Guido CREPAX

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Guido CREPAX, (1933-2003)


15 Temmuz 1933 yılında Milano'da doğan Guido Crepax, eğitimini Milano Üniversitesi'nin Arkitektür Bölümü'nde tamamladıktan sonra illüstrasyon ve grafik çalışmaları yapmaya başlamıştır. Bunlara ilaveten öyküleri kendisine ait olan ve erotik çizgiromanlar arasında özel bir yer bulan Valentina isimli bir de çizgiroman kahramanına imza atmıştır.

Guido Crepax, 1959 yılında bir sağlık yayını olan Tempo Medico adlı yayına önceleri kapak illüstrasyonları hazırlarken bir süre sonra derginin yayınlanan yıllığına Circuito Interno başlıklı bir çizgiroman da çizmiştir. Böylece dokuzuncu sanatla daha yakından tanışan Guido Crepax için yeni bir dönem başlamıştı. Bu tarihten sonra dünya çizgiromanlarına ve çizgiromanla ilgili makalelere yer veren 1965 yılında Linus adlı bir italyan dergisinde ilkin fantastik öğelerle dolu olan Neutron'u hazırlamıştır. Protaganist eğilimleri olan seri erotik çizgiromanlar içinde farklı çizgisi ve öykü anlatım tekniğiyle dikkat çekmiştir. Guido Crepax, daha sonraki senelerde erotizm ve cinsellik üzerine yoğunlaşarak kendisinin senaryolaştırdığı Emmanuelle ve Justine e Histoire d'O adlı yapımları gerçekleştirmiştir. 1970'lerden sonra İtalyan televizyonu için bazı animasyonlar hazırlayan Crepax, artık 'Çizgiromanın Raphael'i' diye çağırılmaya başlanmıştır.


izgiromanAnsiklopedisi132.jpg


Pleymen'le birlikte verilen Crepax'ın çizdiği Emmanuelle albümünün kapağı.​

Ülkemizde yayınlanan ilk Guido Crepax çalışması olan Emmanuelle, 1990'lı yılların hemen başında Playmen dergisi tarafından ilave olarak verilmiştir. Çizer 31 Temmuz 2003'de İtalya'da ölmüştür.
 
Üst