19 Mart Ve Günler Yürümeye Başladı, Müzikli Resimli Edebiyat Takvimi

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,044
75,436
hiçbiryerde :)

019_ve_g_nler.jpg

19mart.jpg

19marta.jpg

IMG_0335ba_horz.jpg

Kaptan Swing Sayı 65, "Düşman Kardeşler"








.
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Ar_kan_Dreyer.jpg

Danimarkalı film yönetmeni "Carl Dreyer" 1968'de bugün ölmüş. 1928 tarihli sessiz film "La Passion de Jeanne d'Arc" ("Jeanne d'Arc'ın Tutkusu") onun en iyi filmiydi ve yıllar boyunca yapılan tüm anketlerde ve yarışmalarda sürekli olarak "Tüm Zamanların En İyi 10 Filmi" arasına seçildi. Dreyer, konusu 14. yüzyılda İngiltere ve Fransa arasında geçen "Yüzyıl Savaşları" sırasında geçen filmi Fransa adına Fransa'da çekmişti. Bu savaşta İngilizlere karşı savaşan Fransız Katolik azize "Jan Dark" henüz 19 yaşındayken esir düşer. Zindanda Tanrıyla konuştuğunu ileri sürdüğü için kafirlikle suçlanır ve yakılarak ölüme mahkûm edilir. Film arşivlerde muhafaza edilen gerçek mahkeme kayıtlarına dayandırılmış. Filmin devrimci özelliği ise oyuncuların çok yakın çekim görüntülerinin ağırlıklı bir biçimde kullanılmasıydı. Henüz tiyatronun etkisinden tam olarak kurtulamamış sessiz sinema dönemi filmlerinde o zamana dek ağır makyajlara yer veriliyordu. Bu filminde Dreyer ilk kez makyajın kullanılmasına izin vermedi. İnsan yüzündeki tüm ayrıntılar yakın baş çekimleriyle perdeye yansıdı. Cilt lekeleri, sivilceler, gözbebeğinden yansıyan pencere ışığı, tükürük, gözyaşı, bunlara ilaveten bir de mimikler. Zaten ışığın tüm tayfını yakalayan "pankromatik" film de o yıllarda yeni icad edilmişti (daha önce kullanılan "ortokromatik" filmler tüm dalga boylarına hassas değildi) ve cilt tonları ilk kez gerçekçi bir şekilde fotoğraflanmıştı.

Jeanne d'Arc'ın yargılanma sahnesinden kısa bir bölüm.
"Jeanne d'Arc'ın Tutkusu" fragman

Ünlü grafik sanatçımız "Mengü Ertel"in 1976'da "Cannes Film Afişleri Sergisi" için yaptığı bu afiş "Jüri Ödülü"nü almıştı.
Mengü Ertel filmin adını daha doğru bir çeviriyle afişe aktarmış: "Jan Dark'ın Çilesi". Oysa film bizde "Jeanne d'Arc'ın Tutkusu" adıyla oynadı.
Meng_Ertel_Jan_Dark_Afi_i.jpg

 
Son düzenleme:
Üst