bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
E.C. COMICS


ABD'de yayınlanan ve ilk 'korku' dergisi unvanını alan Eerie, sadece bir tek sayı olarak 1947 yılında Avon adlı yayıncılık kuruluşu tarafından basılmıştır. Bunu bir yıl sonra çıkan ve artık aylık periyota oturmuş olan Adventures Into the Unknown izlemiştir. Okuyucunun da beğenisi ve ilgisini çeken tür, Weird Tales, Horror Tales, Horror Stories, Crypt of Terrory Vault of Horror, Hount of Fear gibi aylık dergilerini piyasanın seçkin çizerlerine hazırlatan E.C.Comics'in devreye girmesiyle tavana vurmuştur. William Gaines adlı girişimci bir yayıncının 1947'de babasına ait batık durumdaki yayınevini devralmasıyla birlikte başlayan süreç, yayınladığı her dergi için özenle senaryosu yazılmış ve içine türün tüm görsel kodlamaları sığdırılmış dört korku öyküsüyle yükselen bir tempo yakalamıştır.

E.C, bu başarılı geri dönüşünü varolanların yanına eklediği Chamber of Chills, Horror From the Tomb, Journey Into Eear, Shock Suspenstories, Crime Suspenstories ve Tomb of Terror gibi yayınlarla iyice zenginleştirmiş. Yakalanan yüksek satış rakamlarıyla geleneksel Amerikan çizgiroman dergiciliğini süper kahramanlarıyla sürdüren diğer yayınevlerini imrendirmeye başlamıştır. Heyecan ve merak olgusunu ayakta tutan başarılı senaryolara kadar gelen süreç, Baba Gaines'in 1945 yılı başlarında açılımı Educational Comics/Eğitici Çizgiromanlar olan E.C. Comics'i kurmasıyla başlamıştır. Kutsal metin, tarihi şablonlu öyküler, çocuk masalları gibi başarılı sayılamayacak denemelerden sonra trajik bir kazada hayatını kaybetmesi üzerine oğlu William'ın yönetimi eline alıp piyasaya son sürat dalmasıyla E.C camiası bambaşka bir boyuta sürüklenmiştir. William'ın ilk işi becerikli bir editör olan Al Feldstain'ı yayınların başına getirmek ve yayınevinin logo açılımını da Entertainment Comics/Eğlenceli Çizgiromanlar'a çevirmek olmuştur. Feldstain ve bir savaş gazisi olan Johny Craig'le başlayan E.C. çizer kadrosuna kısa sürede Reed Crandall, Jack Davis, havacılık öyküleriyle bütünleşen George Evans, Graham 'Ghastly' Ingles, Jack Karnen, Harvey Kurtzman, bir İtalyan göçmeni olan Joe Orlando, bilimkurgu ustası Al Williamson ve Wallace Wood gibi çizgiroman ressamları katılmıştır.

img074.jpg


E.C. Comics logolu ünlü 'korku' dergileri bir arada...

E.C. Comics, 1950'lerin ilk yarısına değin tam 'yükünü tutmuşken' devreye giren Dr.Frederic Wertham ve onun çevresinde oluşturduğu, üstelik giderek de etkinliğini ve muhalefetini arttıran kamuoyu nedeniyle ortalık birden karışmıştır. Üstelik bir psikiyatrist olan Wertham'ın yazdığı ve sadece bu konuyu incelediği 'Seduction of the Innocent' adlı kitap ve içeriğinin kalıcı etkileri de buna eklenmekte gecikmemiştir. Kendi dönemlerinin en etkili ressamlarının fırçasından çıkan korku temalı sayfaların bilhassa genç ve çocuk okur kitlesi üzerinde olumsuz etkileri olduğu iddiası, bu 'suç çizgiromanları' diye adlandırılmaya başlayan türe ve türün en önemli yayıncısına büyük bir darbe vurmuştur. Sonuçta Amerikan Senatosu'na dek uzanan bir tartışma ortamı oluşmuş, konu Amerikan Çizgiroman Dergileri Birliği'nin aldığı bir dizi bağlayıcı kararla noktalanmıştır. O sıralar bu birliğe üye olmamasına karşın William Gaines'in de diğer yayıncılar gibi uymak zorunda kalacağı bu kurallar dizini, 'Comics Code Authority' adıyla anılacaktır. Böylece aylık toplamda 1.500.000 gibi yüksek rakamlardaki E.C. satış grafikleri, 26 Ekim 1954'de alınan bu kararlarla bir anda dibe vurmuş ve E.C. Comics çizgiroman sahnesinden bir süre sonra çekilmek durumunda kalmıştır. Yine de 1980'ler boyunca Russ Cochran adlı bir yayıncının kişisel girişimiyle 1950'lerde E.C. Comics logosuyla yayınlanmış tüm seriler bir koleksiyon olarak yeniden basılmıştır.
 
Üst