Hoviv

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Hoviv
René Hovivian
(1929-2005)


Ermeni asıllı Fransız karikatürist Hoviv, gerçek adıyla René Hovivian, 1929'da Güney Fransa'da Vienne'de doğdu. 1946 yılında, 17 yaşındayken, Lyon güzel sanatlar okuluna girdi ve ilk çizgi romanları olan "SOS Dakota" ve "Indianapolis Sanglant"ı (Kanlı Indianapolis) yayımladı. Ertesi yıl, 1947'de, ailesi ile birlikte Sovyet Ermenistanı'na taşındı (Fransa'ya 1964 yılında dönecektir). Bu 'komünist cennet'in cezbettiği diğer binlerce Ermeni gibi, ailesiyle birlikte Sovyet Ermenistanı'na gitmek üzere, Fransa'yı terk etti. Orada bir fabrikada kaynakçı olarak çalıştı. Babasının bir Taşnak sempatizanı olduğundan şüphelenildiği için 1949 yılında o ve ailesi Sibirya'nın tam ortasında bulunan Tayga'ya sürüldü. Burası Sovyetler Birliği'nin Gulag adı verilen sayısız cezai çalışma kamplarından biriydi. Orada oduncu olarak çalıştırıldı. 1956 yılında serbest bırakıldı, bir yıl sonra da Moskova'ya taşındı ve devlet film stüdyolarına girdi ve çizgi film ressamı olarak çalıştı. Burada ayrıca karikatür çizmeyi de öğrendi ve bazı kreasyonlarda yer aldı. Ogonek, Krokodil, Moskova Haberler dahil olmak üzere Moskova'da yayımlanan büyük gazete ve dergilerde karikatür çizerek kariyerine başladı. 1980'lerde Fransa'da doğrudan siyasete meşgul olacaktır. Karikatürleri Fransa'da birçok gazetede yayımlandı: Le Hérisson (kirpi), Marius, Ici Paris, Jours de France, Lui, Le Quotidien de Paris. Yanı sıra birçok karikatür albümü yayımlandı. Onun çizimlerinin çoğunun konusunda seks (özellikle "Les Mâles" (erkekler) serisi) ya da siyaset (örneğin "Kamarades") vardır. Hayatının son yıllarında Ermeni diasporasıyla ilgili iki albüm yayımladı. 28 Mayıs 2005'te Paris yakınlarındaki Clamart'ta öldü.(Fransızca Wikipédia'dan derlendi).

Anlaşıldığı kadarıyla internette Hoviv hakkında pek fazla bilgiye rastlanmıyor. Sadece Fransızca Vikipedi'de ondan kısaca bahsedilmiş, diğer Vikipedilerde bilgi yok. Günaydın Ustura'daki kısa biyografisinden anlaşıldığı kadarıyla Aziz Nesin bile onu, Sovyet vatandaşıyken sonradan Fransa'ya yerleşmiş gibi anlatmış. Oysa o Fransa'da doğup orada ölmüş Ermeni asıllı bir Fransızdı. Arada bir müddet SSCB'de yaşamıştı.

Türkiye'de onun çalışmalarını Ses, Hayat mecmuaları ve Günaydın Ustura dergilerinden hatırlıyoruz.

1969-1971 yılları arasında "Günaydın" gazetesiyle birlikte ücretsiz olarak verilen "Ustura" mizah dergisini Aziz Nesin hazırlıyordu. Bu minik derginin birçok sayısında Hoviv karikatürleri yer almakla birlikte, 45. sayı özellikle ona ayrılmış.

file


Hayat mecmuasının 1974 yılına ait bazı sayılarından derlenmiş Hoviv karikatürleri.

file


Türkiye'de yayımlanmış bir Hoviv albümü.
Meta Yayınları, 1977. Ünlü Karikatüristler Dizisi.

file


 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst