın eski bir ahırı kiralamasıyla başlamıştır. Mavi renkli üzeri ponponlu kukuletası ve kırmızı yatay çizgili uzun kollu kazağıyla Eciş ve kırmızı-beyaz kareli Batılı tarzdaki kasketi ve askılı kırmızı şortlu tulumuyla Bücüş, yanyana durduklarında birbirini tamamlayan bir görünüm sergilemektedir. Baskül diye saatli bomba bulan kafadarlar bunun patlamasıyla havaya uçup, ertesi gün gökten düşmüş ve başlarına gelenleri gazetelerden okumuşlardır. Kara kulakları hariç her yeri bembeyaz olan sevimli ve becerikli köpekleri Kıskıs ile birlikte, yüksekten düşen küçük bir çocuğu ölümden kurtarırlar. Çok mesut olan bilgin baba onlara büyük sırrından bahsetmiş ve Merih'e gitmek üzere inşa ettiği çelik güllesini göstermiştir. Yaşanılan bir karışıklık sonucu korkan Eciş ile Bücüş gemiyi harekete geçiren manivelayı çekmiş, uzay macera dolu seyehatlerine başlamışlardır. 137. karede birinci bölümü biten macera, ikilinin Merih'de yapılan olimpiyat oyunlarına katılmaları ve farklı atmosferik yapıdan dolayı rekorlar kırarak birinci olmalarıyla ivme kazanmıştır. Yayına başlamasının üçüncü haftasında arka kapağa yerleştirilen Miki Fare reklamından dolayı dergi içinde yayınlanan başlık, 179. karede, makine adamların refakat ettiği ve dünyaya gitmek isteyen koca kafalı Merih Kralı'ndan küçük bir numara çevirerek kurtulmalarıyla sona ermiştir.

img075.jpg


Çocuk Sesi dergisinin 297. sayısında yayınlanan Eciş'le Bücüş'ün Gökyüzü Yolculuğu adlı maceranın bir sayfası.

Tolon'un ardarda yarattığı çizgiroman kahramanları ve başlıkları sayesinde Çocuk Sesi'nin arka kapaklarına heyecan gelmiştir. Eğlendirici özelliği öne çıkan öykülerinde çocuklar arası yar dımlaşmayı ve kendi sorumluluklarını alarak adeta birer yetişkin gibi davranmaları örneklenmiştır.
 
Üst