bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,309
49,882
NeverLand
İlk kez 14 Nisan 1950'de yayınlanan Eagle, Büyük Britanya çizgiroman tarihinin önemli kilometre taşlarından birini teşkil etmektedir.

Marcus Morris'in yazdığı Frank Hampson'un çizdiği Dan Dare, Eagle'ın ilk başrol kahramanı olmuştur. Bilimkurgu temalı Dan Dare haricinde hafif erotik bir western olan Jeff Arnold, Raff Regan, Luck of the Legion ve saire gibi sayısız çizgiroman kahramanına ev sahipliği yapan ve tamamen renkli olarak yayınlanan dergi, 26 Nisan 1969 tarihinde yayınlanan 991. sayısıyla okurlanna veda etmiştir. Ancak gerek Dan Dare, gerekse hemen tüm popüler Eagle kahramanları sonradan maceralarını toplayan özel albümlerle yeniden yayınlanmışlardır.

Eagle.jpg

Eagle'da yer alan bir kahramanın ilk Türkiye baskısı 9 Şubat 1956'da yayınlanan Roket dergisinde olmuştur. Dan Dare, Feza Kahramanları adı altında basılmış, onu Jet Logan adlı diğer bir bilimkurgu Eagle karakteri izlemiştir. Eagle bundan tam beş yıl sonra, 1961 yılında isminin tam karşılığı olan Kartal adını alarak, Hakkı Bigeç'in sahibi olduğu Kartal Yayınları tarafından 38 sayılık bir seri olarak basılmıştır. Hemen ertesi yıl, yeniden birinci sayıdan başlamak üzere yine aynı yayıncı tarafından çıkarılan ikinci Kartal serisi de toplam 34 sayı devam etmiştir. Ayrıca 1963 yılında yayınlanan Uçan Çocuk adlı özel albüm de yine Eagle karakterlerinden birine ayrılmıştır.
 
Üst