Doğan Kardeş 1967 Sayı 047

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,064
Doğan Kardeş 1967 Sayı 047
18 Eylül 1967 Pazartesi

Yapı ve Kredi Bankası'nın kurucusu Kâzım Taşkent, İsviçre'de bir heyelan sonucu hayatını kaybeden oğlu Doğan Taşkent'in anısını yaşatmak için alışılmadık bir yol seçti: Bir çocuk dergisi yayımladı. Oğlunun adından hareketle adını Doğan Kardeş koyduğu bu dergi, Doğan Taşkent'in anısını yıllar boyu canlı tutmakla kalmadı, birkaç kuşağın çocukluklarında unutulmaz izler bıraktı.

Mine Söğüt Doğan Kardeş'in "yaşamöyküsü"nü yazabilmek için, derginin bütün sayılarını elden geçirdi, dergiye hayat verenlerin izlerini sürdü, yayımlanmış yazıları derledi. Suna Kan'dan İdil Biret'e, Coşkun Aral'dan Pınar Kür'e, Talat Sait Halman'dan Garo Mafyan'a kadar, günümüzün birçok ünlü isminin imzalarına önce Doğan Kardeş'te rastladı.

Türkiye'de hiçbir çocuk dergisi Doğan Kardeş kadar efsanevi, onun kadar unutulmaz olamadı.

Sevgili Doğan Kardeş'i okurken göreceksiniz: dergiyi çıkaranlar çocukları yetişkin yerine koymuşlar, onları ciddiye almışlar ve verdikleri sözleri tutmuşlar. Derginin birkaç kuşağın çocukluklarında böylesine derin izler bırakmış olmasının nedeni belki de budur.

Doğan Kardeş dergisi,1945-1993 yılları arasında yayınlanmıştır. Dergi, Türkiye’de çocuk dergileri arasında, nitelik ve okunurluk düzeyi açısından özel bir konuma sahiptir. Dergide yayınlanan roman, hikaye, masal, efsane, biyografi, hatıra vb. farklı türlerdeki metinler, çocukların ilgisini ve meraklarını karşılamaya yöneliktir. Sayfa düzenlemesinde, resim, karikatür ve fotoğraflara geniş yer verilmiştir. Böylece dergiye çocuklar için daha çekici ve kolay okunur bir nitelik kazandırılmıştır. Bütün sayılarda, bilgilendirme ve ahlaki, toplumsal değer kazandırma hedefi belirgindir. Yayınlanan hikaye ve romanlarda hayvan sevgisi, dostluk, iyilik, sorumluluk bilinci, öğrenme merakı gibi değerleri ön plana çıkaran dergi, bilgilendirmeye yönelik yazılarda çocukların sağlık, fen, bahçe bakımı gibi konularda bilinçlendirilmesine ön ayak olmuştur. Sanat, fen ve bilim alanında tanınmış kişilerin biyografilerinde, çalışmanın, insanlığa hizmet etmenin, üretimin büyük bir erdem olduğu vurgulanmıştır. Dergi, düzenlediği etkinliklerle de adından söz ettirmiştir. Ülkemizde ilk kez ilkokullar arası kompozisyon yarışmasının düzenlenmesi, “Doğan Kardeş Çocuk Romanı Armağanı” adı altında ilk çocuk romanı yazma yarışmasının yapılması ve 1991’de dünyada ilk kez çocuk kurultayının düzenlenmesi bunlar arasındadır. Düzenlenen müsamerelerde piyano ve keman çalan, resim yapan çocuklar ön plana çıkarılarak sanata yönlendirilmiştir. dil Biret, Suna Kan, Ayşegül Sarıca Doğan Kardeş sayfalarında çocuk sanatçı kimlikleriyle yer almıştır. Müsamereler, resim sergileri, çocuk sineması derginin okurlarıyla buluşmasını sağlamış, çocukların dergide kazandığı davranışları gerçek hayatta sergilemesine zemin hazırlamıştır. Doğan Kardeş’in yayımlandığı yıllar boyunca okurlarıyla kurduğu etkin iletişim, içerdiği metinler ve yaptığı etkinlikler, Cumhuriyet sonrasında “çocuk” kavramının nasıl algılandığına dair ipuçları içermekte ve onu bir çocuk dergisi olmanın ötesine taşımaktadır.

dk47zg01.jpg


dk47zg03.jpg


dk47zg04.jpg

Akdeniz Korsanları _ Özcan Eralp

dk47zg08.jpg

Uçan Adam-Süpermen-Artist Wayne Boring

supermanbywayneboring.jpg


dk47zg14.jpg

Yıldırım Kaptan

file

ZAMANGEZGİNİ
BAYHUN ÖNTÜRK





 
Moderatör tarafında düzenlendi:

simpson

Yeni Üye
2 Kas 2017
7
5
linkler çalışmıyor eğer mümkünse mediafire'a yeniden yükler misiniz?
şimdiden teşekkür ederim saygılarımla
 

crazzyyy

Yeni Üye
20 Eyl 2009
17
2
Teşekkürler ama linkler çalışmıyor,yeniden yükler misiniz?
şimdiden çok teşekkürler
 

baybora

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 Şub 2012
892
4,652
İzmir
Doğan Kardeş dergisinin eski sayılarının kırık linklerinden bazılarını yıllar önce yükleyip, mesajımda paylaşmışım. Ama, ne yazık ki, "kırık link var" diye mesaj atıp, sonra da benim gibi hiç bir çıkar gözetmeksizin çizgi romanı tekrar yükleyen pek çok arkadaşa da ne bir beğenme tıkı ne de teşekkür etmeyenlere diyeceğim tek şey, " sonuna kadar paylaşım." Biz paylaşmazsak zaten bu değerler unutulup, yok olup gidecek.


Not: Aşağıda Kudret Sabancı arkadaş linki tekrar yüklemiş, bu yine de sitemiz yönetimi ve paylaşımcılarının ne kadar iyi niyetli olduğunu gösteriyor. Ben de yukarıdaki biraz ağır sözlerimi değiştirdim. Paylaşım her zaman güzeldir.
 
Son düzenleme:
Üst