Bozuk hard diski kurtarmak için yardım

grreenman

Çeviri & Balonlama
29 Eki 2009
281
410
Merhaba,

2009 yılından bu yana arşivini yaptığım tüm e-kitap, yerli ve yabancı çizgi romanlarımın olduğu hard diskim arızalandı. İçinde ps3 oyunlarım da vardı. Tam 1,5 terabayt dosya!

Hard diski bilgisayara taktığımda ışığı yanıp sönüyor ama bilgisayar hard diski tanımıyor.

2 farklı bilgisayarda denedim, sonuç maalesef aynı oldu.

hard disk modeli western digital, prizli, 2 terabayt.

İçindeki dosyaları nasıl kurtarabilirim, nereye başvurabilirim konusunda yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa çok mutlu olurum.

"Ben yapabilirim" diyen arkadaşlara hard diski posta ile gönderebilirim. Ödül olarak da 1 terabaytlık bir harici disk hediye edebilirim.

Bütün o kadar dosyaları tekrar oluşturmak, indirmek, toplamak benim için imkansız!

Şimdiden yardımcı olmak isteyen arkadaşlara .çok teşekkür ederim.
 

atsinaa

Onursal Üye
27 Tem 2011
357
3,054
Tokat -Niksar
Benimde WD 2Tb bir HD arızalandı, içinde 3,5 inçlik hd var bunların. Ben hard diski söküp bilgisayara bağlayıp içindeki veriler ulaşmıştım ama benim durumumda hd sağlam hd kutusundaki devre arızalıydı.
Profesyonel veri kurtarma şirketleri kurtarır ama onlarda çok ciddi para alıyor. Mekanik arıza yoksa verilerini kurtarma şansın var. Emniyette polisler EnCase Forensic diye bir program kullanıyor sistem imajı almak ve veri kurtarmak için. Nette mevcut. Onu deneyebilirsin. Veya başka alternatifleri de kullanabilirsin.
 

uluduz

Yeni Üye
4 Eyl 2013
83
258
Aşağıdaki link'in yardımcı olabileceğini düşünüyorum.



Ve ayrıca,ortalama bilgisayar bilgisine sahipseniz - HDD Regenerator,HDD Health...gibi programları deneyebilirsiniz.
 

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,085
Kastamonu
Kurtarma hizmeti veren firmaların büyük rakamlar istediği biliniyor; tekrar bulabileceğiniz çizgi roman vb.şeyler için onların istediği parayı muhtelemen vermek istemezsiniz.

Rastgele programlarla kurtarma yapmaya çalışmasanız iyi olur. Böyle bir denemenin, doğru programla kolayca kurtarılabilecek verileri zor kurtarılır hale getirebildiğini okumuştum.

Atlas364 arkadaşımızın söylediği gibi, bir Linuks çalışan CD ile (işlem yapmadan) içindeki verilere ulaşılıp ulaşılamadığına bakılabilir.

Bunun için, diskin bilgisayarda dahili harddisk olarak takılı olması iyi olur. Disk takılıyken bilgisayarı Linuks çalışan CD ile açıp içini kontrol edebilirsiniz. Bu aşamada, diski görüyor ama düzeltilmesi gerektiğini söylüyorsa, düzeltme emri vermeyin; yoksa içindeki dosyalar silinebilir. Eğer sorunsuzca ulaşılabiliyorsa, içindekileri başka bir diske aktarırsınız.

Konuyu özel mesajla bir de Hakansait arkadaşımıza sorun. O hem çok eski bir bilgisayar kullanıcısıdır, hem de benzeri bir sorunu yakın geçmişte yaşamıştı.
 

"penGO"

Süper Üye
12 Ara 2012
572
2,518
Seneler evvel benim de başıma gelmişti...
İşyerinde kulllandığım Mac'te OS sisteminde kurtarmıştım...(Linux ta olur...)
Dosyaları başka bir hardiske kopyalamış ve tekrardan mac OS'ta formatlamıştım...
Şimdi Windows'ta halen çatır çatır çalışıyor....
Sorun sizin hard diski, bilgisayarınız açıkken birden kapatmanızdan kaynaklanıyor...
 

onurys

Yeni Üye
1 Mar 2014
3
7
Eğer fiziksel bir arıza mevcutsa çok zor,sorunu tespit etmek gerekir,ki o da buradan mümkün olmayabilir. Fiziksel arıza mevcutsa,bunu profesyonel birinin yapması gerekir,baya zahmetli ve para harcatır size. Fiziksel bir arıza yoksa,ve yakınlarda halledebileceğiniz biri yoksa,işyerime yollarsanız halletmeye çalışırım. Fakat garanti veremem,yapamayacak olursam aldığım gibi geri yollarım :)
 

necdet

Onursal Üye
17 Nis 2011
1,440
5,391
Sayın Arkadaşım,öncelikle geçmiş olsun,geçen hafta aynısı başıma geldi,öldüm öldüm dirildim.Bende de senin gibi kitaplar,filmler bir de üstüne torunumun 7 yıllık film ve fotoları vardı.2 terebayt elektrikli harici harddisk.Herzamanki gibi dizüstü bilgisayara bağladım,yok görmüyor.Hemen torunumun bilgisayarına bağladım o da görmedi.Bittim dedim.Sonra aklıma masa üstü büyük bilgisayara bağlamak geldi.Çok şükür çalıştı.Söküp tekrar iki dizüstü bilgisayara bağladım çalıştı.Şu an bir sorun yok.Bilenmiyorum siz masa üstüne mi bağladınız?İnanın çok üzüldüm.Keşke size yardımcı olabilseydim.Sadece Allah razı olmanız yeterli.Yanlız aklınızda olsun donanımı güvenli kaldırı kullanmadan ve harici harddiskin ışığı tamamen sönmeden ne elektrik kesin ne de kabloyu çıkarın.Dilerim düzelir selamlar.
 

lenard

Onursal Üye
29 Haz 2009
378
2,067
Benim de harici hard diskim bozulmuştu,tamir ücretleri tuzlu olduğundan yaptırmadım.Uzun bir süre durdu öyle,bir arkadaşım ben yaparım dedi,verdim..Ondan da bir sonuç çıkmadı..Ben de tövbe ettim hard disk kullamaya..Tüm indirdiğim filmleri,müzikleri,çizgiromanları bir daha indirdim ve boş dvd'lere yazdım..Zahmetli oldu ama hiç değilse kafam rahat...Verilerin hepsi birden gideceğine parça parça gider (şimdiye kadar tek zayi olmadı) ,kolayca telafisi sağlanır..Zaten elektronik cihazlar içinde en kolay bozulan cihaz harici hard disk..Hiç güven vermiyor..Onca emeğe yazık oluyor..
 

vkopuzoglu

Süper Üye
3 Mar 2010
1,536
957
Bursa
Ovvv! Cidden çok üzüldüm inan neler hissettiğini çok iyi anlıyorum. Hani lafta ya da teselli etmek içinde değil. Çünkü aynısı benimde başıma geldi.Hem bizzat aynı şekilde hem dolaylı bir şekilde.
Aynı marka aynı sorun bende de olmuştu. Allah'tan yeni arşiv yapmaya başlamıştım ki giden veriler çok cüz'i bir boyuttaydı. Sonra daha bir haftalık harici diskimin yalan olması garanti işlemleri falan filan sonuç "kocaman bir SIFIR"

Size verebileceğim en iyi tavsiye elektrik voltajlarının sürekli bir aşağı bir yukarı dansöz gibi oynadığı ülkemizde bu kadar nazik aletleri kullanmamanız ya da akım koruyucular eşliğinde kullanmanız olur.
Bunun dışında alacağınız sadece koyu bir pişmanlık ve acı bir tecrübeden başka bir şey olmayacaktır.
İşte bu yüzden adı geçen markayı bir daha bedava verseler dahi elimi sürmem.

Şimdi iki ihtimal var:

Birincisi yukarda ki arkadaşların da dediği gibi fiziksel yani donanımsal bir hasar yoksa ki inşallah öyledir, işin ehli biri diski kasasından ayırıp dikkatlice bilgisayara sabit disk gibi tanıtmayı denemeli bu bir çözüm olabilir. Eğer disk sağlamsa verilerde sağlamdır.

İkincisi ise, benim 500 GB olan diskimi taktığımda "çat" diye bir sesten sonra diskin ışığı yandığı halde çalışmaması. Bu da tahminen voltaj kaynaklı diskin yanması demek. Maalesef veriler yanmış olabilir.
Ancak günümüz teknolojisinde kısmen yanmış bir bilgisayarın sağlam diskinin bile kurtulabildiği bir gerçektir. Ancak bu da çok ama çok pahalı bir meziyet.

Ben o günden sonra sadece usb girişli harici diskler alıyorum, size de onu yapmanızı tavsiye ederim.

Ayrıca @lenard arkadaşa da katılıyorum, yaptıkları iş muazzam olsa da sonuçta kul yapısı ve nazik teknolojik aletler bunlar bozulmaya en elverişli cihazlar. Sadece yedeğinizi tek bir yerde kayıt altında tutmamanızı öneririm.
İnşallah verilerinizi kurtarırsınız, tekrar geçmiş olsun.
 
Son düzenleme:

onurys

Yeni Üye
1 Mar 2014
3
7
Arkadaşlar,bana gelen bozuk harddisklerin %90 ı Western Digital. Bilgisayar firmalar ucuzluğundan mıdır nedir,hep o firmayla çalışıyor ve en çok bozulan marka onların. Voltaj oynamasına dayanamadığından mıdır,nedir,bilmiyorum ama baya sıkıntılı bir marka WD. Aman almayın derim. Aynı fiyatlara Seagate alırsınız,en iyisi olmasa da ondan daha iyidir.

Ayrıca,bu tip arşivcilik yapan tüm arkadaşlara tek önerim,vkopuzoglu nun da dediği gibi akım koruyucu kullanmanızdır. Pek uğraştırmaz sizi,elinizden gelmese bile bir elektrikçi çağırıp bağlatmanız mümkün. Pahalıya da patlamaz.

Ayrıca,USB,SATA,IDE bunlar sadece veri aktarımı sağlar. Hangisini kullandığınızın hiçbir önemi yok. Türkiyede gerçekten de elektrik sürekli oynuyor. Özellikle bu aralar bir sürü power supply'si yanmış kasalar ve bozulan harddiskler gelmekte.

Velhasılı kelam,akım koruyucu kullanın,kafanız rahat olsun,sayın arşivciler.
 
Üst