Doğan Kardeş 1967 Sayı 016

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
1,998
11,871
kapakkck.jpg





DOGANKARDES [1967-02-13] SAYI.016

Taranan Sayfa Adedi: 20
Birleştirilen Sayfa Adedi: 2
CBR dosyası Sayfa Adedi: 19

Tarama: 600 DPI
Descreening: %75
Çıktı: RAW
Çözünürlük: 4500x6100 (Yaklaşık Değer)
Baskı Boyutu: 19x25 (Yaklaşık Değer)

Dengeleme işlemi: Photoshop
Mode : CMYK
Selective Colour
Auto Tone
Auto Contrast
Auto Colour

Restore İşlemi: Photoshop
Mode: RGB
Her sayfa için ayrı ayrı manuel olarak Curve ve Level değerleri hesaplandı.
Vibrance %100
Saturation -20
Çeşitli hasar onarım işlemleri yapıldı.

JPEG Dönüşümü: 300 DPI
Çözünürlük: 2250x3050 (Yaklaşık Değer)
Baskı Boyutu: 19x25 (Yaklaşık Değer)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Yok ben artık kitap taramayacağım..
Yok yanlış oldu..
Ben kitap tarayacağım,
abartman'a göndereceğim..
Şu yazdığı ve yaptığı şeylerin hiç birisini ben bilmiyorum..
Koyuyorum tarayıcıya, biraz beyazlatıyorum, biraz kırpıyorum..
Şöyle geriye çekilip gözlerimi kısarak bakıyorum..
Aha oldu diyorum, hepsi bu..
Utandım..
Ama gururlandım da..
Ne aşamaya gelmişiz diye..
Birde karar veremedim, ancak yine de "dengeli" benim için daha güzel gibiydi..
Sağol usta..
 

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,064
Teşekkürler dostum; ellerine sağlık çok güzel bir tarama olmuş.21,22,23,24 ve 25. sayıları ben tarayayım.Böylece sevgili Profesörümüz sen ve ben güzel bir işbirliğiyle 130'luk seriyi tamamlarız.İyi akşamlar ve esenlikler dilerim...
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,988
13,484
HEm taramış heme de sayfalar üzerinde tek tek düzeltme yapmışsınız. Ne kadar teşekkür etsek azdır.
 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
1,998
11,871
@savok,
"göz kararı" da güzel bir yöntem aslında, belki belli bir standartı koruyarak basılmış DK gibi yayınları taramak için de uygun. İşleri hızlı kılması, kimseyi fazla bekletmeden paylaşmaya imkan sağlaması da tercih sebebi tabi. Ama bir zayıf yönü var "göz kararı" çalışmanın: Kullanılan monitörün resim yapma becerisinin, kalibrasyonunun filan sonucu etkiliyor olması. Çok önemli değil belki, ama ne bileyim standartlara uygun olan ve bu standartlara uyan her ortamda aynı şekilde görüntülenibilen bir dosya oluşturmak güzel bir şey olsa gerek. Vakit var ve acelem yoksa uğraşırım azcık. Zaten Photoshop'ta actions oluşturunca işin bir kısmı da otomatize edilmiş oluyor, o kadar da kasmaya gerek kalmıyor.

@zamangezgini,
Tamamdır dostum, Doğan Kardeş 130'luk seriyi el birliğiyle hallederiz artık. Görev dağılımının ilk bölümünü halledelim, ileriki sayılar için tekrar konuşuruz.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,675
İstanbul
Dengeleme? Tarama işinde yeni bir kavram benim için.

Yapılan temizleme? En azından benim bu seviyeye ulaşmam, en azından kısa vadede pek olası değil.

Üstadım nasıl bir paylaşımdır bu? Deyim yerindeyse bu bir tarama-düzenleme başyapıtı olmuş

Çok fazla emek ve çok fazla zaman gerektirdiğinden eminim. Ama gönüllülük esasıyla dahi olsa yapılan işe ve konuya ilgi duyan kişilere duyulan saygı en iyi böyle ifade edilir her halde.

Teşekkür ediyorum.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,675
İstanbul
Bu arada belirteyim azimliyim, ilk fırsatta "Alıntı" ile belirttiğin şifreleri çözeceğim :)

Sevgiler, saygılar.
 

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,847
136,863
Tarama ve düzenlemeyi kendi adıma yeniden gözden geçirmekte fayda var diye düşündüm.
Şu an inandım ki çizgi roman paylaşımı sayısal olarak bitsede,paylaşım olarak bitmez.
Üç veya beş yıl sonra kitaplar,dergiler 600dpi olarak farklı metodlarla yeniden gözden geçirelerek taranıp temizlenecek gibi gözüküyor.
Eline sağlık değerli abartman,emeklerin için teşekkür ederim.
 
12 Şub 2010
15,006
543,641
Tarama ve düzenleme ilminin:) sonu yok

Mektepli alaylı farkı:)

savok üstadımın belirttiği gibi ali mektebi mezunu tarama yapıyoruz

vibrance, saturation, dengeleme v.s. işlerine dalsam aklımı zayi ederim maazallah:D

Ben en iyisi bu işleri üstadlara, uzmanlara bırakayım, fazla kafamı yormayayım neme lazım:)

Ehli keyf olarak bildiğim gibi zahmetli bol emekli amele işçiliğine devam edeyim taramaya

ama uzmanları da takdir edelim, en kaliteli şekilde çizgi roman okumamız için bilgi ve emeğini karşılıksız sunan dostlara teşekkür ve saygılarımızı arz ederek keyfe devam edelim

Umarım Doğan Kardeş paylaşımı belli seviyeye geldikten sonra " derlemeci üstadlarımızdan " Tarzan ve Uçan Adam derlemelerini de okuruz

Sevgili abartman, göz alıcı tarama ve düzenleme ile Doğan Kardeş'i keyifle ve demli çay eşliğinde okudum, teşekkür ederim
 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
1,998
11,871
Destekleyici güzel sözleri ve ilgileri için tüm arkadaşlara çok teşekkür ederim.
 

Bay_X

Onursal Üye
30 Haz 2012
1,672
17,162
Üstadım savok tarama yapmıyorum diye kızıyorsun; gel de bu kadar güzel iş çıkartan bir arkadaşımızın bulunduğu ortamda mahcup olmadan tarama yap… Ne kullanılan teknik terimleri anlayacak öğretime, ne de o işi kotaracak kapasiteye sahibim.

Sayın abartman; ellerinize gözlerinize sağlık. Şu işi nasıl yaptığınızı bana da öğretir misiniz?
 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
1,998
11,871
Hay Allah. Biraz utandım doğrusu. Keşke karıştırmasaymışım yöntem ile ilgili notları. :)

O yüzden alçakgönüllülükle söylenmiş tüm güzel sözlere içtenlikle "estağfurlah" demeliyim.

Yöntem uğraştırıcı, ama karmaşık değil. Temelde fotograf düzenlemelerinde kullanılan yordamlara dayanıyor. Ama söylemek gerek ki her baskı için geçerli değil bu DK taraması için uyguladığım yöntem. Baskının niteliğine göre farklı yollar seçmek zorunda kalıyor insan. Yine de temel düzeltmeler anlamında iş gördüğünü düşündüğüm için bu aralar bu yol üzerinde ilerliyorum. :)

Varsa baskı kaynaklı noktacıkları izole etmek için belli oranda descreening işleminden geçirerek tarama yapmayı yeğliyorum. Renk bilgisinde herhangi bir kayıp olmaması için de tarayıcıdan RAW çıktı alıyorum. Sonra çıktıyı Photoshop'a veya muadili bir yazılıma alıp, orijinalinde RGB olan resmi CMYK moduna geçiriyorum. Serigrafların yöntemini kullanıp renkleri oluşturan temel renk gruplarını belirgin hale getirerek ileride yapılacak düzeltme işlerini kolay kılmak için selective colour menüsünde c,m,y ve k (black) için ayrı ayrı kendilerine ait değerleri maksimuma getirirken diğer bileşenleri sıfırlıyorum. Daha sonra da yine adjust menüsünde auto tone, auto colour, auto contrast yaptırıp taranan sayfayı "denge" haline getiriyorum. Doğrultma veya başka deyişle "dengeleme" işlemi bu kadar. Bu aşama bir action yaratılması halinde otomatize hale getirilebiliyor, zira sayfanın niteliği çok fark ettirmiyor süreci.

Restorasyon ise biraz zahmetli. Elle işletilmesi gerekli bir süreç zira. Photoshop üzerinde layerlar yaratarak çalışmak gerekiyor. ilk adımda curve ayarlarını doğru yapabilmek için bir treshold katmanı yaratmak gerekiyor. Bu katman üzerinde (sürgü yardımıyla) en açık ve en koyu pikselleri saptayıp işaretliyorum. Daha sonra bir curve layerı yaratıyor ve curve araçları ile işaretlediğim noktalara siyah ve beyaz için ayrı ayrı dokunup kontrast ve renk doygunluğu anlamında referans bir resim yakalamaya çalışıyorum. Bunu hallettikten sonra sayfa beyazlığını sağlamak için duruma göre birden fazla yeni-yeni curve katmanları yaratıp, kağıt rengini oluşturan renk tonlarına yine curve araçlarının damlalığı yardımıyla dokunup sayfayı beyazlatıyorum. Bu arada diğer renk tonları da sararma etkisinden belli oranda sıyrılıp ilk baskı günündeki hallerine yaklaşıyorlar (sanırım). :)

Bu aşamalardan tatmin edici sonuç alabildiysem hasarlı bölgeleri onarma işi başlıyor. Bu iş için de content aware fill ve clone araçlarına veya healing tool'a ihtiyaç oluyor. Dilenirse son aşamada baskıdan kaynaklanan pikselleşmeleri iyice gidermek için smart blur ve smart sharpness araçlarına başvurmak lazım geliyor. İlk tarama anında yetersiz descreening oluşmuşsa istenen etki bu şekilde elde edilebiliyor böylece.

Evet biraz "deli" işi, ama kabaca böyle...

Doğrusu, Photoscape de çok yakın sonuçlar elde ediyor. Üstelik büyük bölümü otomatik gerçekleşiyor bu yazılımda. Ama ham tarama ile Pnotoscape çıktısı arasında dikkatli bir inceleme yapıldığında bazı kayıplar olduğunu saptamak mümkün. Yine de dar zamanlar için çok kullanışlı bir yazılım olduğunu söylemeliyim.

Not:
Yazdıklarımı okuyunca görselleri olmadan epeyce havada bir anlatım olduğunu fark ettim ama en azından yöntem konusunda bir fikir verebilmişimdir umarım.
 
Son düzenleme:

baybora

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 Şub 2012
892
4,652
İzmir
Doğan Kardeş çocukluğumda en sevdiğim dergilerden idi. Sitemizde paylaşımda bir hayli eksiğimiz vardı. Bu eksik sayıların tamamlanmasında esas kaynak olan sayın zamangezgini, değerli emekleri olan sayın profosör ve tarama ve düzenleme konusunda artık ustalaşmış arkadaşımız abartman'a tüm emekleri için teşekkür eder, hepinize iyi günler dilerim.
 
Üst