Dil Denen Mucize 1 ve 2. Cilt Walter PORZIG

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,993
13,518
wFkLd4j.jpg

“Dil Denen Mucize” (Das Wunder der Sprache), modern dil biliminin konularını, metotlarını ve ulaştığı sonuçları, herkese anlaşılır bir şekilde anlatmak amacındadır ve dil konusunda uzmanların neler dediklerini bilmek isteyen herkese hitap etmektedir.

Son olarak Mainz Üniversitesi Karşılaştırmalı Hint-Avrupa Dil Bilimi Kürsüsü Başkanlığı görevinde bulunan Prof. Dr. Wal-ter Porzig'in (1895 - 1961) ilk baskısı 1950'de yapılan bu kitabı, kısa sürede dil biliminin temel eserlerinden biri haline gelmiştir. “Matematik nasıl bütün fen bilimlerinin temeli ise, dil bilimi de aynı şekilde bütün manevî bilimlerin temelidir " düşüncesinden hareket eden Porzig, modern dil biliminin 19. yüzyılda ortaya çıkışından bu yana gelişimini, çeşitli akımları, görüşleri, metotları ve araştırma alanlarını objektif bir tarzda okuyucuya sunmaktadır. Tercümede, yazarın ölümünden sonra Prof. Dr. Heinz Rupp ve Dr. Andrea Jecklin tarafından düzenlenen 1971 baskısı esas alınmıştır.

1. ciltte dilin ne olduğu, araştırma metotları, söz, cümle, kelime, kelime hâzinesi, kelime türleri gibi genel dil bilimi konuları yanında dil psikolojisi üzerinde durulmuştu.

Kitabın V. - VII. bölümlerini oluşturan bu 2. ciltte, dil topluluğu, dilin bu topluluktaki rolü, yüksek dil, gündelik dil, ağızlar, özel diller, uzmanlık dilleri, dil tabakaları arasında alış-veriş olayları gibi dil sosyolojisi konularından sonra, dilde değişme, bu değişmenin türleri ve sebepleri İncelenmekte, son bölümün konusunu ise, Hint-Avrupa dil ailesindeki diller ve tarihî- karşılaştırmalı dil bilimi oluşturmaktadır.






 
Üst