Elliot CAPLIN

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Elliot CAPLIN, (1913-2000)


25 Kasım 1913 yılında New Haven'da doğan Elliot Caplin, küçük yaşından itibaren çok seyahat eden ailesiyle beraber eyaletten eyalete dolaşmıştır. Ohio Eyalet Universitesi'ne ve Yale'e devam etmiş, 1935'de buradan mezun olmuştur. New York Times'ın Midweek Pictorial adlı yayınında çalışmaya başlayarak basına girmiştir. Daha sonra Judge Magazine, Parants Magazine, Toby Press ve birkaç magazin başlığının editörlüğünü üstlenmiştir. Yazarlık kariyerine de bu sayede başlamıştır. Abisi Al Capp'ın önayak olmasıyla her zaman çizgiromanlarla ilgili olmuştur.

Caplin'in ilk çizgiroman çalışması ressam John Pierotti için yazarlığını yaptığı Hippo and Hookey'dır. King Features Syndicate 'uğursuz' diye adı çıkmış olan bu öykünün geleceğini fark ederek telefonla satın almıştır. Böylece Caplin imzalı kısa hikayeler her yerde yayınlanmaya başlamıştır. Bu arada Abbie and Slats'ı, -ki Al Capp tarafından tasarlanmış bir çizgiromandır- Trial Week dergisi için yazmaya başlamıştır. Bu dergi 23 yıl boyunca aralıksız olarak yayınlanmıştır. United Feature Syndicate içinse, yine abisinin temelini attığı Long Sam/Nilüfer'in senaryolarını yazmıştır. Reaburn von Buren ve Bob Lubbers gibi iki yetenekli ressam ise bu başlık için ona çalışmaya başlamıştır.

İlk başarılı hikayesi King Features için hazırladığı Dr.Boobs'dur; bunu takiben de The Heart of Juliet Jones/Genç Kız Kalbi, Big Ben Bolt ve Dr.Kildare en fazla rağbet gören diğer çalışmaları olmuştur. Bunların haricinde diğer ajanslar için birçoğu kesintisiz yıllarca devam eden pek çok hikaye ve senaryo yazmış, karakter yaratmıştır.

Caplin'in devamlı öyküler konusunda büyük bir yeteneği vardı. Ve en iyi döneminde sektördeki işin yarısını neredeyse tek başına karşılamıştır. Little Orphan Annie'yi (diğer kardeşi Jerry ile birlikte) ele almış, ve Harold Gray'ın 1968' deki ölümünden itibaren 1973 yılına dek bu seriyi de devam ettirmiştir. Aslında en kayıtsız ve ihmalci dönemi de bu sıralara rastlamıştır.

Herşeye karşın çizgiroman sanatı 'küçük' Caplin'e çok şey borçludur. Özellikle kaliteli senaryo ve yapımlar yönünden. Eserlerindeki ve senaryolarındaki konu çeşitliliği dikkat çekicidir. Bir gün içinde hazırladığı çizgiromanlar içinde; folklorik komediyi Abbie and Slats ile, melodramı Juliet Jones'daki soap-operayla, yapmacıklı ahlaki yönergeleri de Little Orphan Annie ile birbirine karıştırmadan sergileyip kurgulayabiliyordu.

Bazıları bu durumu oldukça farklı yorumlamışlardır ve bunlardan biri olan King Features'ın çizgiroman editörü Sylvan Byck, "Çizgiroman öykülerindeki düşüş yani öykülerin basmakalıp yayımlanmasının nedeni, eğlendirici medya ile yarışılmasıydı. Ancak Caplin, büyük ölçüde kendi hakim olduğu mesleğin övgüsünü ve yergisini içinde bulunduğu durum nedeniyle üstlenmek zorunda kalmıştı. Bu yüzden çizgiroman sanatının gelişmesinde katkısı gerçekten çok açıktır." demiştir. Yazar 20 Şubat 2000'de ABD'de ölmüştür.
 
Üst