bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Enki BİLAL, (1951- )


Enki Bilal, 1951 yılında Yugoslavya'nın başkenti Belgrad'da doğmuş ve o dokuz yaşındayken ailesi Paris'e taşınmıştır. On dört yaşına geldiğinde Asterix/Asteriks'in çizeri René Goscinny'nin çalışmalarına senaryo desteği vererek hep arkasında duran ünlü Fransız yazar Jean-Michael Charlier ile tanışmıştır. İlk çizgiroman öyküsü, 1972'de Pilote dergisinde Le Bol Maudit adıyla yayımlanan ütopik bir bilimkurgu olmuştur. 1975'de yazar Pierre Christin ile uzun yıllar boyu sürecek olan bir işbirliğinin ilk ürününü vermiştir: La Croisière de les Oubliés. İkili sonraki yıl Le Vaisseau de Pierre'i yayımlamış, ardından gelen La Ville qui n'Existait pas, Les Phalanges de l'Ordre Noir, Exterminateur 17 ve Partie de Chasse adlı çizgiroman çalışmalarında- kominizmin ahlaksal yapısını ve tutsaklığını değerlendirmişlerdir, ikilinin son çalışmalarından biri olan Ceur Sanglant et Autres Faits Divers ise 1988'de yayınlanmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi069a.jpg


Bir çizer arkadaşının fırçasından Enki Bilal portresi.

1980'de Bilal'in kendi yazıp çizdiği ilk çizgiroman öyküsü olan 'La Foire aux Immortels' ile Nikopol Üçlemesi başlamıştır. Fransa'da büyük beğeni toplayan Enki Bilal, çağdaşları arasındaki en dikkat çekici çizerlerden biri haline gelmiştir. Nikopol'ün 1986'da 'La Femme Piège' ile devamı gelmiş, bunu 1992'de 'Froid Equateur' izlemiş ve böylece üçlemenin son halkası da tamamlanmıştır. Bu arada 1999'da basılan Le Sommeil du Monstre da büyük beğeni toplamıştır. Bilal, 1983 yılında La Vie est Novel isimli bir filmin desinatörlüğüne soyunmuştur. Bu film, Fransız yönetmen ve efektör Alain Resnais tarafından yönetilmiştir. Bu film sayesinde sinemanın büyüsüyle tanışan Bilal, kendisini bu alanda da geliştirerek 1989'da kendi çizgiromanlarından biri olan La Foire aux Immortels'i filme çekerek, sinemaya aktarma şansı yakalamıştır. Ayrıca Bunker Palace Hotel ve Tykho Moon filmlerinde kendisine aktör olarak yer bulmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi068a.jpg


Enki Bilal'in Hürriyet Magazin'de basılan 'Ölümsüzler Panayırı' adlı öyküsünden bir sayfa.

Pek çok kitap kapağı illustre eden Enki Bilal, sayısız metine çizdiği -bilhassa bilimkurgu- vinyetlerle de çizerlik kariyerini zenginleştirmiştir. Ülkemizin Enki Bilal ve çizgiromanlanyla tanışması 1991 yılı ortalarında Hürriyet Gazetesi'nin hafta sonu ilavesi olarak yayınlanan Hürriyet Magazin dergisinde olmuştur, 'Ölümsüzler Panayırı' adlı bu öyküsü dışında Aralık 1999'da Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan büyük boy Av Partisi adlı bir albümünde ve Ocak 2001'de Yörünge Yayıncılık tarafından okuyucuya sunulan bir de Uzay Anıları-Kısa Öyküler adlı çalışması vardır. Türkçeleşen son Bilal eserleri ise 2005'de Marmara Çizgi'den çıkan Nikopol Üçlemesi'dir.
 
Üst