Yaban - Yakup Kadri Karaosmanoğlu

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Yaban
Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Yazarı: Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Basım yılı: 1932 (1. baskı), 2012 (64. baskı)
7 MB, 209 sayfa, pdf/s


KARAOSMANO_LU_YAKUP_KADR_Yaban_kapak.jpg

(mega)

Romancı ve gazeteci "Yakup Kadri Karaosmanoğlu" (1889-1974) aynı zamanda bir diplomattı. Milletvekilliği de yaptı. "Milli Mücadele"de ve sonrasında aktif görevleri olmuştur. "Atatürk"ün yakın çevresi arasındaydı. "Yaban", Karaosmanoğlu'nun en iyi romanı kabul edilir (Nur Baba ilk romanıydı).

Türk edebiyatının en çok konuşulan eserlerinden biri olan "Yaban"ın konusu 1. Dünya Savaşı yıllarından Sakarya Zaferi'ne kadarki bir dönemi kapsar. Yedek Subay olarak katıldığı savaşta bir kolunu kaybederek Anadolu'da Porsuk çayı kıyısında bir köye yerleşen bir İstanbul aydınının, köyün ve köylünün gerçeklerini dile getirdiği ve Türk aydını ile köylüsü arasındaki uçurumu gerçekçi bir biçimde gözler önüne serdiği bu roman önceleri çok övgü aldı. Bu arada gözlemlediği derin yoksulluğu, halkın bıkkınlığı ve ruhsuzluğunu şiirsel bir dille anlattığı için de bu insanları hor gördüğü şeklinde eleştirilere maruz kaldı. Roman anı üslubunda yazılmıştır. Burada kesiyorum, zira kitabın ön sözlerinde daha geniş bilgi mevcut.

Tarama bana ait değil, ama düzenleme bana ait. epub formatından pdf formatına çevirdim ve düzenledim. Bu düzenlemeler, birtakım görsellerin eklenmesi (orijinalinde yoktu), eskimiş kağıt görünümünde fon (background) eklenmesi, kapağın islah edilmesi vb şeklinde olmuştur. Biçim açısından oldukça kaliteli bir "pdf kitap" ortaya çıktı gibime geliyor, üstelik 7 MB gibi küçük bir hacmi var (mobil cihazlar için ideal). OCR hatalarına pek rastlamadım, sanırım ilk tarayan iyi bir "yazım denetlemesi" yapmış.


pdf düzenlemesini yaptığım kitabın aslı "epub" formatındaydı. Onu da buraya koyuyorum, hacim daha da küçük (222 KB).
(mega)
 
Son düzenleme:

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,847
136,878
Güzel bir kitap.
Değerini bilmek lazım.
Eline sağlık dostum.
Paylaşım ve emeklerin için teşekkür ederim.
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,795
4,722

Sayın Scanfan ;

Eğer yanlış anlamazsan bu tür işleri hep ZamanGezgini yapardı ( Sen genellikle "tıpkı çekim" yaptığın için böyle diyorum. ). Sen de onun yaptığı kalitede iş çıkarmışsın ( bu cümle için de onun beni yanlış anlamamasını diliyorum. ) Bir paragrafta iki kişi tarafından yanlış anlaşılma korkumu belirttim. Ama bunun nedeni ikinizin beceri konusunda zirve yapmanız. Yani beni yazdıran sizsiniz.

Eğer emeğine saygısızlık kabul etmez isen bir isteğim daha olacak. Roman başlamadan önce ve bittikten sonra tamamlayıcı çok değerli yazı ve değerlendirmeler var. Keşke kitabın başında bu yazıları ve sayfalarını gösterir "İçindekiler" kısmı ekleseydin. Ben özet ( aslında daha detaylı olmalıydı ) şeklinde kendi kayıt notuma şunları ekledim :

[ *Not : Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun "Yaban" kitabında :

00 - 18 sayfaları arasında romanın çeşitli kapakları değerlendirme yazıları ve önsözler var.

18 - 182 sayfalarında "Yaban" romanı yer almaktadır.

182 - 209 sayfalarında Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve "Yaban" Romanı üzerine inceleme yazıları var. ]


Bu romanı ilk kez 1968'de Ceylanpınar Orta Okulunda öğrenciyken okumuştum. Bu nedenle Okul müdürüm değerli hocam Selim Özel'e ve can dostum Sedat Gemici'ye buradan selam olsun.



Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim.



Anne Frank : "HİÇBİR İNSAN VEREREK FAKiR OLMAMIŞTIR."





 
Son düzenleme:

ismoq

Yeni Üye
27 Nis 2019
2
4
Değerlendirme yazıları ve ‘Alman Basınında’ nasıl bir tepki uyandırdığı yazıları ile değerli bir tarama olmuş. Elinize sağlık.
 

Dedecan 61

Süper Üye
25 Şub 2019
1,781
4,506
Zamanında ilk ve lise okullarında adını çok duyduğumuz bu şahsı sayende daha iyi tanıyoruz üstat, sağol..
 

dişlivida

Süper Üye
11 Nis 2010
1,119
4,535
scanfan usta mükemmel olmuş. emeğine sağlık. insanda kitap okuma arzunu arttıran bir görüntü meydana çıkmış tebrikler
 
Üst