Doğan Kardeş 1960 Sayı 495

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Doğan Kardeş Sayı 495
Haziran 1960
Fiyatı: 125 kuruş
Peryod: Aylık
75 MB, 52 sayfa, 300 dpi tarandı, CBR


Ciltçi giyotinine kurban gitmiş dergilerden biri daha. Kuyuya atılan taşın çıkartılma gayretini çağrıştırır bir çabayla düzeltmeye çalıştım. Önce kenarda siyah bant payı bırakarak taradım (ki çarpıtma düzeltmesi-deskew- sırasında zaten aşırı tıraşlanmış sayfalardan yazılar da kaybolmasın diye). Sonra "ABBYY FineReader" kullanarak eğiklikleri düzelttim (sanırım kullandığı algoritma nedeniyle eğiklikleri en iyi ve en doğru bu yazılım düzeltiyor, bu nedenle Scan Tailor'un deskew'ini kullanmadım). Sonra dosyaları "Scan Tailor"a aktardım ve marjsız hale getirdim (çünkü içerik seçimini en doğru bu yazılım yapıyordu. Hattâ "content selection" yani sadece yazılı çizili bölümleri seçme özelliği sadece bu yazılımda var). Sonra marjsız sayfaları "PhotoScape"e alarak zemin renginde marj ekledim, ufak tefek artefaktları da makyajladım. Ciltçi yine kapaktaki "Doğan Kardeş" ve "Tik-Tak Amca" başlıklarının yarısını uçurmuştu. Başka bir sayıdan başlıkların eksik kısımlarını aktardım.Bunları da "Photoshop"ta yaptım. Sonradan farkettiğim bir iki ufak dokunuşu da "SnagIt" ve "ACDSee" editörlerinde yaptım. Şimdi tekrar sayıyorum; herhalde 6 kadar değişik yazılım kullanmışım. Yine de marjlardaki ton farkı belli oluyor. Bu işlemler yarım gün sürdü. Halbuki bu dergi hiç cilde girmemiş olsaydı, ADF tarayıcıda taranması 1-2 dakika alacak, muhtemelen de hiç düzenleme yapılmasına gerek kalmayacaktı (tarayıcının yazılımı hepsini tarama anında halledecekti). Bunları sizleri sıkmak için değil, taramayla ilgili tecrübelerimizi paylaşmanın yararlı olabileceğini düşündüğüm için yazdım. Sizlerin de tarama ile ilgili ipuçlarınızı, iyi-kötü başınızdan geçenleri, önerilerinizi vs paylaşmanızı arzu ederim doğrusu. (Not: Dergi 300 dpi tarandı ama daha önce de bahsettiğim gibi, PhotoScape, düzenleme sırasında bize sormadan kendi default çözünürlüğe getiriyor. Her sayfaya teker teker müdahele etmek gerekiyordu, bazı sayfaların çözünürlüğü değişmiş olabilir. Ama rahat olun, bunlardan baskı almadıktan sonra-yani sadece monitörde izleyecekseniz- bunun hiçbir önemi yok. Kalite de hiç değişmiyor). Hepinize keyifli okumalar dilerim,
Saygılarımla.


DO_AN_KARDE_1960_06_Haz_495_Kapk.jpg



Sayfanın lejandı: "Sanat müsameremize katılan bu kardeşlerden bakalım kaçı yarının ünlü sanatçısı olacak?". Anlaşılan "Doğan Kardeş" yine ileriye dönük tahminlerinde yanılmamış. Ben ilk bakışta iki kardeşi tanıyabildim.
DO_AN_KARDE_1960_06_Haz_495_ic_sayfa.jpg


 
Son düzenleme:

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,143
İstanbul
Yine mükemmel bir paylaşım yapmışsınız sevgili dostum.
Derginin restorasyon aşamalarını ilgiyle okudum. Gerçekten de tarama işi yapanlar için küçüklü büyüklü birçok ipucu içeriyor yazınız.

Daha önce e-dergimizde de yazmıştım; 300 ppi çözünürlük (pixels per inch) eğer orijinaliniz 'magazin' tabir edilen yüksek kailteli fotoğraflar barındırmıyorsa gereksizdir. Bu çözünürlük değeri gereksiz yere dokümanın boyutunu büyütecektir. Bu değer 200 ppi'ye kadar düşürülebilir ve 200 ppi de ortalama işlerde baskı için gayet uygundur.

Tabi bu arada bu mükemmel dergi ve emekleriniz için de çok teşekkür ederim.

(Not: Günlük yaşamda tarama birimi olarak ppi veya dpi kullanılabiliyor. Ancak aralarında küçük bir ayrım var. Aslında doğrusu ppi'dir. Tarayıcı ve bilgisayar ortamındaki çözünürlüğü ifade eder. Dpi (Dots per inch) ise çıkış ünitesindeki (yazıcı) nokta yoğunluğudur.)
 
Son düzenleme:

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,726
25,909
ordu-turkey
12 saatlik bir yeniden dergi yaratma hikayesi okudum.Scanfan gibi bir ustadan nasıl bir dergi yeniden yaratılır hikayesini merak eden için çok değerli bir kılavuz olmuş.Sağol scanfan.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,278
Taramanın prospektusunu yazmış büyük üstad Sayın Scanfan.Ben photoshop ve photo escap kullanım kolaylığı nedeniyle kullanıyorum.Kenar hatalarını klonlama yoluyla düzeltiyorum.kare kare renk renk düzeltmeye çalışıyoruz.photo filter ise renk düzenlemede incelediğim kadarıyla iyi.otomatik ayarlar bazan istenen sonucu vermiyor manuel de yaptığımız düzenlemeler çok var.resim üzerindeki hataları en iyi kapatan photoshop haliyle.Renk derinliğinde escapede fena değil.Selamlar
 

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,847
136,859
Harika bir doğan kardeş paylaşımı.
Bu kadar emek, teşekkürü fazlasıyla hak ediyor.
Eline sağlık sevgili dostum,teşekkür ederim.
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Bir dergi ve iki ustadan gelen nefis ders gibi açıklamalar...
Valla bir gün tarama konusunda atelye çalışması yapacam...
Saygılar üstadlar.

Not: Hggurak dostumuz alınmasın ama ben pipi yerine dipi demeye devam edicem...:rolleyes::cool:
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Deyimleri ve sözcükleri düzgün kullanmak açısından aslında sevgili "hggurak" haklı. Bu hassasiyeti takdir edilmeli. Ancak Türkçede "galat-ı meşhur"lar yani "yaygın olarak doğru bilinen yanlışlar" o kadar fazla ki. Bu da bilgisayar dünyasının "galat-ı meşhur"larından biri. dpi-ppi ayrımı hususunda daha önce de uyarıda bulunmuştu "hggurak" üstad. Ama her yerde yaygın bir şekilde dpi kullanıldığı için artık doğrusunun yerini almış bir yanlış olarak ben de halen dpi olarak kullanıyorum. Bu bir alışkanlık veya inat olarak düşünülmemeli. Meselâ tüccar sözcüğü tacirin çoğulu ama biz tüccarlar olarak onu tekrar çoğul haline getiriyoruz (bunun gibi yüzlerce örnek var)

 

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,143
İstanbul
Sizin Türkçeyi en iyi şekilde kullandığınızdan hiç şüphem olmadı sevgili dostum. Aslına bakarsak günlük yaşamda hepimiz "dpi"ı kullanıyoruz (ben de dahil).
Sadece konuya yabancı olan dostlar için küçük bir hatırlatma idi.
Sevgi ve selamlarımla.
 
Son düzenleme:
Üst