İtalya'dan Türkiye'ye Çizgiromanlar

Tombrax

Aktif Üye
3 Ağu 2010
397
349
İzmit/Gölcük
Dün biraz araştırma yaptım İtalya'da Sergio Bonelli Editore tarafından basılan çizgiromanlarla ilgili. Bu yayınevini ve yayınladığı çizgiromanları Türk okurlar son derece iyi biliyor. Başta Zagor,Tex ve Mister No olmak üzere Türkiyede yayınlanan ve yayınlanmayan birçok çizgiroman bu yayınevi tarafından yayınlanmakta İtalya'da.

Gelelim konumuza;
Türkiye'de çok sevilen Zagor,Tex ve Martin Mystere'nin yayını halen devam etmekte İtalya'da ama bir de yayını bitenler var.Yayını biten çizgiromanlara Mister No ile başlamak istiyorum,Haziran 1975'te ilk kez yayınlanan Mister No'nun son sayısı Aralık 2006'da yayınlandı.Seri toplam 379 sayıdan oluşuyor.Türkiye'de bu ay(Haziran) Lal Kitap tarafından orijinal 327. sayı yayınlandı, yani şuanda Türkiye'de yayınlanmayan 52 sayı kaldı (Lal Kitap'tan önceki yayınevlerinin atladığı sayılar varsa onu bilmiyorum).

Yayını biten bir diğer çizgiroman adını sıkça duyduğumuz Lal Kitap sayesinde tanıma fırsatı bulduğumuz Magico Vento yani Türkiye'deki adıyla Büyülü Rüzgar.Mayıs 1997'de yayınına başlanan çizgiroman 131 sayı sürdü ve son sayısı Kasım 2010'da yayınlandı.Yukarıda da belirttiğim gibi Türkiye'de ilk kez Lal Kitap tarafından yayınlandı ve halen daha yayınlanmakta.Lal Kitap Büyülü Rüzgar'ı orijinal sırasıyla yayınlamakta, bu ay 117. sayı yayınlandı ve Türkiye'de yayınlanmayan 14 sayı kaldı.

Gelelim yayını biten bir başka çizgiromana; Nick Raider.
Haziran 1988'de başlayan bu serinin de yayın hayatı Ocak 2005'te bitti.İtaya'da 200 sayı yayınlanan çizgiroman Türkiye'de ilk ve tek Aksoy Yayıncılık tarafından yayınlandı.Aksoy Yayıncılık'ın Bay Fırtına ismiyle yayınladığı serinin Türkiye macerası kısa sürdü ve toplam 15 sayı yayınlandı.Henüz hiç okumadığım bir seri ama internetten şöyle bir baktım kapaklarına çizimlerine falan ve Türkiye'de yayınlanması gereken bir seri olduğunu düşünüyorum.

Kaptan Swing'den fazla bahsetmeyeceğim.Bendeki bilgilere göre orijinal seri 256 sayı olarak yayınlandı ve Türkiye'de Hoz Comics bu 256 sayılık seriyi 81 ciltte tamamladı.Hoz Comics'in Türkiye'de daha önce yayınlanmayan Swing maceralarını da yayınladığını belirtmekte fayda görüyorum.

İşte Türkiye'de uzun yada kısa yayın hayatı olan ve benim dikkatimi çeken çizgiromanlar bunlardı.Aslında bundan bahsetmeyecektim ama duramadım yine gelin birde yakından tanıdığımız yayın hayatı devam edenlere bakalım.

Yazımın bu kısmına Tex ile başlamak istiyorum;
Tex Türk çizgiroman okurlarının yakından tanıdığı, daha önce Türkiye'de defalarca yayınlanan şu anda da Oğlak Yayıncılık (Maceraperest Çizgiler) tarafından yayınlanmakta olan bir çizgiroman klasiği.İtalya'da ilk kez Eylül 1948'de yayınlanan serinin şu ana kadar İtalya'da 620 sayısı yayınlandı Türkiye'de kaçının yayınlandığı hakkında bir fikrim yok.

Sözü fazla uzatmadan Baltalı İlah Zagor'a geçmek istiyorum.Ülkemizde şu anda Lal Kitap tarafından yayınlanan çizgiroman ilk olarak İtalya'da 1961 yılında yayınlandı ve günümüzde yayını hala devam etmektedir,şu ana kadar 563 sayısı yayınlanan Zagor'un Türkiye'de yayınlanan son sayısı orijinal 511. sayıya denk geliyor.Lal Kitap yeni serinin yanı sıra özel seri adı altında Türkiye'de yayınlanmayan arada atlanan maceraları ve Çiko'nun almanaklarını yayınladı.Lal Kitap yeni serinin yanında Klasik Maceralar Dizisi'ni de sürdürmektedir ve bu seri adı altında şu ana kadar 71. cilt yayınlanmıştır.

Ve İmkansızlıklar Dedektifi Martin Mystere yada ülkemizde yayınlanan ilk adıyla Atlantis.İlk kez Nisan 1982'de yayınlanan Martin Mystere ülkemizde Lal Kitap tarafından yayınlanan bir diğer seri.Şu ana kadar 321 sayısı yayınlanan Martin Mystere İtalya'da 278. sayıya kadar aylık olarak yayınlanırken 279. sayıdan sonra 2 ayda bir yayın formatına dönmüştür.Yayın formatıyla birlikte sayfa sayısı da değişmiştir önceden 96 sayfa olarak yayınlanan seri artık 164 sayfa olarak yayınlanmaktadır.

Bir başka dedektif Dylan Dog; ilk kez Eylül 1986'da yayınlanmıştır.Şu ana dek 309 sayısı yayınlanan seri yayın hayatına devam etmektedir, ülkemizde ise Rodeo Kitap tarafından başlayan seri Hoz Comics Tarafından devam ettirilmektedir ve şimdiye kadar toplamda 35 cilt yayınlanmıştır.

Gelelim Nathan Never'a 1991'de yayınına başlanan seriden şimdiye kadar 253 sayı yayınlanmıştır, İtalya'da yayın hayatı devam etmesine karşın Türkiye'de ki yayın hayatı belirsiz ve sorunludur.Ülkemizde ilk kez AD/DE Yayıncılık tarafından yayınlanan seri 10 sayı sürmüştür.Daha sonra Lal Kitap seriyi devam ettirmiştir.37 sayı sonunda birkez daha Türkiye'deki yayını durmuştur, son olarak Oğlak Yayıncılık tarafından büyük albümler halinde yayınlanmıştır.

Bahsedeceğim son 2 seri Julia ve Dampyr; Julia ilk kez Ekim 1998'de yayınlanmıştır.Şimdiye kadar 165 sayısı yayınlanan seri devam etmektedir.Ülkemizde Aksoy Yayıncılık tarafından 15 sayı ve Oğlak Yayıncılık Tarafından 2 cilt yayınlanmıştır.
Dampyr;2000 yılında başlayan seriden şimdiye kadar 147 sayı yayınlanmıştır.Seri ülkemizde Oğlak Yayıncılık tarafından tarafından yayınlanmıştır.

Uzun bir yazı oldu ben yazarken keyif aldım inşAllah siz de okurken keyif almışsınızdır.Başta sadece İtalya'daki yayını bitenler hakkında yazacaktım ama dayanamadım Türkiye'de yayınlanmış olanların hepsine değindim az çok.Forumdakilerin çoğu biliyordur umarım bilmeyenler için aydınlatıcı bir yazı olur.Bilgi eksikliğim mazur görüle 16 yaşındayım elimdeki çizgiromanlar ve internet aracılığıyla olabildiğince bilgi toplamaya çalıştım.Sürç-i lisan eylediysem eğer affola.Son olarak site yönetiminden ricam daha uygun bir başlık bulunursa başlık değiştirilsin lütfen bir de konu yanlış yerdeyse uygun bölüme taşınsın.

Saygı ve sevgilerimle iyi günler iyi forumlar...
 

cobra

Süper Üye
23 Kas 2009
528
1,397
Peki Yüzbaşı Tommiks ve Çelik Blek Teksas onlar hakkında bilgisi olan varmı ? bitti mi devam ediyorlar mı?
 

Tombrax

Aktif Üye
3 Ağu 2010
397
349
İzmit/Gölcük
Peki Yüzbaşı Tommiks ve Çelik Blek Teksas onlar hakkında bilgisi olan varmı ? bitti mi devam ediyorlar mı?

orijinal serileri çoktan bitti hatta ülkemizde de Hoz Comics tarafından tam seri olarak yayınlandılar fakat orijinal serinin yanısıra birde Fransız çizimleri var bunları da ülkemizde Demirbaş Yayıncılık Yeni Teksas ve Yeni Tommiks başlıklarıyla yayınlıyordu fakat bu seriler yani Fransız çizimleri halen devam ediyormu bu konuda bir bilgim yok
 
Üst