21 Nisan Ve Günler Yürümeye Başladı, Müzikli Resimli Edebiyat Takvimi

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Saygılarımla...
MA_Tarihte_Bug_n_118.jpg

 
Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,336
hiçbiryerde :)
Dünkü günlüğümüzde verdiğimiz
Sülün Osman olayı burada bugün verilmiş.
Olsun, hikayesi de iyiymiş,
Türk filmlerindeki İstanbul'a
gelen saf köylüleri kandıran
tiplerin gerçek hali :)
Cumhuriyet mi Hürriyet mi,
bir gazetede okuyordum bu
bölümleri, teşekkürler üstadım...
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Doğru hatırlıyorsunuz sevgili "yeryüzü", "Tarihte Bugün" başlıklı bantlar "Cumhuriyet" gazetesinde çıkıyordu, yazarı ve çizeri "Mümtaz Arıkan"dı. Aşağıda ressam-karikatürist Mümtaz Arıkan'la ilgili kısa bilgi:

1947’de İstanbul’da doğan Mümtaz Ankan, 1967’den bu yana çeşitli basın organlarında ressam ve karikatürcü olarak çalışmıştır. 1974’te "Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Bölümü"nü bitiren Arıkan, Doğan Kardeş, Hayat, Gırgır, Milliyet Çocuk dergileriyle, Hürriyet, Akşam ve Cumhuriyet gazetelerinde çalıştı. Akşam Gazetesi’ne “Müneccimbaşı” komik bandını çizdi. Bir yıl kadar Bahreyn’de çizgi film çalışmaları yaptı. “Tarihte Bugün”, 1983’ten beri Cumhuriyet Gazetesi’nde aralıksız yayımlanan resimli bir banttır. 20 yıl, bir tarih köşesi için Türkiye’de rekor sayılabilir! Mümtaz Arıkan, uzak ve yakın tarihi, yerli-yabancı kaynaklarından titizlikle araştırarak günü gününe yazıyor; kendi çizgileriyle görselleştirip okurlarına sunuyor. Çocuklardan başlayarak her yaş grubunu kapsayan okurlarının çok farklı merakları olabileceğini hiç unutmuyor. Halen “Tarihte Bugün"ün televizyona uyarlanabilmesi için de çalışmalar yapılıyor. Resimler animasyon tekniğiyle hareketlendiriliyor. İşte, “Tarihte Bugün"ün kapsamına giren başlıca konular: Tanınmış Kişiler, Savaşlar, Siyasal Gelişmeler, Devrimler, Keşifler, İcatlar, Doğa Felâketleri, Büyük Kazalar, Polisiye Olaylar, Spor Olayları, Edebiyat, Sanat, Bilim ve Teknik, Uzay Araştırmaları, Havacılık, Denizcilik, Moda, Hayvanlar, Dinî Olay ve Kişiler, Şaşırtıcı Olaylar, Ender Görülen Yaratıklar, Tarihte İlkler...

 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Sevgili scanfan üstadımızın Sevgili Cemil'e bu desteğini sürdürmesi ne kadar güzel olur.
Erkek kız isimleri ile günün yemeği de benden..
Tatlı da olabilir.
Saygı ve sevgiler..
 

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,944
23,714
Kıbrıs
Mümtaz Arıkan "Tarihte Bugün"bantlarını bir kitapta da toplamıştı.İnkılap
Kitabevi 2004.Büyükboy basılmış çok güzel bir kitap.Tarayıcım yok.
Hoş olsa da ne taramayı biliyorum ne de foruma yüklemeyi!Scanfan
dostum internetten kitabı bulur ekler sanırım.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
Mümtaz Arıkan "Tarihte Bugün"bantlarını bir kitapta da toplamıştı.İnkılap
Kitabevi 2004.Büyükboy basılmış çok güzel bir kitap.Tarayıcım yok.
Hoş olsa da ne taramayı biliyorum ne de foruma yüklemeyi!Scanfan
dostum internetten kitabı bulur ekler sanırım.


Sevgili "caretta" dostum, bunları zaten o kitaptan taramıştım. Ama uzun yıllar önce ve alışık olmadığım tuhaf bir biçimde taramıştım. Sanırım 2000'li yılların başlarıydı ve ben de yeni bir tarayıcı almıştım. Kitabın tamamen siyah beyaz basılmış olduğunu ve ara tonların (grilerin) hiç olmadığını görünce farklı bir biçimde tarama denemesi yaptığımı hatırlıyorum (oysa siyah beyaz bile olsa hep renkli ve en kaliteli modda tarama alışkanlığım vardır, demek ki basiretim bağlanmış!) Şimdi elimde olmayan o tarayıcının yazılımını bile hayâl meyal hatırlıyorum. Ama hiç alışık olmadığım garip bir ayar kullmıştım. Yazılımın unutmadığım bir özelliği siyah beyaz taramada renkli bazı çizimleri (örneğin kırmızı veya yeşil kalemle kitap üzerine alınmış notlar, satırların üzerinde highlighter ile çizilmiş çizgiler vb) tararken otomatik olarak siliniyordu ve temiz bir kopya elde ediliyordu (bu iyi bir özellikti, şimdiki makinelerimde yok bu özellik). Ama düşük bit'li ve galiba jpeg dışında (TIFF?) bir formatta taramış olduğum için dosya boyutu acayip şişti. CBR dosya gigabaytlar seviyesindeydi, bir de sayfa boyutları eşit değildi nedense. Moralim çok bozuldu, yüzlerce sayfayı yeniden taramayı veya düzenlemeyi o tarihte gözüm yemedi, dosyayı bir köşeye attım ve 10 küsür yıldır gözümden uzak kaldı. Ta ki Çizgi Diyarı ile tanışana kadar. Geçen yıl O dosyayı buldum ve gözden geçirmeye karar verdim. Kitap artık elimde yok, ta o yıllarda bir tanıdığa vermiştim. Dosyadaki sayfaları günü gününe düzenlerim, hem kitap adam olur hem de bunları peyderpey ÇD'nda paylaşırım diye düşündüm. Yani ÇD'nda paylaşma isteği beni motive etti. Ya değilse hiçbir zaman elimi sürmeye cesaret edemiyecektim. Yeniden düzenlemek de bana aslında eziyet oldu. Bunları "B&W 1 bit"ten "renkli 24 bit" gerçek renge çevirmek, aynı standart boyuta getirmek, Photoshop'ta renk tonlaması eklemek vs hepsi aynı günde yapılacak işler değildi doğrusu. Geçenlerde İzmir'e gittiğimde kitabı bir eski kitapçıda gördüm ama satıcı fahiş bir fiyat istedi, kızdım almadım. Kitabın kapağında 1. cilt yazıyordu. 2. cilt de çıkacak mı yoksa bendeki kitabın sonraki baskılarını iki ciltte mi sundular, karar veremedim. Yine de 2. cildi takip edeceğim.
Not: Neden baştan öyle bir tarama denemesi yaptığımı şimdi hatırladım. O zamanki ADF tarayıcım çok ama çok yavaştı. Ancak 1 bit siyah beyaz modunda taranırsa biraz hızlı tarıyordu. Kitap da hacimli olunca bir an önce bitsin istemiştim.

 
Son düzenleme:
Üst