Yılmaz Öztuna Vefat Etti.

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,845
137,149
Değerli insan,büyük tarihçi Yılmaz Öztuna vefat etti.
Allah rahmet eylesin...


Dört gün önce solunum yollarında meydana gelen bir rahatsız nedeniyle kaldırıldığı Ankara Güven Hastanesinde hayatını kaybetti.

Yılmaz Öztuna, yarın Fatih Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedilecek.

20 Eylül 1930 İstanbul doğumlu olan Yılmaz Öztuna, İstanbul'da lise tahsilinin yanında İstanbul Konservatuvarı'na devam etti. 1950 Eylül'ünden 1957 Temmuz'una kadar Paris'te kalan Öztuna, Paris'in büyük kütüphanelerinde çalıştı. Paris Üniversitesi Siyasi İlimler Enstitüsü'nde Sorbonne'da Fransız Medeniyeti kısmında, Alliance Française'nin yüksek kısmında okuyan ve Paris Konservatuvarı'na devam eden Öztuna'nın, 13 yaşında ilk makalesi ve 15 yaşında ilk kitabı basıldı.

1969'da Adalet Partisi'nden Konya Milletvekili seçilerek Ankara'ya yerleşen Yılmaz Öztuna'nın aldığı görevler ve tarihleri şöyle:

''Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nda denetleme kurulu üyesi, repertuvar kurulu üyesi, eğitim kurulu üyesi (Ocak 1966-Kasım 1981), Kültür Bakanlığı'nda bakan başmüşaviri (1974-77), İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda kurucu yönetim kurulu üyesi ve Türk Musikisi Korosu'nda kurucu yönetim kurulu üyesi (1975'den beri), Yay-Kur (Yaygın Yüksek Öğretim) üniversitesinde Osmanlı siyasi ve medeniyet tarihi öğretim üyesi (1975-78), Milli Eğitim ve Kültür bakanlıklarında 1969'dan beri pek çok ihtisas kurulunda üye ve başkan oldu. 1974-1980 arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi ansiklopedisi olan ve Milli Eğitim Bakanlığı'nca yayınlanan Türk Ansiklopedisi'nin genel yayın müdürü olarak 'K' harfinden 'T' harfine kadar olan ciltleri yayınladı. 1983 Mayıs'ında Milliyetçi Demokrasi Partisi'nin kurucuları arasında bulunarak, merkez genel yönetim kuruluna seçildi, sonra istifa etti. 1985'de Faisal Finans Kurumu müşaviri oldu.''

Pek çok radyo ve televizyon programı yapan ve buralarda konuşan Yılmaz Öztuna'nın bazı konuşmaları ABD, Fransa, Avusturya gibi ülkelerin televizyonlarında yayınlandı. Bazı kitap ve yazıları çeşitli dillere tercüme edilen Öztuna, dünyada ilk defa olarak Türk Musikisi Tarihi kürsüsünü kurdu. ''Büyük Türkiye'', ''Osmanlı Cihan Devleti'', ''Büyük Türk Hakanlığı'' gibi son yıllarda çok kullanılan tarihi ve siyasi tabirler de Yılmaz Öztuna'ya aittir. Ayasofya Hünkar Mahfili'nin ibadete açılması ve Topkapı Sarayı'nda Hırka-i Saadet Dairesi'nde Kur'an okunması, 1000 Temel Eser, Ankara Devlet Konser Salonu ve İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nin Türk Musikisi'ne açılması gibi fikirler ve realizasyonlar da Yılmaz Öztuna'ya aittir.

Türk Kara Kuvvetleri'nin ve Deniz Kuvvetleri'nin evvelce yanlış olarak kutlanan yıl dönümlerinin bugünkü doğru başlangıç tarihleri ile kutlanması da Yılmaz Öztuna'nın girişimleri sonucu olmuştur.

Yılmaz Öztuna'nın , ''Bir Darbenin Anatomisi'', ''Türk Tarihinden Yapraklar'', ''Osmanlı Padişahlarının Hayat Hikayeleri'', ''Türk Tarihinden Portreler'', ''Tarih Sohbetleri'' gibi eserleri de vardır

Alıntıdır.
 

lotoloto

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
6 Kas 2009
4,132
20,709
bence çok değerli bir tarihçiydi.
allah rahmet eylesin.
 

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,945
23,744
Kıbrıs
Yılmaz Öztuna'nın vefatına çok üzüldüm.Kitapları kitaplığımın başköşesinde duran,
defalarca okuduğum bir tarihçi idi.Televizyonlarda sıkça görülen medyatik tarihçilerden çok farklı,gerçek bir Türk aydını idi.Allah rahmet eylesin.
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,993
13,519
Eskicilerden bularak aldığın Hayat Basımı Türkiye Tarihi'nin yazarına Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun.
 
Üst