Doğan Kardeş 1960 Sayı 494

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Doğan Kardeş Sayı 494
Mayıs 1960
Fiyatı: 125 kuruş
Peryod: Aylık
81 MB, 52 sayfa, ~1900 px, 300 dpi, CBR


1960'lı yılların "Doğan Kardeş"lerine devam ediyorum. Aslında bunlardan daha sık paylaşmak isterdim, ama bu serinin düzenlemeleri çok eziyetli ve bıktırıcı oluyor. Bende bulunan bu seriye ait fasiküller birkaç cildin içinden çıktı. Ciltler dıştan çok fiyakalı duruyorlardı, ama maalesef ciltçi giyotinle tıraşlarken çok derin ve düzensiz gitmiş. Bu nedenle düzenlemesi biraz uzun sürdü. Hattâ bazı konuların başlıklarını bile yarısına kadar uçurmuş. Örneğin "Tik Tak Amca" yazısının yarısı yoktu, başka bir sayıdan başlığı aktardım. Derginin kapağı da çok tıraşlanmıştı, onu da Photoshop'ta düzelttim.

Ciltler birtakım dergilerin kaybolup gitmemesi açısından oldukça değerli materyaller, dergiler eksiksiz ve sıralı biçimde muhafaza edilmiş oluyorlar (bu sayıları sahaflardan tek tek bulmak çok zor olurdu). Ciltler evlerde yıllarca o halleriyle muhafaza edildikleri için iyi korunmuş da oluyorlar. Ama ciltlerin böyle de bir dezavantajları oluyor. Acaba bir dönemin ciltçileri içten içe bir vandallık duygusu mu besliyorlardı(!) Bu şakaydı tabii. Ancak o yıllarda ciltçi dükkânlarında (neredeyse her mahallede olurdu bunlardan) uzun süreler vakit geçirmiş ve üstelik fahri olarak çalışmış biri olarak söyleyeyim ki, asıl ustalar (dükkanın sahibi) angarya işlerle uğraşmazlar, o işleri çıraklara (bize yani) bırakırlardı. Onlar yaldız baskıları filan yaparlardı, bir de hatırlı müşterilerin lüks ciltlerini. Tıraşlama işlerini de kalfalar yapardı genelde.

İyi okumalar,
Saygılarımla.

file

(Mega)

Arka Kapak
file



 
Moderatör tarafında düzenlendi:

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,147
İstanbul
Harika bir paylaşım sevgili dostum.
Çocukluğumda elimden bırakamadığım bir dergiydi Doğan Kardeş (tabii bu sayıları değil, daha sonraki yıllarda yaşım elverdiği zamanlarda okuduklarım)...
Mücellitlerle ve ciltlerle ilgili söylediklerinize de katılıyorum...
Hatta rahmetli babam, kimi dergi fasiküllerini traşlatmadan ciltletirdi (ah elimde olaydı şimdi o ciltler)...
Burada soru şu oluyor: Ciltlerin çok şık görünmesi mi, yoksa sizin de dediğiniz gibi derleyici-toparlayıcı özellikleri mi?
Teşekkürler sevgili scanfan... Ellerine sağlık...
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,645
Kasımpaşa
Yaş itibari ile ben de 70'li yıllarda haşır neşir biri olarak düşüncelerimi ve hayatımı belirleyen önemli bir dergidir Doğan Kardeş...
Bu derginin eksiksiz olarak arşivlerimizde yer almasını çok önemsiyorum.
Kitap ve dergi basmanın çok zorlaştığı göz önüne alınırsa başarılması çok zor olan bu iş bizim gibi gönüllüler sayesinde olacaktır.
Teşekkür ederim üstadım.
Saygılarımla.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,044
75,440
hiçbiryerde :)
Yine hikayeli, renkli sunumunuzu heyecan
ve zevkle okudum. Elinize sağlık üstadım.

Traşlanmış ta olsa büyük emek vererek
düzenlediğiniz bu dergiler geleceğe çok
güzel bir şekilde aktarılmış oluyorlar.

Matbaa ve ciltçilerden benim de çok canım
yanmıştı zamanında. Gözüm gibi baktığım
bazı dergileri ciltlenmiş olarak matbaadan
alıp eve geldiğimde, kesilen yerleri farkedince
başımdan aşağı kaynar sular dökülmüş gibi
mi olmadım, canımdan bir parça kopmuş gibi
ağlayasım mı gelmedi sormayın gitsin...
Şimdi ise boş veer diyorum, ölümlü dünya :13::66:...
 

Tarantula

Onursal Üye
9 Ağu 2010
663
2,944
Çok teşekkürler Sevgili Scanfan.

Gün gelir de Bankalar kültür işlerine vakit ve nakit ayırırken, geçmişte çıkarmış oldukları yayın, kumbara, anahtarlık vs. türü ürünlere de bir yer ayırıp arşivledikleri eşyaları halka açarlarsa burası onlar için de büyük bir kaynak olacak.

İş Bankasının Sirkecideki müzesinde benzer bir çalışma var. Zamanında bir İş Bankası Yayınını bağışlamıştım, umarım sadece müze olarak kalmazlar, ellerinde kalan Kumbara vs. dergilerini de internete yüklerler.
 
Üst