12 Aralık Ve Günler Yürümeye Başladı, Müzikli Resimli Edebiyat Takvimi

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,414
82,656
hiçbiryerde :)
www.youtube.com/watch?v=n1a-boDDDqk
tuyetreyw37645326_104_Kopya.jpg

0_252ertertrre_21.jpg

0_252ertertrre_22.jpg

167_agorrte45r_kl_73.jpg

168_agorrte45r_kl_73.jpg

169_agorrte45r_kl_73.jpg

Son düzenleme:

zagor-t

Onursal Üye
17 Eki 2012
1,457
22,684
Dilimizde kelimeler sürekli dejenere olduğundan yabancı sözcükleri karşılık bulup yerleştirmek güç.Ataş, fransızca ' ve 'Tutturmak'dan geliyor. Ataşa 'tutucu' deseler anlam değişecek. Ama tutgaç denebilirmiş, fakat yerleşmemiş. Ayrıca Fransızca'da ataş, ateşe ile aynı kökden geliyor ama Türkçe'de ne yaparsan yap, o ilgiyi oluşturamıyorsun, hele Türkçe'de de Ateş diye bir kelime varsa bu iş iyice çıkmaza giriyor... Neyse... ne anlatıyorum ben.. At aşağıya gitsin.:))

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
76,827

ABD'de (ve dünyada) "ilk motel" buymuş efendim. Açılışını 12 Aralık 1925'te yapmış. Kaynakta yeri belirtilmemiş ama İspanyol tarzı mimarisinden Güney'de (New Mexico, G. Kaliforniya, Texas vb) bir yerlerde olduğunu tahmin ediyorum.

ABDilk_MOTEL.jpg

Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,414
82,656
hiçbiryerde :)
Daha önce "atlıların" dinlenmesi için ingilizce horse-at sözcüğünün ilk harfleriyle başlayan "hotel" vardı. Motorlu taşıtlar çıkınca motor kelimesinin ilk harfi kullanılarak "motel" kelimesi türetilmiş diye bir spekülasyon ortaya atayım bakalım, ya tutarsa!

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
76,827
Daha önce "atlıların" dinlenmesi için ingilizce horse-at sözcüğünün ilk harfleriyle başlayan "hotel" vardı. Motorlu taşıtlar çıkınca motor kelimesinin ilk harfi kullanılarak "motel" kelimesi türetilmiş diye bir spekülasyon ortaya atayım bakalım, ya tutarsa!

"spekülasyon" değil gerçeğin ta kendisi, sevgili "yeryüzü". "Motor" (motorlu araç) ve "otel" kelimelerininden türetilmiş. Zaten sözcük ilk kullanıldığında "Mo-tel" şeklindeymiş, arada tire varmış. Bu arada yukarıdaki mesajımda ilk motelin yeri yazmıyor demiştim. Araştırınca buldum. Bu ilk motel "Kaliforniya, San Luis Obispo"daymış ve binası hâlâ duruyormuş, tam adı da "Motel Inn of San Luis Obispo". Zaten yukarıdaki görselde aşağıda yer alan renkli kartpostal da onun 1940'lardaki halini gösteriyormuş. Aşağıda da 2005'teki hali görülüyor. Bu önemli mi diye soracaksınız. Bence önemli. Bizim ülkemizde 5'er 10'ar yıl arayla gittiğimiz kentleri tanıyamıyoruz bile. Birçok simgesel bina tarihi önemi yok diye yerle bir ediliyor, yerlerine ucube binalar dikiliyor. Hoş, tarihi önemi olan binalar da bu kıyımdan nasibini alıyorlar ya. Adamlar bunca yıl kıytırık bir moteli bile muhafaza etmişler. Çok üzülüyorum böyle örnekleri görünce. Bakınız: Emek sineması!

300px-MotelInnObispo.jpg

Son düzenleme:

zagor-t

Onursal Üye
17 Eki 2012
1,457
22,684

Motel yıkılınca kalıntısına 'No-tel' deniyormuş. Siz bana sorun hepsini biliyorum. Tello gelir tello gider tello... Bu arada Tello Otello 'dan gelir. Şekspiri severim. :)