Doğan Kardeş 1958 Sayı 472

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,327
Doğan Kardeş - Temmuz 1958 Sayı-472

doankarde195807tem472kapak.jpg

 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,327
Ciltçiler hakkında birkaç söz

Dergi kenarlarının biraz fazla kırpılmış olmasının sebebi tarama hatası değil "ciltçi terörü"dür. Bir zamanlar (1960'lar) neredeyse her mahallede bir ciltçi bulunurdu ve bunlar harıl harıl çalışırlardı. Cilde verdiğimiz dergi koleksiyonlarını alabilmek için haftalarca beklediğimizi hatırlıyorum. Demek ki bir zamanlar kitaba dergiye daha fazla önem veriliyormuş. Ben gazete koleksiyonunu ciltleten bile gördüm (Bu durum gazete idareleri için normal sayılır ama şahıslar için biraz aşırı gibime geliyor).

Ciltçiye talep fazla olunca haliyle ülkede ciltçi sayısı da fazlaydı ancak bunların arasında usta ciltçiye rastlamak çok zordu. Usta mücellitlerin zaten teknolojisi daha iyi olan aletleri ve özel müşterileri olurdu. Bu müşteriler ya varlıklı ya da hatırlı (bürokrat vb) müşterilerdi. Sıradan mücellithanelerde acemi veya özensiz ciltçilerin veya bunların çırakların ciltledikleri de buradaki gibi olurdu. İşte bunun adına ben "ciltçi terörü" diyorum. Bu ustalık ayrımı sonucunda çok lüzumsuz bir dergi veya kitaba aslında hiç gereği yokken çok mükemmel bir cilt yapılabildiği gibi (çünkü iyi ciltçiye teslim edilmiş kitap ya zengin ya da hatırlı bir müşterinindir), bunun tersine çok değerli bir kitap sıradan bir ciltçinin acemi çırağının elinde berbat olabiliyordu.

Buradaki "Doğan Kardeş" de bir ciltten çıktı. Görüldüğü gibi kenarlarını hem dibinden, hem de kaydırarak eğri kesmişler. Burada görülmüyor ana özensizlik dikiş ve sırt bezlerinde de sürüyordu.Ne yazık ki halkın o dönemlerdeki ciltletme merakı (modası) yüzünden, günümüzde eski kitapçılarda bazı dergilerin tek tek fasiküllerine çok seyrek rastlanırken, ciltlerine daha sık rastlanır (Ses, Hayat vb buna en iyi örnektir)


Dünyadan bazı kaliteli ciltçilerin (designer bookbinders) linkleri


Sarayın ciltlerini de yapmış.
, uluslararası yarışmalar, paneller, workshoplar filan düzenleniyor (işi bayağı ciddiye alıyorlar)
ciltçinin güncel eseri, gazete haberi olmuş.
devasacilt.jpg
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,327
bu taramaları pc de nasıl açıyoruz ben açamadım yardım eder misiniz

Son eki .cbr olan dosyaları açmak için bilgisayarınızda "CDisplay" diye bir programın yüklü olması gerekir. Bu ücretsiz ve minik (1,1 MB) programı indirin ve kurun. Benzeri başka programlar da var, sonra onları da denersiniz. En yaygın kullanılanı bu.
 

yolbulduran

Onursal Üye
16 Nis 2011
255
701
Sumatra pdf reader ile; pdf dosyaların haricinde,
cbr, cbz (comic), epub, azw, mobi (ekitap), chm (windows help) dosyalarını da açabilirsiniz.
 
12 Şub 2010
15,006
543,776
55 Yıl öncesine ait bir Doğan Kardeş
Dönemine göre oldukça kaliteli bir baskı, dolgun içeriğiyle bir numarası öğrencilerin
scanfan dostumuzun üretkenliğine, enerjisine maşallah diyorum
 
Üst